Dave Ramsey’s Baby Stap 1: Hoe een noodfonds op te bouwen om schulden te vermijden

Financiële rust University is een programma voor persoonlijke financiën van 9 weken, dat meestal in kleine groepen wordt gegeven en vaak wordt aangeboden in kerken in het hele land. De cursus is ontworpen om de studenten te helpen een maandelijks budget te krijgen, schulden af ​​te lossen en een financieel plan voor hun toekomst te maken.

Het programma wordt gegeven door Dave Ramsey, een bekende financiële expert die zijn eigen financiële problemen heeft gehad. In zijn cursus doorloopt hij zeven “babystapjes”, beginnend met babystap 1: een starter noodfonds sparen.

Elke babystap staat of valt met het volgen een op nul gebaseerd budget, dus deze financiële gewoonte wordt vanaf het begin aangeleerd.

In dit bericht leer je alles over de babystep van Dave Ramsey 1 en hoe een maandelijks budget u zal helpen succesvol te zijn.

Maar laten we eerst een korte samenvatting van Dave’s verhaal bekijken en wat elke babystap omvat.

Het verhaal van Dave Ramsey en de 7 Baby Steps

In de cursus van de Financial Peace University deelt Dave Ramsey zijn deskundige financieel advies, evenals zijn eigen ervaringen met financiële problemen.

Hij begon met het verkopen van onroerend goed toen hij begin twintig was, kort nadat hij was afgestudeerd aan de universiteit en met zijn vrouw was getrouwd. Ze waren blut en begonnen met niets, maar binnen een paar jaar bezat hij $ 4 miljoen aan onroerend goed en verdiende hij meer dan $ 200.000 per jaar.

Om zover te komen moest hij veel schulden aangaan . Toen de bank de volledige betaling van zijn leningen eiste, zat hij tot over zijn oren in geldproblemen en verloor hij alles. Twee jaar na het hoogtepunt van zijn succes was hij blut en bankroet.

De man begrijpt hoe schulden je leven kapot kunnen maken, daarom begon hij anderen te vertellen over de lessen die hij had geleerd.

Hij nam advies van oudere, rijke mensen en putte principes uit de bijbel om een ​​systeem te bedenken dat werkte.

Hij creëerde deze “Ramsey-regels” om succes te behalen met persoonlijke financiën:

 • Slechte financiële gewoonten zijn niet wiskundig op te lossen – je moet je manier van denken veranderen
 • Je moet je 100% inzetten voor verandering, niet alleen maar verandering (“ish” is een wens!)
 • Je kunt niet alleen schulden afbetalen en meer sparen – je moet ook de aanval en verdediging van het opbouwen van rijkdom leren.

Hij paste het “gezond verstand” dat hij leerde toe op zijn eigen situatie en groef uit van het schuldengat waarin hij zich bevond. Hij zwoer nooit meer schulden te maken, en het veranderde de koers van zijn leven.

Hij kwam erachter dat goede financiële principes, als ze op orde zijn, uiteindelijk leiden tot succes.

Hij noemt deze principes “babystapjes”want zo overwin je financiële problemen – stap voor stap. (Hoewel ik het hiermee eens ben, kost elke stap veel tijd, moeite en inzet!)

Het 7 stappenplan in het Financial Peace programma omvat:

 1. Babystap 1: bouw een noodfonds op van € 1000
 2. Babystap 2: betaal alle schulden af ​​behalve je hypotheek met behulp van de schuld-sneeuwbalmethode
 3. Baby step 3:  verhoog de noodreserves om 3-6 maanden levensonderhoud te dekken
 4. Babystap 4:  investeer 15% van het inkomen op uw pensioenrekening
 5. Babystep 5: sparen voor uw kinderenstudiefonds
 6. Babystap 6: focus op aflossen van uw hypotheek
 7. Babystap 7 : blijf rijkdom opbouwen en meer geven

De principes in deze Financial Peace-stappen hebben miljoenen mensen over de hele wereld letterlijk geholpen hun financiën onder controle te krijgen!

Laten we nu beginnen met babystap 1: het bouwen van een noodfonds voor starters.

Baby Stap 1:  Bespaar een noodfonds van $ 1.000

Dave noemt dit de gemakkelijkste en de moeilijkste stap.

Makkelijk omdat het “slechts” $ 1.000 is. Moeilijk omdat je misschien nog nooit eerder $ 1.000 hebt gespaard.

Dit is de stap waarin je moet beslissen of je all-in gaat of niet.

