Dave Ramsey's Baby Stap 3: Bouw een noodfonds voor 3-6 maanden

Dave Ramsey creëerde Financial Peace University als een 9 weken durend programma voor persoonlijke financiën op basis van zijn bestsellerTotal Money Makeover. Het programma is ontworpen om mensen te helpen hun budget binnen de perken te houden, schulden afbetalen en een effectief financieel plan opstellen dat zal leiden tot financiële onafhankelijkheid.

Hier zijn de 7 babystappen in het programma:

 1. Babystap 1: bespaar $ 1000 in een noodfonds voor starters
 2. Babystap 2: betaal schulden af ​​met behulp van de Debt Snowball-methode
 3. Baby Stap 3: bouw 3-6 maanden aan uitgaven op een volledig gefinancierde noodspaarrekening
 4. Baby Stap 4: Investeer 15% van uw gezinsinkomen in onderlinge fondsen voor uw pensioen
 5. Baby Stap 5: Start een spaarplan voor de universiteit voor fiscaal voordelige universiteitsfondsen
 6. Babystap 6: Betaal uw hypotheek af
 7. Babystap 7: Rijkdom opbouwen en meer geven

Een volledig gefinancierd noodfonds is bedoeld om u te beschermen tegen de grote tegenslagen van het leven – zoals het verliezen van uw baan, langdurig ziekteverlof nodig hebben of uw auto laten overlijden.

Zoveel extra geld besparen kost tijd, maar kan mogelijk voorkomen dat u in een financiële crisis of grote schulden terechtkomt . 

In dit bericht ga ik dieper in op babystap 3. Bij deze stap gaat het erom voldoende geld te sparen om 3 tot 6 maanden van uw uitgaven te dekken.

Baby Step 3: Wat is een noodfonds en waarom heb ik er een nodig?

Een noodfonds is een geldbron die specifiek wordt toegewezen voor onverwachte uitgaven die onmiddellijk moeten worden aangepakt. Deze onverwachte gebeurtenissen kunnen dure medische rekeningen, dure reparaties aan huishoudelijke apparaten of een plotseling baanverlies.

Het noodfonds voor beginners van Baby Step 1 helpt je kleine ongeplande uitgaven te dekken, maar je hebt meer geldreserves nodig voor de grotere problemen die het leven je kan bezorgen.

Het hebben van substantiële besparingen (zoals een noodfonds van drie tot zes maanden) minimaliseert de afhankelijkheid van schulden met een hoge rente tijdens een echte noodsituatie.

Deze speciale spaarrekening versterkt ook de financiële zekerheid, geeft u gemoedsrust en vermindert het risico om in een financiële crisis terecht te komen.

Hoeveel geld moet ik sparen in mijn noodfonds?

De populaire vuistregel is om 3 tot 6 maanden levens te sparen uitgaven in uw noodfonds.

Uw spaardoel is afhankelijk van een aantal zaken, zoals:

 • hoe stabiel uw reguliere inkomen is
 • hoe lang u al bij hetzelfde bedrijf werkt
 • hoeveel personen ten laste onderhoudt
 • als u slechts één kostwinner of een tweeverdienershuishouden heeft
 • als u zelfstandige bent of voornamelijk afhankelijk bent van provisie
 • als u hoge, terugkerende medische kosten heeft

Hoe onzekerder uw financiële situatie is , hoe meer u moet sparen in uw noodfonds. 

Als u een zelfstandige bent, een contractarbeider bent of de enige kostwinner bent voor uw gezin, zou moeten werken richting de zes maanden.

Als u al enkele jaren een vaste voltijdbaan heeft, of als uw partner een aanzienlijk bedrag bijdraagt ​​aan uw maandelijks inkomen, kunt u dichter bij een fonds van 3 maanden blijven.

En onthoud dat u er niet aan werkt om uw volledige maandelijkse inkomen te vervangen. Uw aanvankelijke doel is om genoeg te hebben om al uw noodzakelijke uitgaven te dekken.

Kijk dus niet alleen naar uw salaris wanneer u uitzoekt hoeveel u moet sparen. Bekijk uw budget en kies de categorieën waarover niet kan worden onderhandeld.

Dit zijn uitgaven zoals uw hypotheek, nutsvoorzieningen en boodschappen. Laat bioscoopkaartjes en frappuccino's van Starbucks achterwege.

Moet ik een noodfonds starten als ik nog schulden heb?

U mag Baby Step 3 pas starten als Baby Step 2 is voltooid.

Als een korte samenvatting gaat Baby Step 2 over het creëren van een methode voor het afbetalen van schulden om al uw schulden te elimineren behalve de hypotheek (inclusief creditcards, schulden voor studieleningen, consumentenschulden, creditcardschulden, enz.). Dave Ramsey raadt aan om de Debt Snowball-methode te gebruiken als de beste benadering van schuldenproblemen. Hier betaalt u het meeste op uw eerste kleinste afzonderlijke schuld, terwijl u minimale betalingen doet voor de rest. Vervolgens concentreert u zich op uw op één na kleinste schuld en gaat u door totdat u alleen nog maar uw grootste saldo over heeft. 

Zodra je deze enorme prestatie hebt bereikt, is de volgende stap in de cursus van de Financial Peace University het bouwen van een volledig gefinancierd noodfonds.

De geldschieters die te lijden hebben gehad onder de discipline die nodig is om schulden af ​​te betalen, willen misschien om op dit punt te vertragen. Maar het is van cruciaal belang dat je vooruit blijft gaan met dezelfde gazelle-intensiteit als je naar Baby Step 3 gaat.

Want, om niet achteruit te glijden, moet je een mooi kussen hebben van besparingen die u zullen beschermen wanneer zich noodsituaties voordoen.

