3 manieren waarop financiële stress uw levenskwaliteit en geestelijke gezondheid beïnvloedt

Mijn man en ik leefden van salaris tot salaris voor het grootste deel van ons huwelijk.

Aangezien ik altijd de leiding heb gehad over onze financiën, was ik degene die keek naar onze oplopende schulden, onze stapel rekeningen, onze slinkende spaargelden en die dreigende berg verderop waar we tegenaan zullen botsen als we geen betere manier vinden.

Het was een hel voor de denker.

Van salaris naar salaris leven vormt een zware belasting voor uw welzijn, en deze financiële stress heeft een negatieve invloed op uw kwaliteit van leven.

Volgens een Uit een rapport uit 2020 van Discover and Thrive Global, vindt ongeveer 65% van de Amerikanen dat hun financiële problemen te moeilijk zijn om op te lossen. Bovendien gaf 90% van de ondervraagden toe dat financiële beslissingen hogere stressniveaus veroorzaakten.

Naarmate deze kleine, consistente financiële stressfactoren zich opstapelen, eisen ze een ernstige tol van iemands algehele gezondheid.

Naast de fysieke gevolgen kan uw geestelijke gezondheid er echt onder lijden als u overmatige angst en angst ervaart over geldproblemen.

Als u worstelt met financiële stress (en dientengevolge een lagere kwaliteit van leven), dan is het van cruciaal belang dat u tijd neemt voor zelfzorg en uw huidige omstandigheden in het juiste perspectief houdt. Het ontwikkelen van gezonde geldgewoonten en een positieve geldmindset kan uw financiële welzijn aanzienlijk verbeteren.

Hoe financiële stress uw kwaliteit van leven beïnvloedt

Volgens de American Psychological Association is financiële stress de belangrijkste oorzaak van stress voor Amerikanen. 

Als je van salaris naar salaris leeft, ben je hoogstwaarschijnlijk één tegenslag verwijderd van het niet kunnen betalen van je hypotheek, en dit kan leiden tot een veelheid aan gevolgen die resulteren in een lagere kwaliteit van leven.

Er zijn veel negatieve fysieke gevolgen van stress, zoals slaapproblemen , ongezond eten, hoofdpijn of spierspanning krijgen en overmatige vermoeidheid ervaren.

Erger nog, als uw stress chronisch is, kunnen deze symptomen zich ontwikkelen tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, obesitas en zelfs kanker.

Bovendien financiële stress kan een negatieve invloed hebben op uw hechte relaties.  Volgens de financiële welzijnsenquête ervaart ongeveer 30% van de mensen nadelige gevolgen in hun gezinsleven als gevolg van geldproblemen.

Dan is er de impact op uw geestelijke gezondheid.

Lijden aan een staat van hopeloosheid of schuldgevoelens, of schaamte voelen over slechte keuzes die je hebt gemaakt, kan een slechte financiële gezondheid in stand houden. Een constante staat van zorgen, twijfel en angst kan een persoon het gevoel geven dat er geen uitweg meer is en kan leiden tot destructieve gewoonten.

Dit kan te wijten zijn aan wat sommige professionals een “ existentiële kosten” tot financieel instabiel zijn.  Als je veel schulden hebt, van salaris tot salaris moet leven, niet in staat bent om je rekeningen op tijd te betalen, of al het bovenstaande, kan dit echt je gevoel van eigenwaarde en doel in het leven aantasten.

Je voelt je misschien minder gemotiveerd omdat je denkt dat je vastzit in je situatie, en het heeft geen zin om naar grotere doelen te streven, want dat zou een risico met zich meebrengen dat je te bang bent om te nemen.

Deze mentaliteit bevestigt alleen maar je beperkende overtuigingen en een laag zelfbeeld, die kunnen voorkomen dat je van het leven geniet en uiteindelijk ertoe leiden dat je overgaat tot negatieve copingstrategieën, zoals overmatig drinken of te veel eten..

Ja, van salaris naar salaris leven heeft niet alleen invloed op wat u eet of waar u uw kleding koopt.  Leven onder financiële stress kan zeer reële gevolgen hebben voor hoe u over uzelf denkt en voelt.

Ik weet het, want ik heb het meegemaakt.

Gerelateerd bericht:  5 dagelijkse mentaliteitsgewoonten om u te helpen uw financiële doelen te bereiken

Hoe financiële stress uw geestelijke gezondheid beïnvloedt

Toen ik mijn gedachten met betrekking tot onze financiën echt begon te onderzoeken, Ik ontdekte dat veel van mijn negatieve denkpatronen verband hielden met onze financiële problemen.

