5 geldlessen die ik wou dat mijn ouders me hadden geleerd

Ouder zijn kan leuk en lonend, maar soms ook moeilijk en ongemakkelijk.

Zoals wanneer we die gesprekken moeten voeren.

Naast die onvermijdelijke les over de vogels en de bijen, veel ouders aarzelen om financiële zaken te bespreken.  Ofwel omdat ze het gevoel hebben dat ze slechte rolmodellen zijn, ofwel omdat ze niet genoeg kennis hebben.

Volgens naar een onderzoek van T. Rowe Price uit 2019:

  • 72% van de ouders bespreekt financiële onderwerpen niet minstens één keer per maand met hun kinderen
  • 32% van ouders praten zelden met hun kinderen over het stellen van financiële doelen
  • 36% van de ouders leert hun kinderen slechts af en toe de waarde van langetermijnbeleggingen
  • 25% van de ouders geeft toe dat ze enigszins terughoudend zijn om financiële onderwerpen met hun kinderen te bespreken
  • 33% van de ouders geeft toe dat ze het niet prettig vinden om met hun kinderen te praten over schulden of sparen voor hun pensioen

Zoals je kunt zien aan de hand van deze statistieken slagen veel ouders er niet in hun kinderen met succes voor te bereiden op het afhandelen van financiële zaken wanneer ze volwassen worden.

Uit mijn eigen persoonlijke ervaring weet ik wat de gevolgen zijn van onwetendheid over geldbeheer.  Toen ik als 17-jarige met grote ogen het huis verliet, wist ik niets van de valkuilen van schulden, het belang van budgetteren of het belang van sparen voor vervroegd pensioen.

Ik had geweldige ouders die van me hielden en me geweldige kansen gaven.  Maar ik moest mijn geldlessen alleen leren.  En ik koos voor de moeilijke weg.

Mijn ouders deden de ze wisten het beste hoe

Mijn beide ouders groeiden op in armoede, gingen nooit naar de universiteit (mijn vader studeerde niet eens af aan de middelbare school) school), en kregen geen van beiden enige begeleiding van hun alcoholische/misbruikende ouders.

Maar, door de genade van God, werd mijn vader de kapitein van een 747-jet voor een groot vrachtvliegtuig, reisde hij de wereld rond (meerdere keer), betaalde contant voor al zijn huizen en auto's en liet een fors trustfonds achter voor zijn kinderen en kleinkinderen.

Over een verhaal van vodden tot rijkdom gesproken!

Mijn vader was altijd wijs met zijn geld – met sparen, beleggen en geven.  Tjonge, wat was hij een gever!

Maar toen ik na de middelbare school van huis wegging (van een klein stadje in Arizona naar de felle lichten van Los Angeles), had ik geen idee hoeveel ik niet deed&#8217 ;niet weten over het beheren van geld.  Omdat mijn ouders het mij helaas niet hebben geleerd.

Ik denk dat naarmate we ouder worden, we leren onze ouders meer gratie te verlenen. We groeien op, hebben zelf kinderen en zien zelf hoe moeilijk het is om kleine mensen groot te brengen. Je doet gewoon waar je goed in bent en je doet het zo goed mogelijk.

Dus ik neem het mijn ouders niet kwalijk dat ze me niet hebben geleerd hoe ik met geld moet omgaan.  Ze deden wat ze konden.  Als ze beter hadden geweten, hadden ze het beter gedaan.  Maar ouderschap is jongleren en niemand houdt ooit alle ballen in de lucht.

Nu ik volwassen ben, denk ik soms terug aan de gemiste lessen uit mijn jeugd.

>

Het is moeilijk te zeggen of ik naar wijsheid had geluisterd.  Ik was tenslotte een tiener.  (Bovendien was ik behoorlijk koppig!)

Maar ik kan niet anders dan denken dat die lessen op de een of andere manier de ruige paden korter zouden hebben gemaakt.  Ik ben er vrij zeker van dat het niet zo lang zou hebben geduurd als om ze zelf te leren.

