Creëer uw eigen stressbeheersingsplan: 6 stappen om balans te vinden

Met de onvermijdelijke eisen van in het dagelijks leven ervaren de meeste mensen een zekere mate van stress.  Soms kan dit een goede zaak zijn, omdat een kleine dosis stress precies de druk kan zijn die je nodig hebt om dagelijkse uitdagingen te overwinnen of om je doelen te bereiken.

Wanneer stress echter aanhoudend en onverminderd wordt, leidt dit tot negatieve gevolgen die uw fysieke, mentale en emotionele gezondheid kunnen schaden.

Dit wordt chronische stress genoemd en veroorzaakt problemen zoals hartaandoeningen, zwaarlijvigheid, depressie, slapeloosheid en hoge bloeddruk (om er maar een paar te noemen).

Zonder opzettelijke, consistente zelfzorg zal dit soort stress uw leven verwoesten en druk op uw relaties.

Dus, hoe vindt u verlichting en creëert u balans?

Ik ben hier om je te vertellen dat je met een paar eenvoudige stappen zeker stress in je leven kunt verlichten en angst kunt minimaliseren. De sleutel is opzettelijk, consistent en gewillig zijn.

Of je nu worstelt met stress in je financiën, relaties of carrière, het beoefenen van zelfzorg en gezonde gewoonten zal je helpen beter om te gaan met wat dan ook. zware lasten die je draagt.

In dit bericht ga ik 6 stappen uiteenzetten die u kunt opnemen in uw eigen persoonlijke plan voor stressbeheersing. Elke stap is uitvoerbaar en praktisch en zal u helpen uw stressniveaus onder controle te houden wanneer het leven uit de hand lijkt te lopen.

Maar eerst moet ik het belangrijkste onderdeel van het omgaan met stress behandelen. .

Je hebt controle over je gedachten

Ik raak vaak gestrest.  Over ouderschap, geld, de toekomst, mijn huwelijk.  Ik begin te denken dat ik verantwoordelijk ben voor het oplossen van elk probleem, en dan voel ik me overweldigd en depressief.

Maar als er één ding is dat ik in mijn 50+ jaar heb geleerd , het is dat iedereen iets doormaakt.

Als je het gevoel hebt dat het leven uit de hand loopt, is het gemakkelijk te geloven dat jij de enige bent die het doormaakt. Je denkt dat het zoeken naar hulp andere mensen alleen maar zal belasten, aangezien alle anderen hun leven op orde hebben.  Je zou zelfs kunnen denken dat niemand het zal begrijpen, en dat je er alleen doorheen moet.

Dit zijn je hersenen die tegen je liegen.

Waar je ook gaat – naar de supermarkt, Starbucks, de bibliotheek, kerk – kijk maar om je heen.  Elke persoon die je ziet, gaat door een moeilijke situatie of heeft een moeilijke situatie doorgemaakt. Iedereen ervaart in zekere mate stress.

Dit is het leven. Er zijn de goede delen, en dan zijn er de slechte delen.  Het maakt allemaal deel uit van de menselijke ervaring, en we moeten beide begrijpen en waarderen.

Het verschil tussen degenen die naar beneden worden getrokken en degenen die doorzetten, zit in hoe elk reageert aan de omstandigheden.

Want, geloof het of niet, we hebben allemaal controle over onze gedachten en gevoelens.  We kunnen allemaal kiezen hoe we omgaan met wat ons is verteld.

We kunnen ervoor kiezen ons zorgen te maken, te stressen, angstig te zijn.

Of we kunnen ervoor kiezen om te controleren uit, wees apathisch en blijf onwetend.

Of we kunnen ervoor kiezen om open te zijn, wetende dat er altijd een les is, maar ons niet door de situatie laten overweldigen. 

Ik geloof dat dit de beste optie is, en in dit bericht wil ik je vertellen hoe je de uitdagingen van het leven het hoofd kunt bieden en tegelijkertijd je gevoelens op een gezonde en medelevende manier kunt beheersen. U kunt uw gevoelens beheersen door uw eigen plan voor stressbeheersing te maken en te oefenen.

Het draait allemaal om zelfzorg en de gewoonten die u kunt ontwikkelen om met stress om te gaan.

Negeer uw stress niet

De meeste mensen voelen geen stress als het begint, en negeren het als ze dat wel doen. Dit kan leiden tot hoge niveaus die moeilijk te beheersen zijn en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het doel van het gebruik van de onderstaande tactieken is om met stress om te gaan wanneer deze zich voordoet. Wacht niet tot je te gestrest bent. Dit is het verschil tussen voorkomen dat gezondheidsproblemen zich ontwikkelen en ze moeten behandelen nadat ze zijn vastgesteld.

