5 Zelfontwikkelingsvragen Die Je Persoonlijke Groei Zullen Omhoogschieten

zelfreflectie vragen voor persoonlijke groei

Als u doe een zoekopdracht op het web voor “How to change my life for the better”, Google zal bijna 14 miljard resultaten opleveren. Ja, ik zei miljard.

Er is geen antwoord, maar het is duidelijk dat er velen zijn die ontevreden zijn met de huidige toestand van hun leven.

hoe zit het met jou? Kijk je om je heen en denk je dat mijn leven precies is zoals ik me had voorgesteld en dat ik er niets aan zou veranderen?

de kans is groot dat je je eigen deel van teleurstelling, ontevredenheid of onvervulling voelt. De reden dat we onder de indruk zijn van zeer succesvolle mensen is immers omdat dat soort prestaties zo zeldzaam lijken.

De meeste mensen bereiken gewoon nooit hun persoonlijke groeipotentieel en wensen uiteindelijk dat ze andere keuzes hadden gemaakt.

het goede nieuws is dat zolang je ademt, je nog steeds een kans hebt om je leven te veranderen. En kiezen om van richting te veranderen begint door gewoon je gedachten te veranderen.

Gebruik de 5 onderstaande zelfontwikkelingsvragen om je gedachten uit te dagen en je leven ten goede te veranderen. Je kunt ze in je mindset opnemen als een dagelijks activiteitsproces om verstandige beslissingen te nemen en goede dagelijkse gewoonten te creëren.

klinkt het simpel? Dat is het! Maar het is niet * makkelijk*. Vooral als je al 3 of 4 decennia van beperkende overtuigingen, negatieve houdingen en slechte gewoonten hebt geklokt.

het kost wat moeite en doel om de defecte bedrading in je hersenen te ontwarren, maar je kunt beginnen met jezelf de juiste vragen te stellen.

 

5 zelfontwikkelingsvragen om u te helpen uw doelen te bereiken

ben je een doelsteller die niet de vooruitgang ervaart die je wenst? Als dat zo is, dan is het misschien tijd om op een dieper niveau te gaan denken met enkele zelfreflectievragen die enkele nuttige antwoorden kunnen bieden.

deze diepgaande vragen om jezelf te stellen kunnen krachtige hulpmiddelen zijn om je te helpen corrigerende maatregelen te bepalen, zodat je kunt beginnen met het bereiken van betere resultaten.

1. Krijg ik de resultaten die Ik wil in mijn huidige leven?

Dit moet gemakkelijk te beantwoorden zijn. Kijk maar om je heen.

ben je blij met wat je ziet?

Hier zijn een paar vragen die je jezelf zou kunnen stellen:

 • heb ik een sterke relatie met mijn partner en kinderen?
 • ben ik gezond en fit?
 • ben ik tevreden met mijn professionele vaardigheden en loopbaanontwikkeling?
 • heb ik financiële vrijheid bereikt?
 • ben ik enthousiast over mijn carrière richting en toekomst?
 • heb ik ondersteunende en bemoedigende vrienden?
 • voel ik me op mijn gemak bij wie ik ben?

besteed een periode van tijd aan het reflecteren op elk gebied van je leven terwijl je deze eerste vraag beantwoordt.

als er iets is waar je niet blij mee bent, denk dan na over hoe je het zou veranderen.

laten we naar de tweede persoonlijke ontwikkelingsvraag gaan …

2. Waar heb ik controle over?

Je hebt zoveel meer controle over je leven dan je misschien beseft, en zoveel minder over alles en iedereen dan je waarschijnlijk zou willen.

het belangrijkste is om het verschil te weten.als je eenmaal begrijpt – en accepteert-dat de enige aspecten van het leven die je echt kunt beheersen je eigen gedachten, gevoelens en acties zijn, dan kun je je richten op wat er echt toe doet.

al het andere is buiten je controle, dus stop met het verspillen van kostbare tijd en hersenenergie om dingen te dwingen om je weg te gaan. Het zal nooit werken.

dus: andere mensen, externe omstandigheden, feiten van het leven en de natuur – al deze dingen zijn neutraal.

zij hebben geen controle over jou en jij hebt geen controle over hen. Ze hebben zeker een effect op je leven, maar het is aan jou hoe je erop moet reageren.

en – bonus tip – je verleden is ook neutraal.  Denk erover na.  Er is niets wat je kunt doen om het te veranderen, dus laat het gaan.