Soms moeten we gewoon leren van ervaring.  Dan, als je beter weet, kun je het beter doen.

En nu weet ik wat ik aan mijn kinderen moet doorgeven.

Hier zijn vijf lessen waarvan ik wou dat mijn ouders me die hadden geleerd over geld.

Geldlessen #1< br> BEGIN VROEG MET BESPAREN

Als je jong bent, is het moeilijk voor te stellen dat je oud bent.

Ik herinner me dat ik dacht hoe *oud* 50 jaar oud leek!

In de beginjaren gaat de tijd langzamer, dus je denkt dat je alle tijd van de wereld hebt.  Maar voordat je het weet, zit je tot je nek in een hypotheek en autobetalingen, met een echtgenoot en 3 kinderen.

Ik wou dat mijn ouders me hadden verteld hoe belangrijk het is om te beginnen om vroeg in het leven te sparen.  Dat naarmate je ouder wordt, het moeilijker wordt, dus bouw de gewoonte op als je jong bent.

De discipline hebben om geld te sparen helpt je gemotiveerd te blijven met je financiële doelen en deze sneller te bereiken .  Als je spaargeld op de bank hebt staan, hoef je je geen zorgen te maken over hoe je je rekeningen moet betalen of wat er zal gebeuren als je je baan verliest.  U bent gefocust op het continu opbouwen van uw spaargeld, zodat u uw doelen sneller kunt bereiken!

Maar, waarschijnlijk het belangrijkste aspect van vroeg beginnen met sparen is het concept van samengestelde rente.  Hoe meer tijd u uw geld laat rondhangen met samengestelde rente, hoe sneller u financiële vrijheid bereikt.

Begin dus zo vroeg mogelijk met sparen!

Geldlessen #2
BETAAL EERST JEZELF

Dit is de mindset achter het opslaan van – in de overtuiging dat uw pensioenrekening en noodfonds de belangrijkste plaatsen zijn om uw geld elke maand te storten.

Eerlijk gezegd is dit het enige financiële advies dat ik me herinner dat mijn ouders zeiden. Zoals, misschien … twee keer?

Ja, het was niet iets dat benadrukt werd.  Dus daar heb ik natuurlijk niet zo op gelet.

Ik wou dat ze * hadden uitgelegd * waarom deze gewoonte zo belangrijk is. Maar er zijn een paar dingen die ik heb bedacht over het belang van jezelf eerst betalen.

Geld opzij zetten zou geen a) een optie, b) een bijzaak moeten zijn of c) aan de omstandigheden worden overgelaten.

Ten eerste, geef jezelf geen keus. Zelf betalen zou uw eerste prioriteit moeten zijn.

Ten tweede,maak er geen bijzaak van. Zelf betalen moet opzettelijk zijn en deel uitmaken van uw geldplan.

Ten derde, laat het niet aan het toeval over.  Wacht niet tot het einde van de maand om te zien wat er over is.

Dit is voor sommige mensen moeilijk omdat ze denken dat sparen geen noodzaak is – zoals huur betalen en eten eten.

Dit is waar de mentaliteit moet veranderen.  Als u moeite heeft om uw spaargeld van de top te halen, beschouw het dan als het betalen van een rekening – uw pensioenrekening. Het is geen optie en het is niet onnodig. Het is de belangrijkste rekening die u moet betalen, dus betaal deze eerst! (*Tip:  als u uw sparen automatiseert, zult u het nooit meer missen!)

Misschien denkt u dat u amper genoeg heeft om uw andere rekeningen te betalen, dus hoe ga je er nog een toevoegen?

Maar net als het betalen van uw huur en uw nutsvoorzieningen, vindt u een manier om te leven van wat er nog over is. Als je jezelf betalen tot je eerste prioriteit maakt, zul je doen wat nodig is om het te laten werken.

