3 soorten uitgaven (vast, periodiek, variabel) en hoe ze te budgetteren

Als je wilt leren om goed te budgetteren, zijn er 3 soorten uitgaven waarmee u vertrouwd moet raken.

De 3 soorten uitgaven waarvoor de meeste mensen een begroting moeten maken, zijn vast, variabel en periodiek.

Vaste uitgaven zijn consistente en voorspelbare bedragen en worden vaak maandelijks betaald. Variabele uitgaven zijn onregelmatige kosten die meestal binnen een budget kunnen worden aangepast. Ten slotte worden periodieke uitgaven verwacht, maar komen ze niet vaak voor, en vinden ze meestal op kwartaal-, halfjaar- of jaarbasis plaats.

In dit bericht ga ik in detail in op wat elk is, geef enkele voorbeelden en leer u hoe u ze kunt beheren in uw uitgavenplan.

Wat zijn vaste uitgaven?

Vaste uitgaven zijn uitgaven die u altijd heeft. Ze komen meestal maandelijks voor, en het bedrag dat u betaalt verandert zelden. Van de drie uitgavencategorieën zijn deze vaak gekoppeld aan een contract, overeenkomst of wettelijke verplichting.

Een paar goede voorbeelden van dit soort uitgaven zijn: 

 • Betaling van hypotheek of huur
 • Betaling van autoverzekering
 • Betaling van auto

Vaste uitgaven zijn gemakkelijk te begroten omdat u de daadwerkelijke betaling van elk weet en wanneer ze verschuldigd zijn. Het zijn geen onregelmatige uitgaven, dus er zijn geen gissingen of onaangename verrassingen bij betrokken.

Vaste uitgaven nemen vaak het grootste deel van uw budget in beslag en dekken de belangrijkste uitgaven (d.w.z. huisvesting en autokosten).

Ze vormen een noodzakelijk onderdeel van uw budget, maar er zijn manieren om ze te verminderen, zodat je ook ruimte hebt voor andere persoonlijke uitgaven. Als u uw vaste uitgaven wilt weten, hoeft u alleen maar naar uw banktransacties van de vorige maand te kijken.

Hoe u vaste uitgaven kunt verlagen uitgaven

Het verlagen van uw vaste uitgaven heeft vaak de grootste (en beste) impact op uw budget en financiën.

Het kan wat moeite kosten om ze te verlagen, maar met consistente inspanning kunt u elke maand een aanzienlijk deel van uw gewone inkomen vrijmaken.

Hier zijn een paar ideeën om de vaste lasten in uw budget te verlagen:

Verlaag uw huurtoeslag

Dit lijkt misschien het meest extreme gebied om te veranderen, maar het is waarschijnlijk ook het duurste gebied van uw budget.

Als je huurt, kijk dan of je ergens goedkoper kunt huren als je huurcontract afloopt. Als u eigenaar bent van uw huis, denk dan na over herfinanciering. 

Voordat je dat doet, vraag jezelf af – kan ik een lager tarief en/of betere looptijd krijgen? Betaalt u een particuliere hypotheekverzekering, maar kunt u er onderuit komen omdat u minder dan 80% van de huidige waarde van uw woning verschuldigd bent?

Als u niet kunt herfinancieren, overweeg dan om in te krimpen naar een kleiner huis met een meer betaalbare betaling.

Koop een auto zonder autobetaling

We hebben allemaal vervoer nodig, maar we hebben niet het nieuwste model nodig. Er zijn veel voorzichtig gebruikte auto's die vele jaren meegaan en u geld besparen op rente en zelfs maandelijkse betalingen.

Als u het zich kunt veroorloven om contant te betalen voor een auto, doe het dan en bespaar geld op rente. Een auto is een afgeschreven actief, dus u investeert niet in uw toekomst wanneer u een autobetaling heeft.