Ik identificeerde drie mentale stressoren, elk met een gerelateerd gevoel dat de effecten ervan versterkt:

 1. Gebrek aan hoop leidt tot verlies van motivatie
 2. Zorgen maken over de toekomst leidt tot aanhoudende angst
 3. Een laag zelfbeeld leidt tot worsteling met schaamte

Elk heeft zijn eigen unieke gevolgen, maar ze bouwen allemaal op elkaar voort en dragen bij aan een ongezonde mentaliteit die een fixed mindset, wat ik hieronder zal uitleggen.

#1  Gebrek aan hoop, dan verlies van motivatie

Financiële stress kan je dromen echt de das omdoen.  Als je alleen maar probeert de eindjes aan elkaar te knopen, is het een uitdaging om hoop te hebben op een betere toekomst.

Zie je, als je zo gefocust bent op gewoon de week doorkomen,

(Kan ik te laat zijn met deze factuur en geen kosten in rekening worden gebracht? 

Heb ik genoeg om alle minimale betalingen te doen? 

Is er genoeg over voor eten en gas?

Hoe gaan we de verjaardag van onze zoon betalen? cadeau?)

het is moeilijk voor je brein om toekomstgericht te zijn.

Als al je energie gaat naar de rotzooi die recht voor je ligt (wat je urgent vindt), dan heb je niets meer over voor je dromen en doelen (die wel belangrijk maar niet-urgent zijn) ).

En als je je alleen maar concentreert op het dringende, wordt al het andere naar de achtergrond geduwd, totdat je bijna alle doelen die je vroeger had, bent vergeten.

Je raakt zo aan je situatie gewend dat je niet meer nadenkt over hoe je het zou kunnen veranderen.  Zelfs met alle stress en frustratie bereik je een vreemd niveau van comfort en probeer je nooit de cyclus te doorbreken.

Je verliest de hoop op het vervullen van je dromen en motivatie om je doelen te bereiken.  En als je beide verliest, is het onvermijdelijk dat je je doel en richting in het leven verliest.

Dit is wat een wordt genoemd.gefixeerde mindset, en het houdt je vast in het hamsterwiel van salaris tot salaris zolang je het houdt.

#2  Zorgen leiden tot angst

Financieel onstabiel zijn kan veel bezorgde en angstige gedachten veroorzaken.  Deze gedachten voeden de gefixeerde mindset en zorgen ervoor dat je op situaties reageert vanuit een gebrek.

Misschien maak je je bijvoorbeeld zorgen dat je man een biertje bestelt bij het avondeten, omdat je weet dat het $ 8 op de rekening zal toevoegen.  Of je voelt je nerveus als je kind je een toestemmingsformulier overhandigt dat moet worden gecontroleerd. Misschien ben je bang dat je niet het geld hebt om je kinderen te helpen de universiteit af te ronden of dat je niet genoeg pensioenfonds hebt, zodat je denkt dat je tot je 80e moet blijven werken.

Ik maak me overal zorgen over. van deze dingen.

En al dit piekeren kan echt de vreugde uit het leven zuigen.  Het kan voorkomen dat je volledig aanwezig en betrokken bent. Het steelt de vervulling die vrijgevigheid kan brengen.

En, het creëert een onproductieve mentaliteit van beperkende overtuigingen, die je vasthoudt in de gefixeerde mindset. Waar al je zorgen uitkomen.

Financiële instabiliteit kan echter ook gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt om ongezonde denkpatronen te doorbreken.

#3  Een laag zelfbeeld voedt schaamte

Toen ik moeite had om onze eigen financiën onder controle te krijgen, voelde ik me soms een mislukking. Toen ik in de buurt was van anderen van mijn leeftijd, had ik het gevoel dat ik niet voldeed als volwassene.

Dit wordt geldschaamte genoemd. , en het bestaat echt.

In veel culturen (waaronder Amerika) worden mensen vaak beoordeeld op basis van hun financiële draagkracht.  En als je houdt de Joneses niet bij, je kunt je een mislukkeling voelen.

Je schaamt je voor je kleine salaris, of je lage bankrekening, of onverantwoordelijk omgaan met geld.

Je ziet je ervaring met geld als een verlengstuk van wie je bent, in plaats van wat je hebt gedaan.

Dit negatieve zelfbeeld leidt niet alleen u denkt minder van uzelf dan u zou moeten, maar kan ook interfereren met hoe u met andere mensen omgaat. Wanneer je anderen vermijdt of ervoor kiest om niet authentiek te zijn, loop je diepere relaties mis en daarmee een hogere kwaliteit van leven.