In babystap 1 spaart u elke extra dollar die u kunt vinden in uw noodfonds voor starters. Dave zegt dat je al je energie en focus moet steken in het besparen van deze $1.000 zodat je dit doel zo snel mogelijk kunt bereiken.

Dit bedrag is net genoeg om een ​​kleine crisis te dekken, zodat u geen verdere schulden hoeft te maken voor bijvoorbeeld een kapotte kraan of nieuwe banden.

Het is duidelijk dat $ 1.000 geen maanden van leven dekt. uitgaven. Maar in babystap 3 bouwt u op dit fondszodat u voorbereid bent op grotere financiële noodsituaties

Maar voorlopig is het alleen bedoeld om u een beetje ademruimte.

Hoe start je een noodfonds

Bij babystap 1 gaat het erom snel $ 1.000 te besparen. Door zo snel mogelijk uw eigen noodfonds voor starters op te bouwen, krijgt u focus en momentum met uw nieuwe geldgewoonten.

Als u dit speciale spaargeld opzij zet, krijgt u ook een gevoel van opluchting dat u voorbereid op die uitgaven die onverwacht kunnen opduiken.

Het zal geen grote financiële crisis dekken, maar het zal u ervan weerhouden uw creditcard te pakken te krijgen voor die kleinere uitgaven die u kunnen overrompelen.

Doe wat u kunt om extra geld binnen uw budget te vinden. Beperk alle extra kosten die u niet dichter bij uw doel brengen. Adopteer die “gazelle-intensiteit” waar Dave het over heeft, waarbij alle onnodige uitgaven worden geëlimineerd en dat beschikbare inkomen naar uw noodfonds wordt gesluisd.

Om het uzelf gemakkelijker te maken, houdt u uw noodspaarfonds op een aparte, speciale rekening. Zo blijven uw financiën georganiseerd en komt u niet in de verleiding om dat extra geld uit te geven aan niet-noodgevallen.

Richt u niet op schulden of investeringen

Maak u geen zorgen over schuldaflossing terwijl u in babystap 1 zit.

Blijf minimale betalingen doen voor uw creditcardschuld, schulden voor studieleningen en andere leningen. U kunt er ook voor kiezen om betalingen voor ongedekte schulden uit te stellen, zolang dit uw kredietscore niet negatief beïnvloedt.

Concentreer al uw energie op het sparen van uw noodfonds voor starters. Zodra u dit noodspaarfonds heeft, begint u uw consumentenschulden af ​​te betalen met behulp van de schuldensneeuwbalmethode. Deze populaire methode voor het afbetalen van schulden levert u enkele quick wins en de motivatie om schuldenvrij te worden.

Maak je ook geen zorgen over sparen in een pensioenfonds of een spaarplan voor een universiteit. Je maakt daar een prioriteit van in babystapjes 4 en 5. Op dit moment bouw je een solide basis die ervoor zorgt dat je niet dieper in de schulden raakt.

Waarom is babystap 1 belangrijk?

Volgens een telefonische peiling uit 2022, uitgevoerd door Bankrate,meer dan de helft van de Amerikanen kan een nooduitgave van $ 1.000 niet met spaargeld dekken. Dit is een ontmoedigend teken van hoeveel mensen dicht bij de rand van een grote financiële catastrofe staan.

Een noodfonds is belangrijk omdat het u voorbereidt op het onverwachte. Deze besparing geeft u een comfortabele marge in uw financiën, zodat u het geld heeft om noodkosten te dekken.

Alle babystapjes vereisen een zekere mate van opoffering, en babystap 1 is daarop geen uitzondering. Echter, naarmate uw spaargeld groeit, zullen uw financiële stabiliteit en zekerheid toenemen.Laat die gemoedsrust je inspireren en motiveren om op koers te blijven.

Om snel $ 1.000 te besparen, moet u uw uitgaven goed onder controle hebben. Volgens Dave Ramsey de beste manier om te bepalen waar je geld naartoe gaat, is met een budget.

Hoe u uw geld kunt budgetteren

Het krijgen van een budget wordt sterk benadrukt in het Financial Peace University-programma. In het bijzonder promoot Dave Ramsey de nulgebaseerde budgetmethode, zodat u elke dollar kunt verantwoorden, uw maandelijkse uitgaven kunt verlagen en uw maandelijks inkomen kunt maximaliseren.

De nul- gebaseerd budget is een budgetteringsmethode die ervoor zorgt dat u elke dollar van uw inkomen doelgericht gebruikt.En, “nul” betekent niet dat u nul euro op uw rekening krijgt! Het betekent alleen dat uw inkomende dollars minus uw uitgaande dollars gelijk moeten zijn aan nul. Wanneer dit gebeurt, werkt elke dollar voor u en verspilt u niets van uw gezinsinkomen.