Kijk rond voor verzekeringen

Maak er een gewoonte van om te zoeken naar verzekeringenjaarlijks. Ga op zoek naar een lager huis, een auto en zelfs een ziektekostenverzekering (als uw werkgever deze niet verstrekt).

Als u jarenlang bij dezelfde provider blijft, stijgen uw premies waarschijnlijk zonder dat u het zelfs maar beseft.

Winkel voor goedkopere internet- en telefoonabonnementen

Internet en mobiele telefoons zijn een noodzakelijk onderdeel van ons leven, maar u moet voor geen van beide te veel betalen. Kijk, net als bij verzekeringen, jaarlijks naar betere abonnementen (of wanneer uw contract afloopt, als u er een heeft).

Aanbieders hebben meestal betere deals voor nieuwe klanten dan hun bestaande klanten. Als u een goedkopere vervoerder vindt, kunt u later vaak tegen een lager tarief teruggaan naar uw oorspronkelijke provider.

Wat zijn variabele kosten?

Variabele uitgaven zijn onregelmatige uitgaven die van maand tot maand fluctueren. Ze kunnen noodzakelijk zijn (d.w.z. voedsel, elektriciteit, gas voor uw auto) of discretionair (kleding, coffeeshops en amusement).

Of een variabele maandelijkse uitgave noodzakelijk of discretionair is, is niet het probleem. Het belangrijkste is een manier te vinden om uw variabele kosten binnen uw budget te laten passen.

Je kunt natuurlijk stoppen met uit eten gaan of onnodige spullen niet kopen. Maar u kunt ook veel van uw noodzakelijke uitgaven verlagen, simpelweg door uw financiële beslissingen aan te passen.

Enkele voorbeelden van variabele uitgaven zijn:

 • Onderhoudskosten van het voertuig
 • Parkeergelden en tolgelden
 • Restaurants en coffeeshops
 • Kleding, schoenen & accessoires
 • Bioscopen & concerten

Budgetteren voor variabele uitgaven

Aangezien sommige van uw variabele kosten noodzakelijk zijn, begint u met uitzoeken hoeveel ruimte is in uw budget voor deze werkelijke uitgaven.

Van daaruit kunt u bepalen hoeveel geld u heeft voor elke categorie die is toegewezen aan deze onregelmatige uitgaven.

Boodschappen zijn bijvoorbeeld een noodzaak, maar u kunt zelf bepalen hoeveel u wilt uitgeven. Door kortingsbonnen te gebruiken, boodschappen te doen en maaltijdplannen te maken, kunt u uw voedseluitgaven gemakkelijk terugbrengen tot een beheersbaar punt. 

Als u vaak het budget overschrijdt, begin dan met het analyseren van uw variabele uitgaven . Vaak zijn ze het gemakkelijkst te verminderen.

Hier zijn een paar andere manieren waarop u variabele kosten kunt budgetteren:

Energie besparen

Verlaag uw elektriciteitsrekening door lampen en apparaten die niet in gebruik zijn uit te doen. Je kunt ook timers op je schakelaars zetten, wat echt helpt bij vergeetachtige kinderen!

Schakel plafondventilatoren uit als je niet in de kamer bent, want ze helpen niet echt om af te koelen de temperatuur.

Verstel ook je thermostaat een paar graden om geld te besparen.

Winkeluitverkoop

Plan uw kledingbudget door uitverkoop aan het einde van het seizoen of door uitverkoop halverwege het seizoen te doen.

Kom op de e-maillijst van die winkels waar u vaak winkelt, zodat u weet wanneer er uitverkoop is.

Blader altijd door de opruimings- en kortingsrekken. Misschien vind je wel wat je zoekt voor een geweldige prijs.

Vraag ook aan de slager bij je plaatselijke kruidenierswinkel wanneer ze vlees doorgaans goedkoper aanbieden. Op deze manier weet je wanneer je moet gaan winkelen om de beste deals te krijgen.