Je minderwaardig voelen leidt tot een gebrek aan motivatie om je situatie te verbeteren, omdat dit zou een aantal risico's met zich meebrengen, wat een laag zelfbeeld je ervan weerhoudt om te doen.

En de cyclus begint helemaal opnieuw.

Een gefixeerde mindset bevestigt alleen de negatieve gedachten en acties die creëer slechte financiële gewoonten, zodat je vast blijft zitten in een levensstijl van salaris tot salaris.

Door een groeimindset en betere geldgewoonten te ontwikkelen, kunt u deze cyclus doorbreken en de effecten ervan op uw psychologische gezondheid elimineren.

Video: Hoe om te gaan met financiële stress

Hoe om te gaan met financiële stress en hoe je je levenskwaliteit kunt verbeteren

Als je van salaris tot salaris leeft en te maken hebt met financiële stress, dan weet ik wat je voelt.

Geld speelt een rol in zoveel gebieden van ons leven, dus de angst die u mogelijk ervaart, kan veel verder reiken dan alleen het budget.

Je situatie zal niet van de ene op de andere dag veranderen, maar je kunt mindfulness oefenen om de zaken op dit moment in perspectief te houden. Er zijn letterlijk honderden copingvaardigheden om hierbij te helpen.

En als je je financiële puinhoop kunt zien voor wat het is – iets tijdelijks dat u kunt omzetten in een financieel succes – dan kun je jezelf ook de ruimte geven om weer groots te gaan dromen.  Dit geeft je een hernieuwd gevoel van doel en motivatie.

Iets anders dat nuttig is, is meer tijd plannen voor zelfzorg.   Met andere woorden, *me-time*.

Wees bewust voor jou, wat ook zal helpen de effecten van stress te minimaliseren.  Dit betekent dat u ontspannende activiteiten die u graag doet, toevoegt aan uw dagelijkse schema. Want hoewel het niet urgent is, is het extreem belangrijk!

Enkele ideeën voor zelfzorg kunnen zijn:

 • Journaling
 • Mediteren
 • Iets creatiefs doen
 • Wandelen maken
 • Een massage of pedicure krijgen
 • Dankbaarheid oefenen
 • Je eigen ruimte hebben waar je alleen kunt zijn

Ten slotte zal het ontwikkelen van positieve geldgewoonten uw vertrouwen in financiële zaken vergroten.  Consequent kleine, productieve beslissingen nemen met uw financiën zal uw vermogen om stress te minimaliseren versterken.

Gebruik enkele van deze goede geldgewoonten om controle over uw financiën te krijgen:

 • Maak financiële doelen voor de korte en lange termijn
 • Krijg een budget waar je je aan kunt houden
 • Begin met het automatiseren van uw spaargeld
 • Houd wekelijkse of maandelijkse geldvergaderingen met uw partner
 • Oefen uitgestelde bevrediging en stop impulsuitgaven
 • Leef op het inkomen van de vorige maand

Al deze geldgewoonten zullen de financiële stress in uw leven verminderen, naarmate u meer vertrouwen krijgt in en controle krijgt over uw geldbeheer.

>

Gerelateerd bericht:  Hoe bouw je een Stressmanagementsysteem

Overwin financiële stress en verhoog uw levenskwaliteit

Als de financiën onstabiel zijn en u geen uitweg ziet kunnen negatieve gedachten overweldigend worden.  Deze gedachten creëren gevoelens zoals stress, zorgen en angst, die vervolgens leiden tot onproductief gedrag dat tot negatieve resultaten leidt. Die resultaten bevestigen vervolgens de gedachten waarmee het allemaal begon.

Deze cyclus versterkt een gefixeerde mindset,waardoor je in dit patroon blijft hangen totdat je uiteindelijk het gevoel hebt dat het normaal is.  Je begint te *geloven* dat dit gewoon is hoe het leven is.

Maar je kunt je gedachten uitdagen.  En wanneer u identificeert welke gedachten grote schade aanrichten aan uw geest, kunt u stappen ondernemen om beter voor uw geestelijke gezondheid te zorgen.

 • Ontdek copingvaardigheden die voor u werken
 • Beoefen mindfulness en meditatie
 • Plan leuke activiteiten
 • Ontwikkel positieve geldgewoonten

Zorgen voor je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als zorgen voor uw fysieke.  Maar net als sporten en het vinden van gezonde recepten, moet u bewust omgaan met stress en tijd inplannen voor zelfzorg.

Omdat, als u eenmaal een gezonde mentaliteit, het is gemakkelijker om problemen in perspectief te houden en het grotere geheel te zien.  En voor mij omvat dat ook financiële vrijheid!

Plaats een reactie