Ja, je kunt vieren wanneer je eindelijk kunt zeggen: “Ik ben schuldenvrij!” – maar stop daar niet. Als je dat doet, treedt de wet van Murphy in werking, wat betekent dat je die volgende noodsituatie in rekening brengt en meteen weer in een cyclus van schulden zit. Laat de angst voor die mogelijkheid je motiveren!

Beloof om nooit meer terug te gaan! Blijf vooruitgaan en begin met sparen met dezelfde intensiteit die u had met het verpletteren van uw schuld.

<Waar moet ik mijn noodfonds bewaren?

Uw noodfonds zal groeien tot een aanzienlijk bedrag zodra u ;heb je spaardoel bereikt. Daarom moet u uw geld in een hoogrentende spaarvehikel houden (zoals een geldmarktfonds) zodat het kan profiteren van een hoger rendement. Het beste jaarlijkse rendement schommelt doorgaans rond de 2%, en online banken hanteren vaak hogere tarieven.

Lees ook de kleine lettertjes over bankkosten, zodat u geen geld verliest. Mogelijk moet u een minimaal saldo aanhouden, zodat er niet elke maand kosten in rekening worden gebracht.

U wilt zeker weten dat uw spaargeld veilig en liquide blijft. U wilt niet dat om uw noodfonds te beleggen! Beschouw deze besparingen eerder als een soort verzekering dan als een investering. U wilt altijd contant geld bij de hand hebben wanneer zich calamiteiten voordoen. U kunt altijd met iemand van uw bank praten voor professioneel beleggingsadvies.

Hoe spaar ik geld voor een noodfonds?

De beste manier om extra spaargeld te vinden, bestaat uit 3 stappen:

 1. Cashflow beheren: weet waar uw geld naartoe gaat li>
 2. Verlaag de contante uitgaven: vind maandelijkse uitgaven om te besparen
 3. Vergroot de contante reserves: maak van sparen een prioriteit in uw budget

Ten eerste, u moet weten hoe u momenteel uw beschikbare inkomen uitgeeft. Dit betekent dat u uw geld bijhoudt, zodat u weet waar elke dollar naartoe gaat.

Ten tweede, vind die gebieden waar u kan verminderen of helemaal elimineren. Zoek naar extra geld dat u kunt gebruiken om uw noodfonds op te bouwen. Lees voor wat inspiratie mijn bericht over hoe u $ 1000 extra per maand kunt besparen zonder meer te hoeven werken.

Ten derde, maak een budget en maak van besparingen een niet-onderhandelbare uitgave (lees mijn bericht over het zero-based budget van Dave Ramsey). Gebruik een spreadsheet of zoek een budgetteringsapp die u helpt verantwoording af te leggen. Behandel vervolgens uw maandelijkse spaardoel alsof het elke andere rekening is en betaal eerst uzelf. 

Afhankelijk van uw huidige inkomensniveau, maandelijkse schuldbetalingen en huishoudelijke uitgaven, bespaart u geld voor een noodfonds van 3 tot 6 maanden kan maanden of zelfs jaren duren.

Mijn financiële advies aan u is om u niet te concentreren op *wanneer* u er zult komen. Blijf in plaats daarvan gewoon toegewijd aan het opbouwen van uw noodaccount, maand voor maand.

Tot slot twee belangrijke punten:

 • Praat met uw echtgenoot of partner over hoe u een nooduitgave definieert (een lekke band is bijvoorbeeld een noodgeval, maar het upgraden van uw telefoon niet).
 • Wanneer u uw telefoon geheel of gedeeltelijk gebruikt noodfonds, bouw het weer op tot het oorspronkelijke saldo. Dit moet prioriteit #1 zijn!

Wat nu

Natuurlijk zal de hoeveelheid tijd die nodig is om elk van deze babystapjes te voltooien per persoon of stel verschillen.

Voor sommigen kan het jaren duren om uw grootste creditcard af te betalen schuld. Voor anderen kan het noodfonds de meeste tijd kosten.

Als uw bankrekening verandert, verandert u ook. Je manier van denken, je gedrag en je prioriteiten komen allemaal overeen met je ene grote doel: financiële vrijheid.

Je zult ook een geweldig gevoel van veiligheid gaan ervaren , en niet langer bang zijn voor een onstabiele toekomst.

Het kost tijd, focus en opoffering. Je zult in de verleiding komen om te stoppen en terug te vallen in je oude, comfortabele gewoonten. Je hebt misschien het gevoel dat iedereen om je heen vooruitgaat met het leven terwijl het jouwe stilstaat.

Onthoud wat Dave zegt: leef als niemand anders, zodat jij later kunt leven als niemand anders.

Babystappen 4-7 zijn de volgende, en het is de bedoeling dat ze tegelijkertijd worden gedaan. Zodra je de Dave Ramsey Babystap 3 hebt volbracht, blijf je deze stap-voor- stappenplan om volledig schuldenvrij te worden en financiële vrijheid te bereiken:

 • Dave Ramsey Baby Step 4: Investeer 15% van uw inkomen in een pensioenfonds
 • Dave Ramsey Baby Step 5: Start een spaarfonds voor je kinderen’ hbo-opleiding
 • Dave Ramsey Baby Stap 6: Betaal de hypotheek af
 • Dave Ramsey Baby Stap 7: Rijkdom opbouwen en geven

Ze zijn allemaal over kijken naar je toekomst. Hier werk je aan het opbouwen van je pensioeninkomen en het verwezenlijken van die dromen voor je gouden jaren.

Stop met om je heen te kijken naar wat anderen doen. Beslis voor jezelf dat je vastbesloten bent om te doen wat nodig is om financiële vrijheid te bereiken.

Ga door! Je kunt het!

Plaats een reactie