Eet huisgemaakt

Als u kunt bezuinigen op uit eten gaan, kunt u mogelijk veel besparen op uw variabele uitgaven. Denk aan alle gelegenheden waarbij je voor iemand anders betaalt om jouw eten te maken. Dit kunnen werklunches, schoollunches, fastfood, coffeeshops of dineren in een restaurant zijn.

Deze voedselrekeningen lopen snel op en kunnen een groot deel van uw maandbudget in beslag nemen. Door thuis maaltijdplannen te maken en uw koelkast en voorraadkast gevuld te houden, kunt u deze variabele kosten aanzienlijk verlagen.

Bespaar gas

Met een weinig planning, u zou de hoeveelheid gas die u elke maand in uw tank stopt, kunnen verminderen.

Kijk of je een paar keer per week kunt carpoolen met collega's, of het rijden kunt delen met buren als je je kinderen naar school brengt.

Als je in de stad woont, neem dan het openbaar vervoer (wat soms goedkoper kan zijn dan benzine!). Voor kortere afstanden kunt u zelfs fietsen of lopen.

Je zou die benzineslurper ook kunnen verkopen en inruilen voor een zuinig voertuig.

Wat zijn periodieke uitgaven?

Ik noem periodieke uitgaven graag de 'stiekeme uitgaven'. Hoewel ze worden verwacht, kunnen ze u besluipen omdat u ze gemakkelijk vergeet.

Enkele voorbeelden van dit soort uitgaven zijn:

 • jaarlijkse registratiekosten
 • onroerendgoedbelasting
 • jaarlijkse VvE-bijdragen
 • halfjaarlijkse/jaarlijkse verzekeringsuitkeringen

Elke eenmalige uitgave die eens in de een tijdje, en is niet iets dat u maandelijks betaalt, is periodiek.

Het grootste probleem met periodieke uitgaven is dat ze vergeten worden. Als ze verschijnen, kan het zelfs de perfect budget uit het raam.

Met een beetje planning is het mogelijk om zelfs de meest onverwachte periodieke uitgaven te beheren.

Periodieke uitgaven beheren

Periodieke uitgaven worden vaak over het hoofd gezien omdat ze niet elke maand 'in your face' zijn. Als u een budget opstelt, is het belangrijk om ELKE uitgave op te nemen, inclusief uw periodieke uitgaven.

Maak een lijst van de eenmalige kosten die u gedurende het jaar betaalt. Zoek dan uit hoe u ze betaalt. Een optie is om ze op te nemen in het budget voor de maand waarin ze moeten worden betaald, maar dit kan ertoe leiden dat u het budget overschrijdt.

Hier zijn enkele slimme tips om periodieke uitgaven te plannen:

Weet wat ze zijn

Maak een lijst van al uw eenmalige, periodieke uitgaven in de loop van een jaar.

Schrijf voor elke uitgave de vervaldatum op of zet ze op een agenda.

Op deze manier wordt u niet verrast wanneer u de rekening per post ontvangt.

Vooraf sparen

Een slimme manier om te budgetteren voor periodieke uitgaven is om van tevoren voor deze rekeningen te sparen. Neem gewoon het bedrag, deel het door 12 en zet dat bedrag elke maand opzij.

Maak er een vast onderdeel van uw maandbudget van, bijna alsof het een 'vaste uitgave' is, zoals hierboven uitgelegd. U kunt ze in een speciaal zinkfonds houdenzodat u het geld heeft wanneer het verschuldigd is.

Automatisch opslaan

Zodat u niet vergeet dat geld op te bergen, automatische overschrijvingen instellen voor het bedrag dat u nodig heeft om te sparen voor periodieke uitgaven elke maand.

Als u het geld overmaakt naar een online spaarrekening met hoog rendement, voorkomt u dat u het uitgeeft en verdient u ook wat geld.