Als u deze praktijken dagelijks toepast, bent u altijd bereid om met stressvolle situaties om te gaan. situaties, en de effecten van stress op uw lichaam zullen tot een minimum worden beperkt.

Deze 6 stressbrekers zijn enkele basisprincipes van zelfzorg, maar als ze consequent worden toegepast, zullen ze u helpen stress en angst effectief te beheersen.

De 6 strategieën in het hieronder beschreven stressmanagementplan zijn afkomstig uit het boek Best Self: Be You, Only Better, door Mike Bayer.

Stap 1:  Mindful ademoefeningen

Mindful, ritmische ademhaling staat al lang bekend als een kalmerende techniek die je helpt geaard en aanwezig te blijven. Er zijn verschillende manieren waarop je deze oefening kunt doen, maar ik zal degene uitleggen waarover Bayer in zijn boek schrijft.

Als je merkt dat er een stressvolle gedachte in je opkomt, kan iets doen om die gedachte te verstoren.

Een goede manier om dat te doen is door je ademhalingspatroon te veranderen. Dit voorkomt dat die gedachte groter en uit de hand loopt.

Om uw normale ademhalingspatroon te veranderen, ademt u 3-4 keer diep en lang in en uit.

Concentreer u op uw ademhaling terwijl u dit doet.  Haast u niet. Concentreer jezelf op hoe het voelt en klinkt.  Deze oefening zal negatieve denkpatronen of gevoelens doorbreken terwijl het uw hartslag vertraagt.

Maak deze ademhalingsoefening een onderdeel van uw dagelijkse routine om resterende stress of angst die zich opbouwt te verminderen. ; Wacht niet tot u zich gestrest voelt.  Het is belangrijk om proactief te zijn, zodat je het onder controle houdt.

Je kunt je eigen ademhalingsoefening maken die voor jou het beste werkt.  Wees flexibel met de duur, de locatie, het tijdstip van de dag, etc.  Bedenk een oefening die je volhoudt en maak vervolgens minstens één keer per dag verbinding met je ademhaling.

Stap 2:  Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om stress te verminderen en proactief om te gaan met uw geestelijke gezondheid.  Slechts 30 minuten per dag voegt zoveel voordeel toe aan uw lichamelijke gezondheid op de lange termijn, terwijl het chemisch “resetten” je brein.

De beste oefening u kunt doen, is de oefening die u *eigenlijk* zult doen.  Zoek dus iets dat u leuk vindt en waar u zich ten minste 5 dagen per week voor zult inzetten.

Denk niet te veel na over lichaamsbeweging. 

U hoeft niet doe allerlei onderzoek naar de perfecte oefening die de beste resultaten zal opleveren. Tuinieren, golfen en wandelen zijn allemaal heilzame vormen die je actief en je hersenen gezond houden.

Als je denkt dat je geen tijd hebt om te sporten, dan ben je te druk.  Sta 30 minuten te vroeg op, stop een of twee tv-programma's of stop elke dag een half uur met sociale media.

Wanneer u lichaamsbeweging in uw leven inpast, houdt u het stressniveau laag en werken uw hersenen op een optimaal niveau.  Het is een kritieke stap in uw plan voor stressbeheersing.

Gerelateerd bericht :  5 dagelijkse levensstijlgewoonten om u te helpen uw financiële doelen te bereiken

Stap 3: Neem de tijd om te vieren

Ik ben er volledig schuldig aan dat ik een Iejoor ben.  Als er iets in het leven is om verdrietig of bezorgd over te zijn, dan zal ik het vinden. Ik ga er zelfs naar op zoek.  Het is alsof ik me daar op mijn gemak voel of zoiets.

Maar focussen op de wolken in plaats van op de zon kan je echt in de war houden.  Problemen lijken groter te worden, totdat ze je hele hoofdruimte vullen en je aan niets anders meer kunt denken. Dit helpt niet tegen stress.

Een goede manier om je perspectief te veranderen, is er een gewoonte van maken om de kleine dingen in het leven te vieren.

De grote dingen zijn een gegeven, maar ze gebeuren niet vaak. De kleine dingen gebeuren elke dag, ze zijn gewoon moeilijker te vinden.

Als je jezelf eenmaal openstelt voor de *verwachting* van het vinden en ontvangen van vreugde in je dagelijks leven, zul je het op de meest onverwachte plaatsen ervaren. Door bewust te zijn met waar je op focust, kun je je hersenen trainen om vreugde te kiezen in plaats van zorgen te maken.