Gerelateerd bericht:  Hoe u uw mentaliteit kunt veranderen en uw doelen kunt bereiken

Geldlessen #3
HEB EEN BUDGET

Oké, dus deze heeft me heel veel tijd gekost om te leren.  Zoals, 50 jaar lang.

Ik weet niet Ik kan me niet herinneren dat ik mijn ouders ooit samen over geld heb horen praten.  Er waren geen begrotingsvergaderingen aan de keukentafel of discussies over hoe ze een nieuwe auto zouden betalen. Het geld was er altijd en alles liep gewoon als een geoliede machine.

Ik weet niet eens zeker of ik wist hoe ik een budget moest maken tot ik in de dertig was.

Ik probeerde af en toe mijn man ermee aan boord te krijgen.  Maar zijn gebrek aan interesse en betrokkenheid maakte het voor mij moeilijk om er een gewoonte van te maken.  Immers, wie wil er eigenlijk zijn uitgaven beperken?? Zoooo veel gemakkelijker om het probleem te negeren en gewoon een creditcard te gebruiken!!

Natuurlijk zal het nemen van de makkelijke weg je vaak in de problemen brengen.  En we hebben ons deel van de financiële problemen gehad, allemaal veroorzaakt door onze eigen onwetendheid.

Sinds we een beperkt budget hebben, hebben we onze uitgaven veel beter onder controle, zijn we ons meer bewust van waar ons geld naartoe gaat en hebben we geleerd om alleen van ons inkomen te leven in plaats van op ons spaargeld te storten.

/p>

Als u geen budget heeft, wacht dan niet nog een dag!  Zet een bestedingsplan op papier zodat u uw financiën beter onder controle kunt houden.  Het is een van de beste dingen die je kunt doen om dichter bij financiële vrijheid te komen.

Geldlessen #4
LEEF ONDER JE MIDDELEN

Oh jongen, deze is een lastige opgave voor mij geweest.

Ik ben opgegroeid in grote huizen , rondrijden in nieuwe auto's, uit eten gaan in leuke restaurants en op vakantie gaan in het buitenland.

Mijn vader was niet stinkend rijk, maar onze middelen waren meer dan de meesten. Dus onder hen wonen was nog steeds hoger dan wat veel van onze familie en vrienden zich konden veroorloven.  (Met andere woorden, het was niet moeilijk!)

Dit wekte een verwachtingsniveau dat mijn man en ik nooit echt hebben kunnen waarmaken.  Maar dat weerhield me er niet van om het te proberen!

Ik heb geworsteld met de wens om mijn kinderen dezelfde ervaringen te geven die mijn ouders mij hebben gegeven. En omdat het me een aantal jaren kostte om te accepteren dat ik het niet kon (tenminste, nog niet!), voegde ik vaak uitgaven toe aan onze schulden die we niet hoefden te betalen.

Leven van het leven. 100% (of meer) van uw inkomen is in feite levend salaris tot salaris. En als je eenmaal die weg bent ingeslagen, is het moeilijk om van richting te veranderen.

Ik wou dat ik de waarde en wijsheid van het creëren van financiële grenzen had geleerd toen ik jonger was. 

Niet alleen om niet te veel geld uit te geven, maar ook om tevreden te zijn met minder dan we ons kunnen veroorloven.

Eerlijk gezegd, ik heb hier nog steeds moeite mee.  Ik haat het dat ik mijn kinderen niet mee kan nemen op geweldige vakanties of extra lessen en coaching kan betalen. Ik voel me teleurgesteld als ik hoor over de ervaringen die hun vrienden hebben.  En ik heb een enorm schuldgevoel omdat het zo lang duurt om van mijn fouten te leren.

Maar het enige wat we kunnen doen, is beginnen vanaf waar we zijn.  We kunnen niet teruggaan en het verleden herstellen, en we kunnen niet vooruit naar een betere toekomst.

Dus probeer ik elke dag betere beslissingen te nemen, en soms kost dat een beetje moeite. opoffering.

Het goede nieuws is dat als ik vandaag van minder leef, er morgen meer overblijft.