Voorspelling van de belangrijkste soorten uitgaven bij pensionering

Naarmate uw pensioen nadert, kunnen uw uitgaven veranderen. In het begin kunnen ze zelfs hoger zijn dan wat u nu betaalt, maar met een zorgvuldige planning kunt u uw pensioen ook budgetteren.

Ik denk graag aan een pensioen in een paar fasen:

Vroegere pensionering

In de eerste paar jaar dat u aan pensionering denkt, kunt u besluiten om te minderen op je werktijden. Of u kunt ervoor kiezen om volledig met pensioen te gaan, maar inkomsten te blijven genereren met een bijbaantje of parttime werk.

Tijdens deze fase heb je misschien genoeg inkomen om het budget te behouden dat je eerder had. Het is ideaal als je op dit moment geen hypotheek, autobetaling of hoge renteschuld hebt, maar als je dat wel hebt, werk er dan aan om eruit te komen.

Vroegere pensionering

Als je helemaal stopt met werken, verandert het leven drastisch. Misschien wil je alles ontdekken wat het leven je op dit moment te bieden heeft – reizen, nieuwe hobby's uitproberen of gewoon genieten van een ontspannen schema.

Uw uitgaven kunnen in deze fase oplopen, daarom is het belangrijk om voor die tijd zoveel mogelijk uit de schulden te komen.

Hoe minder vaste lasten je hebt, hoe beter. U moet proberen uw hypotheek in deze fase af te betalen, zodat u niet gebukt gaat onder de last van zo'n grote schuld.

Hart van pensioen

Nadat de nieuwigheid van het pensioen is uitgewerkt en je begint te wennen aan je nieuwe leven, komt alles tot rust. U zult waarschijnlijk niet zoveel discretionaire uitgaven hebben, en als u het goed hebt gedaan, zou u volledig uit de schulden moeten zijn.

Op dit moment zullen uw ziektekostenverzekeringspremies en medische kosten waarschijnlijk stijgen, waardoor het belangrijk is om uw budget hiervoor vrij te maken.

Laatste gedachten over de 3 soorten uitgaven

Het is belangrijk om een ​​budget te creëren dat niet alleen voor u werkt, maar ook uw geld optimaal besteedt. Het kennen van de 3 soorten uitgaven waarmee u rekening moet houden, is een van de eerste stappen naar het creëren van een succesvol budget met uw persoonlijke financiën.

Naarmate het leven verandert, en vooral als u bijna met pensioen gaat, past u uw budget aan. Als u bijvoorbeeld uw hypotheek aflost, ga dan niet nog een grote uitgave doen. Wijs in plaats daarvan het geld toe aan uw pensioenrekening of noodfonds.

Als u noodgedwongen een uitgave moet verhogen, pas u dan op andere gebieden aan, zodat u niet buiten uw middelen leeft en weinig geld overhoudt voor uw pensioen.

Als u leert hoe u de 3 soorten uitgaven – vast, periodiek en variabel – je zorgt voor meer financiële zekerheid.

Andere berichten die je misschien leuk vindt:

 • 17 krachtige voordelen van een budget
 • Hoe u uw voedselbudget kunt vergroten in 50 eenvoudige stappen Manieren
 • De Ultieme Zero-Sum Resource Guide
 • 7 stappen om pensioensparen in te halen
 • 5 dagelijkse huishoudgewoonten om geld te besparen
 • Hoe budgetteren met Het inkomen van de afgelopen maand (en waarom u dat zou moeten doen)
 • De pensioenroutekaart voor late starters
 • 50+ eenvoudig Manieren om extra geld te verdienen (zowel online als offline)
 • 15 financiële doelen die iedereen in 2021 zou moeten behalen
 • 14 online tools voor geldbeheer

Wilt u dit bericht bewaren voor later? Pin het op je favoriete Pinterest-bord!

3 soorten uitgaven (vast, periodiek, variabel) & Hoe ze te budgetteren

Plaats een reactie