Je bent alleen verantwoordelijk voor jezelf – en je bent * volledig * verantwoordelijk voor jezelf.

Dit moet zowel een opluchting als een openbaring zijn.

3. Welke actie leidt tot mijn resultaten?

Oké, dus nu weet je dat omstandigheden je acties, gevoelens of gedachten niet beheersen. Wat uiteindelijk betekent dat welke ontevreden situatie je ook hebt, het resultaat is van je eigen beslissingen.

toch? Ja!

dus, denk na over welk gedrag je kiest dat resulteert in een minder dan gunstig resultaat.

houd er rekening mee dat dit zowel actie als inactiviteit omvat.

bijvoorbeeld, als je tanden rotten,is het waarschijnlijk omdat je niet de actie van het poetsen van je tanden. Deze inactiviteit laat je achter met ongezonde mondhygiëne en een lelijke glimlach. Een zeer ongunstige uitkomst.

aan de andere kant, als je 50 pond overgewicht hebt, is het waarschijnlijk dat je te veel eet. Dus, deze actie creëert een resultaat van zwaarder zijn dan waar je je comfortabel bij voelt. Maar als je ook niet traint, draagt deze inactiviteit ook bij aan het resultaat.

hoe dan ook …

je gedrag leidt tot ongewenste uitkomsten die je ervaart.

Zoek uit wat die acties zijn, ga dan verder met persoonlijke ontwikkeling vraag #4.

4. Wat voel ik voordat ik deze actie onderneem?

Dit is waar de dingen een beetje diep gaan.

bij elke actie (of inactiviteit) die je onderneemt, is er een geassocieerd gevoel dat die actie (of inactiviteit) drijft.

Als u bijvoorbeeld besluit de sportschool over te slaan (inactiviteit), kan dit zijn omdat u zich moe of apathisch of lui of hopeloos voelt.

Het is niet omdat je denkt dat je het eten op tafel moet krijgen voordat het te laat is. In plaats daarvan is het hoe je je voelt om het eten op tafel te krijgen voordat het te laat wordt. Dus, misschien ga je niet naar de sportschool omdat je je overweldigd of gehaast voelt.

Wat als je actie te veel uitgeeft bij Target? Vraag jezelf af wat voor gevoel je drijft om dit te doen. Je gevoel is *niet * Ik heb het gevoel dat ik een nieuwe spijkerbroek nodig heb (haha). Maar het kan zijn dat je je verveeld voelt, of eenzaam, of leeg, of opgewonden, enz.

het is belangrijk om de gevoelens achter het gedrag te identificeren, vooral als het een resultaat creëert dat je niet wilt.

neem de tijd om echt na te denken over wat je voelt als je een actie onderneemt die je niet goed dient.

ga dan verder met persoonlijke ontwikkeling vraag #5.

5. Welke gedachte drijft mijn gevoel?

jouw gedachten zijn waar het allemaal begint.

ze roepen bepaalde emoties op, die vervolgens leiden tot bepaalde gedragingen, die je uiteindelijk bepaalde resultaten geven.

Dit is geweldig nieuws, want je hebt controle over je gedachten! Weet je nog #2?)

nu, het belangrijkste is om precies te begrijpen wat een gedachte is, en wat het niet is.

als je buiten je lichaam zou kunnen stappen en naar de gedachten in je geest zou kunnen kijken, zou je ze zien als slechts zinnen. We praten allemaal tegen onszelf, toch?

We praten met onszelf door middel van gedachten, die zinnen in onze geest zijn.