Zet dus je vreugderadar elke ochtend aan als je wakker wordt.&nbsp ; Zoek naar en omarm elk grammetje goedheid in je leven.

Zorg ervoor dat u dingen doet die * u vreugde brengen – zoals wandelen in de natuur, hard zingen onder de douche of vrijwilligerswerk doen in een dierenasiel.

Je hoeft niet passief te wachten tot er iets gebeurt om iets te vieren.

  U kunt elke dag uw eigen persoonlijke viering houden, terwijl u nadenkt over de positieve aspecten van uw leven.

Vreugde en dankbaarheid bieden therapeutische voordelen die u kunnen helpen stressvolle situaties in een gezonder perspectief te houden.  Dus begin te vieren!

Stap 4: Slaap lekker

Toen mijn dochter in het ziekenhuis lag, had ze moeite met slapen.  De verpleegsters spraken over “slaaphygiëne“, waar ik nog nooit van had gehoord.

Kortom, ze vertelden haar dat ons lichaam wil 's nachts niet altijd afsluiten omdat onze pyjama aan is.  Soms moeten we bepaalde veranderingen aanbrengen in onze avondroutine om ons lichaam voor te bereiden om in slaap te vallen.

Als u bijvoorbeeld vlak voor het slapengaan naar telefoons, laptops en televisie kijkt, kunnen onze hersenen actief blijven en niet in slaap kunnen vallen.  Natuurlijk zal het drinken van cafeïne vlak voor het slapengaan of het doen van lange dutjes overdag ook een gezond slaappatroon verstoren.

We denken misschien dat een slechte nachtrust er alleen maar voor zorgt dat we de volgende dag wat extra moe zijn.  Dit is slechts het topje van de ijsberg.

Zonder voldoende slaap kunnen onze hersenen niet goed functioneren.  Gewoon “moe zijn” verandert in een verlies van focus, slecht geheugen en langzamere reflexen.

Als u voortdurend slechte slaapgewoonten toepast, kunt u een verzwakt immuunsysteem, depressie, angst of zelfs hoge bloeddruk ontwikkelen.

Met andere woorden, slaap is van vitaal belang voor de gezondheid van uw hersenen!  Maak er dus een prioriteit van om erachter te komen hoe u consequent de beste slaap voor uw lichaam kunt krijgen.

Doe een beetje experimenteren om te bepalen hoeveel uur slaap optimaal is voor uw fysieke en mentale gezondheid .  Sommige mensen hebben er maar zes nodig, anderen meer dan acht. Probeer verschillende tijdsduren en houd rekening met hoe u zich de volgende dag voelt.

Je lichaam zal je laten weten wanneer je te veel of te weinig hebt gehad.  Vind de hoeveelheid slaap waardoor u zich de volgende dag alert en energiek voelt, en zorg er dan voor dat u elke nacht zoveel slaapt.

Let ook op uw gedrag gedurende de dag en vlak voor het slapengaan dat zou je slaap kunnen verstoren. Stop de cafeïne en zet de schermen uit ruim voordat je naar bed gaat.  Wees je bewust van het voedsel dat je eet tijdens het avondeten, en ook hoe dicht je bij het naar bed gaan eet.

En tot slot, denk na over uw slaapomgeving en hoe uw omgeving uw slaap beïnvloedt.  Denk na over het niveau van licht, geluid en temperatuur.  Zelfs het gevoel van je lakens kan je helpen om beter te slapen.

Wees doelgericht met je slaaphygiëne en creëer je eigen routine voor het naar bed gaan.  U zult merken dat u overdag helderder en minder gestrest bent.

Stap 5:  Beperk technologie

Het is moeilijk om je een leven zonder mobiele telefoon voor te stellen tegenwoordig, maar ik had er pas ongeveer 10 jaar geleden een.  Nu is het als een verlengstuk van mijn hand.  Het is het enige dat ik altijd bij me heb.

Vroeger vond ik het zo cool om spontaan mijn e-mail te checken, te reageren op sms'jes, op Facebook te springen of een Google-zoekopdracht uit te voeren wanneer ik maar wilde, met slechts een paar klikken.  Als er iets in mijn hoofd opkwam, kon ik stoppen met wat ik aan het doen was en een kleine hersenadempauze krijgen.

Het probleem is dat het te gemakkelijk werd om afleiding te vinden.  Ik had 8 verschillende opties in mijn hand.  Ik hoefde niet eens op te staan ​​om een ​​boek of de afstandsbediening van de tv te zoeken. Ik was tijd aan het besparen!  En energie!  Ik ga er maar 10 minuten over doen …

Mmhmmm.