Als u nog nooit een budget heeft gehad, heeft u waarschijnlijk een paar maanden nodig om uw budgetteringsritme te vinden. Het kost tijd om te leren hoe u uw budget nauwkeurig kunt voorspellen maandelijkse uitgaven en blijf binnen de bestedingslimieten die je jezelf oplegt. U zult die gebieden ontdekken waar u geneigd bent te veel uit te geven, en wat door onnodige uitgaven raakt uw account snel leeg.

Verwacht dus niet dat alles perfect gaat.

U zult fouten maken met hoeveel u budgetteert voor elk categorie, overschrijdt u uw budget en zult u onvermijdelijk frustratie en weerstand voelen tegen deze nieuwe manier van geldbeheer.

Dat is allemaal volkomen normaal – houd u er gewoon aan en uiteindelijk zal alles klikken.

Na verloop van tijdzul je je realiseren dat een budget je uitgaven niet beperkt – in plaats daarvan kun je verantwoord besteden!

Het creëert gezonde grenzen waardoor u zich niet schuldig voelt, maar u in plaats daarvan een gevoel van vrijheid en veiligheid geeft met uw geld.

Hier zijn enkele aanvullende budgetregels en richtlijnen die Dave Ramsey in de cursus uiteenzet:

 • Regel 1:  je moet elke maand een budget maken voordat de maand daadwerkelijk begint
 • Regel 2:  het moet een op nul gebaseerd budget zijn, waar elke dollar in een categorie wordt geplaatst
 • Richtlijn 1:  begin uw budget met geven, dan sparen en schulden afbouwen, en dan uitgeven
 • Richtlijn 2:  financier alle budgetcategorieën met 5-15% van uw netto maandinkomen, behalve uw hypotheek (25%)
 • Richtlijn 3: gebruik contant geld en de enveloppemethode voor uw dagelijkse uitgaven, zodat u het “voelt”

Als u succesvol wilt zijn met het opbouwen van een noodfonds en het behalen van uw gelddoelen, moet u zich ertoe verbinden om elke maand een budget te maken en te volgen.

Het belang van mindset

Mijn man en ik hielden ons voor de meeste van onze huwelijk. Dat hield ons in een cyclus van salaris tot salaris die stressvol en onvoorspelbaar was.

Hoe graag ik ook verantwoordelijker met ons geld wilde omgaan, ik denk dat ik wat bang was om me aan een budget te houden en me aan bestedingslimieten te houden.

Ik was bang dat ik zou falen en dat ik dat niet zou doen. Ik kan mijn deel van de toezegging niet ophouden. Ik was er tenslotte erg aan gewend geraakt dat ik niet verantwoordelijk werd gehouden voor waar ik geld aan uitgaf.

Ja, ik was me bewust van de invloed van mijn uitgaven op ons banksaldo, maar mijn man had me nooit uitgedaagd hoe Ik geef ons geld uit.

Om hem te vragen een budget te volgen, betekende dat ik er ook een moest volgen.Om hem te vragen zijn bestedingspatroon te veranderen, betekende dat ik het mijne ook moest veranderen.

In de woorden van Dave gaat verstandig geldbeheer niet over het oplossen van een wiskundig probleem. Het uitzoeken van alle cijfers en het maken van spreadsheets is het makkelijke gedeelte.

De moeilijkheid ligt in het doorvoeren van een mentaliteitsverandering.

De manier waarop we denken veranderen . Loslaten wat comfortabel is, en ons richten op het ongemakkelijke.

Schrijf dus alle cijfers en maandelijkse uitgaven en categorieën op en maak een budget.

Maar dan, stel jezelf de grote vraag:

Heb ik besloten dat ik niet meer zo ga leven, en zal ik er alles aan doen om financiële vrijheid te bereiken?

Als u oprecht en oprecht *ja* kunt zeggen, dan bent u klaar om het traject van uw financiële toekomst te veranderen.

Samengevat: baby stap 1 starten

Wanneer je besluit om met babystap 1 te beginnen, heb je de eerste stap gezet om doelbewust financiële vrijheid na te streven.

Ja, je zult onderweg waarschijnlijk wat tegenslagen en mislukkingen ervaren. Maar door hen leer je het beter te doen.

Het is tijd om te zeggen “Ik leef niet meer zo.

Ik moedig je aan om Dave’s financieel advies aan te nemen en te gaan leven als niemand anders, zodat je later kunt leven als niemand anders.

Plaats een reactie