Je kunt echter een gedachte onderscheiden van een omstandigheid.

een “gedachte” in deze context is een zin in je geest die geen feit is. Je kunt altijd het verschil zien, omdat een gedachte een soort kwalificatie aan een omstandigheid heeft toegevoegd.

dus, bijvoorbeeld, je zou je vriend kunnen zien en denken dat ze rode schoenen aan heeft. Dat zou een feit zijn.

of misschien denk je dat ze lelijke rode schoenen aan heeft. Dit is eigenlijk een gedachte, want het is jouw * mening*. Zelfs als 1000 andere mensen het erover eens waren dat de schoenen van je vriend lelijk waren, zou je het nooit als een feit kunnen bewijzen.

het verschil tussen de twee zinnen is dat de ene neutraal is en de andere een mening.

niemand kan debatteren over het feit dat je vriend rode schoenen aan heeft, maar haar schoenen zijn niet lelijk voor je totdat je denkt dat ze lelijk zijn. Je kunt net zo goed denken dat ze mooi zijn.

Wat als je denkt dat ik slecht ben met geld. Dit is geen feit of omstandigheid en het is niet neutraal. Het is een gedachte die je in je geest hebt gecreëerd; het is je mening.

het is van cruciaal belang dat u de specifieke gedachte identificeert die tot een ongewenst resultaat leidt.

Remember-youheb controle over je gedachten. Dus, als je een ander resultaat wilt, kun je de keuze maken om je gedachten te veranderen.

wanneer gedachten overtuigingen worden

wanneer deze lus van gedachten naar emoties naar acties naar resultaten wordt herhaald, zal deze zich uiteindelijk ontwikkelen tot een geloof.  Je hebt jezelf hetzelfde zo vaak verteld dat je geest het als waar begint te accepteren en je het als een geloof accepteert.

als het geloof negatieve resultaten in je leven creëert, is het waarschijnlijk een beperkende overtuiging.

als het geloof positieve resultaten in je leven creëert, zou je het een bekrachtigend geloof kunnen noemen.

je overtuigingen zijn de basis voor de verwachtingen die je in het leven hebt. Het zijn krachtige kaders die je dromen en doelen ondersteunen of saboteren.

of je nu gelooft dat je het kunt of niet, je hebt gelijk.

Het is duidelijk dat je krachtige overtuigingen in je leven wilt ontwikkelen en eventuele beperkende overtuigingen wilt elimineren.

maar nogmaals, het begint allemaal met je gedachten. Verander je gedachten en je verandert je overtuigingen.

hoe uw antwoorden uw leven in de loop van de tijd kunnen veranderen

De meeste mensen denken niet na over waar ze aan denken. Ze zijn niet opzettelijk over het toezicht op hun gedachten, en * kiezen * wat ze willen denken.

Dit is waarom het gemakkelijk is om in de val te lopen door te geloven dat je geen controle hebt over je gevoelens.

zoals denken dat het de schuld is van iemand anders dat je boos werd en die harde woorden zei. Of het is je werk waardoor je je gestrest en niet gewaardeerd voelt.

niemand en niets kan je iets laten voelen. Het is de gedachte die je kiest die de emoties creëert die je voelt.als je eenmaal accepteert dat je volledige controle hebt over je gedachten, gevoelens en acties, besef je dat je uiteindelijk de resultaten creëert die je in je leven hebt.

dus, om andere resultaten te krijgen, moet je productievere gedachten gaan denken.

Hier is een oefening van de Life Coach School die je kunt doen om een gedachte te kiezen die tot een positiever resultaat kan leiden:

1. Noteer elke stap op een stuk papier.

2. Noteer een resultaat dat u momenteel ervaart en dat u wilt wijzigen. Wees zo specifiek mogelijk ,dus* don ’t * leg neer” mijn leven is een puinhoop”. Als je het gevoel hebt dat je leven een puinhoop is, breek dat dan in kleinere stukjes. Kies één gebied, zoals gezondheid of financiën, en kies vervolgens één resultaat om op te schrijven.