Gerelateerd bericht:  Financiële fouten #2: proberen aan verwachtingen te voldoen

Geldlessen #5
WEES GEDULD

Is dit advies niet van toepassing op bijna elke wegversperring die u tegenkomt?

Ik wil meer geld verdienen!  Heb geduld.

Ik wil de liefde van mijn leven vinden!  Heb geduld.

Ik wil deze nieuwe jurk/auto/tv/mobiele telefoon/etc NU! Ik hoor je.  Maar wees geduldig.

We leven in een instant-bevredigingscultuur, en de gewoonte van uitgestelde bevrediging is begraven onder instant messaging, verzending van de ene op de andere dag en directe toegang tot informatie.

Ik wist niet’ Ik ben niet opgegroeid met sms'en en Google, dus ik moest wel wachten tot iemand me terugbelde op de huistelefoon, of naar de bibliotheek gaan om onderzoek te doen voor een scriptie. Maar dit was gewoon de manier van leven en er waren geen andere keuzes.

Dus toen internet ontstond en technologie explodeerde, werd de ruimte tussen stimulus en respons kleiner – waardoor er weinig ruimte is om na te denken over de gevolgen.  Vooral voor degenen die in de eerste plaats nooit hebben geleerd hun impulsen te beheersen.

Er was nooit veel voor nodig om mijn vader over te halen om geld uit te geven – vooral als het betekende dat je iemand blij moest maken!  Ik denk niet dat hij ooit het nut heeft ingezien van het uitstellen van een beetje toegeeflijkheid.

Het maakte het leven destijds leuk, maar ik realiseerde me niet hoeveel invloed het op mij zou hebben als ik volwassen was.  Het niet beheersen van mijn impulsen was een enorme reden dat we nog steeds schulden hebben.

Als ik de belangrijkste geldles mocht kiezen, zou ik willen dat mijn ouders me dat hadden geleerd , zou het bevrediging uitstellen.

Leren geduld te hebben in tijden van grote verleiding.  De zelfbeheersing hebben om te wachten tot ik het geld gespaard heb.  Slim zijn over financiële beslissingen in plaats van emotioneel.

Ik ben zeker beter geworden met wachten, maar het is een proces. Hoe meer u uw “patiënt” spier, hoe sterker het wordt.

Je kunt nog steeds de geldlessen die je ouders je niet hebben geleerd

Mijn vader en moeder waren geweldige ouders, en ze voedden mij en mijn broers zo goed mogelijk op met de kennis die ze hadden.

Het is gemakkelijk om de ontbrekende stukjes te herkennen als je ouder wordt en je realiseert hoe ervaringen uit je kindertijd nog steeds invloed hebben op je beslissingen als volwassene.  Maar op een gegeven moment moeten we allemaal de verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen levenslessen.

Mijn ouders waren niet perfect en hadden hun eigen mate van tekortkomingen.  En ik weet zeker dat ik bijdraag aan problemen waar mijn kinderen in de toekomst mee zullen worstelen. Maar ik weet dat het niet mijn verantwoordelijkheid is om te voorkomen dat ze fouten maken als ze volwassen zijn.

Mijn verantwoordelijkheid is om te leren van mijn fouten in het verleden en ze door te geven die wijsheid voor hen.

Dus als ik mijn kinderen kan leren vroeg te beginnen met sparen, eerst jezelf betalen, een budget hebben, onder je middelen leven, en wees geduldig, ze zullen een veel grotere voorsprong hebben op verstandig geldbeheer dan ik.

Als je ouders er nooit toe zijn gekomen om je belangrijke geldlessen te leren, gewoon weet dat het nog niet te laat is. Zelfs als je in de 50 bent!

Je bent geen slachtoffer van je verleden, en jij bent degene die je toekomst creëert. Neem het op jezelf om vaardig te worden in financiële zaken en een meester in goede geldgewoonten.

Dan kunt u de leraar zijn voor uw kinderen die u als kind wenste te hebben.

Plaats een reactie