Technologie is in minder dan een decennium van ongewoon naar alomtegenwoordig gegaan, en het heeft ervoor gezorgd dat onze hersenen voortdurend worden onderbroken door gerinkel en gezoem en sms'jes en e-mails en berichten. Deze gespleten focus zorgt ervoor dat we ons niet gedurende langere tijd op één activiteit kunnen concentreren.

Als je hersenen geen tijd krijgen om te kalmeren en te rusten, beperk je uw vermogen om met stress in uw leven om te gaan.

Uw stressmanagementplan moet perioden op de dag bevatten waarop u niet verbonden bent met technologie. Wanneer je geest kan vertragen en een pauze kan nemen.  Wanneer je tijd kunt doorbrengen in uitgebreide, ontspannen gedachten zonder interferentie.  Misschien wil je gedurende deze tijd mediteren of bidden.

Dit zal in het begin waarschijnlijk raar aanvoelen en je hebt misschien het gevoel dat je een gekke verslaving doorbreekt (misschien wel!). Maar zet u in om dagelijks de stekker uit het stopcontact te halen, en u zult snel de voordelen beseffen.

Gerelateerd bericht:3 manieren waarop financiële stress uw levenskwaliteit en geestelijke gezondheid beïnvloedt

Stap 6:  Maak contact met je gelukkige plek

Als moeder van 3 kinderen heb ik altijd geworsteld met zelfzorg.  Ik ben berucht omdat ik mijn behoeften of wensen als laatste stel en ervoor zorg dat iedereen om me heen gelukkig is.  Maar als u zich kunt verhouden, weet u dat dit op de lange termijn tot allerlei soorten problemen leidt.

Als je geen tijd neemt om dingen te doen die je leuk vindt – activiteiten die leuk en ontspannend voor je zijn – dan behoud je niet het emotionele evenwicht dat nodig is om met stress om te gaan.

We hebben allemaal verschillende activiteiten waarvan we denken dat ze ontspannend zijn. Sommigen denken misschien dat fietsen voldoende is, of een natuurwandeling maken.  Ik vind het heerlijk om in een comfortabele stoel te lezen of naar de film te gaan.

Ik denk ook dat wandelen door een mistig bos de bom zou zijn.  Of zittend op een jacht op de oceaan.  Het probleem is dat ik geen bos of jacht heb.

Maar het goede nieuws is dat ik me mentaal nog steeds kan verbinden met die ervaringen en een gevoel van ontspanning kan bereiken.  Het enige wat ik hoef te doen, is mijn verbeelding aanspreken.

Gebruik deze visualisatietechniek in je stressmanagementplan om contact te maken met je gelukkige plek wanneer je maar wilt:

  • Zoek een rustige plek waar je niet komt word onderbroken en stem al uw gedachten zoveel mogelijk af.
  • Adem diep en langzaam, terwijl u uw hartslag vertraagt.
  • Sluit je ogen en stel je voor dat je iets doet of ergens heen gaat waardoor je je gelukkig en vredig voelt.  Misschien rijdt u te paard door een weiland of loopt u door het Louvre in Parijs.  Kies gewoon iets dat ontspannend voor je is.
  • Terwijl je zo stil mogelijk blijft, blijf zo lang mogelijk op deze plek.  Er komen andere gedachten in je op, maar stel je voor dat een briesje ze wegblaast.  Je doel is om een ​​staat van vredige ontspanning te bereiken.
  • Als je er klaar voor bent, open dan je ogen.  Haal diep adem en glimlach.  Aahhhh!

De tijd nemen om contact te maken met wat je ontspant – of het nu een fysieke activiteit is of een in uw verbeelding – zal u helpen uw stressmanagementsysteem te versterken.

Maak hier een dagelijkse praktijk van, zodat u een mentale basislijn kunt ontwikkelen die kalm en ontspannen is.

Krijg controle met een persoonlijk stressmanagementplan

Al deze strategieën gaan over het minimaliseren van uw baseline stressniveau.  Als u uw stressniveau consequent laag houdt, bent u beter uitgerust om met stressvolle situaties om te gaan wanneer deze zich voordoen.

Laat stress uw gedachten en emoties niet beheersen.

  Wanneer dit gebeurt, worden problemen buiten proportie opgeblazen en lijdt uw gezondheid eronder.

Beheer uw stress met opzettelijke oefeningen, zodat u de controle behoudt.

Plaats een reactie