 • ik heb schulden.
 • ik oefen niet.
 • ik zit op het verkeerde carrièrepad.
 • ik verlies geen gewicht.
 • ik ben niet close met mijn kinderen.
 • ik heb geen sociaal leven.

3. Begin achteruit te werken en de andere elementen in te vullen. Dit zal waarschijnlijk enige tijd duren, en het zou moeten. Haast je niet met dit proces, want je wilt zo specifiek en nauwkeurig mogelijk zijn. Hier is een voorbeeld:

4. Kies een betere gedachte. Als je eenmaal de gedachte hebt geïdentificeerd die tot het negatieve resultaat leidt, heb je iets om mee te werken. Bepaal het resultaat dat je wilt ervaren, en de gedachte die het zal ondersteunen. Je hebt controle over je gedachten, dus kies een betere gedachte!

**het is belangrijk dat je een gedachte kiest die je echt gelooft.

dus, ik koos voor de gedachte hierboven in plaats van iets als ik ben binnenkort uit de schulden. Ik geloof niet dat ik binnenkort zonder schulden zit, dus dat doet me geen goed.

maar ik* heb * veel verhalen gelezen over andere mensen die betere bestedingsgewoonten hebben gecreëerd om met succes uit de schulden te komen. Deze gedachte zorgt voor een grotere kans op succes. Het is iets dat ik kan geloven, en het is een gedachte die echt een positief gevoel kan creëren dat zal leiden tot een productievere actie en een gunstig resultaat.

nu Weet ik dat dit allemaal te eenvoudig klinkt om echt te werken. Maar houd in gedachten-dat is gewoon een gedachte die je hebt. Deze oefening kan alles betekenen wat je wilt dat het betekent, gebaseerd op wat je ervan denkt.

maar denk er eens over na: wat heb je te verliezen?

je weet het nooit totdat je het probeert. Deze 5 zelfontwikkelingsvragen kunnen het antwoord zijn om eindelijk je doelen te bereiken en het droomleven te creëren dat je je voorstelt.

get intentioneel met deze zelfontwikkelingsvragen

als je eenmaal het voortdurende proces van opzettelijk zijn met je gedachten begint en stopt met het beschuldigen van externe omstandigheden op je resultaten, zul je de kracht van volledige verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens en daden.

en dit is wanneer je leven zal beginnen te veranderen – ten goede!

zelfs in je vrije tijd kun je deze zelfreflectievragen overdenken en jezelf op een dieper niveau leren begrijpen. Maak dit een dagelijks proces in de komende weken, en binnenkort zal het een tweede natuur zijn.als je eenmaal de bewuste keuze hebt gemaakt om de manier waarop je denkt en voelt te veranderen, zul je verbazingwekkende resultaten in je leven ervaren.

 

andere berichten die je misschien leuk vindt:

 • Hoe geld te besparen als je’re brak
 • Hoe maak je een extra $1000 per maand: 50+ winstgevende side gigs
 • Wat is het doel van een budget? Hier zijn 17 krachtige voordelen
 • hoe u $5000 in een jaar kunt besparen: een 5-stappenplan om succes te garanderen
 • 5 dagelijkse leefstijlgewoonten om u te helpen uw financiële doelen te bereiken
 • 11 krachtige voordelen van een ochtendroutine
 • maak uw eigen Stressmanagementplan: 6 stappen om balans te vinden
 • 9 Redenen waarom u niet moet betalen voor uw kinderen’universitair onderwijs
 • eenvoudige mindset-verschuiving voor krachtige levensverandering (in 3 stappen)
 • 4 verrassende obstakels om doelen te bereiken (& hoe ze te overwinnen)

wil je deze post onthouden voor later? Pin het op je favoriete Pinterest board!

5 Zelfontwikkelingsvragen die je persoonlijke groei zullen omhoogschieten

Plaats een reactie