Een schriftelijk levensplan: 5 eenvoudige stappen hoe & 11 krachtige redenen waarom

Ga je wel eens naar de kruidenierswinkel en iets vergeten te kopen?  Ik kan bijna garanderen dat dit is gebeurd omdat je geen lijst had. Tenminste, dat is waarom ik dingen vergeet als ik boodschappen ga doen.

Naarmate we ouder worden, hebben onze hersenen de neiging om een ​​beetje druk te worden – en we worden een beetje vergeetachtiger. (Mijn kinderen lachen me altijd uit omdat ik me geen films herinner die we samen hebben gezien.)

Wanneer je de gewoonte ontwikkelt om dingen op te schrijven, geef je prioriteit aan wat belangrijk voor je is. Je verhoogt ook je motivatie om die dingen gedaan te krijgen.

Het is handig om lijsten te maken, een dagboek bij te houden, wat aantekeningen te maken.  Maar boodschappen en films zijn niet zo belangrijk.

Als het echter om uw leven gaat, krijgt het belang van het hebben van een plan een veel grotere betekenis. En niet zomaar wat ideeën in je hoofd.  Waar ik het over heb, is een schriftelijk plan.

Er zit kracht in het op papier zetten van je plan.  Dingen opschrijven zorgt ervoor dat ze gebeuren.

We denken allemaal dat we ons kunnen herinneren wanneer dat nodig is.  En misschien is dit soms waar (maar ik vermoed niet al te vaak). Maar waarom vertrouwt u zo veel op uw hersenen?  Het heeft andere, productievere dingen te doen dan een lijst met taken uit het hoofd te leren.

Het beste wat je kunt doen, is je plan opschrijven. En dan bedoel ik niet alleen een dagelijkse takenlijst.  Dat helpt, maar ik wil dat je verder denkt dan vandaag of deze week. Ik wil dat je nadenkt over een plan voor je LEVEN.

Ik weet het, ik weet het, het is genoeg om vandaag bij te blijven.  Alleen al het afvinken van die 7 dingen op je to-do-lijst is al het goede gevoel dat je nodig hebt om te denken dat je iets hebt bereikt.

Maar daar ga ik je mee uitdagen, en geven je 11 redenen waarom je een geschreven levensplan nodig hebt. Ik denk dat het je zal helpen om je te concentreren op het grotere geheel en meer denkkracht vrij te maken voor het bereiken van je doelen.

Zodra je weet waarom, leg ik uit hoe. 

Maar laten we eerst eens kijken naar de voordelen van het schrijven van een levensplan.

11 voordelen van een schriftelijk levensplan

#1  Maximaliseer de focus

Laten we teruggaan naar het voorbeeld van de boodschappenlijst.

Ik ben niet gek op boodschappen doen.  Sterker nog, het zou mijn gevoelens echt niet kwetsen als iemand (iemand!) me zou vertellen dat ik nooit meer boodschappen mag doen. Maar we moeten eten, dus daar is dat.

Dus als ik ga winkelen, wil ik mijn ultieme doel bereiken om onze voedselvoorraad zo snel mogelijk aan te vullen.  Ik heb er geen zin in om door de gangpaden te dwalen en te proberen te onthouden of we ranchdressing hebben.  Ik wil precies weten wat ik nodig heb en precies weten waar ik het kan krijgen.

Met andere woorden, ik wil gefocust zijn.  Omdat focus me op het goede spoor houdt, mijn efficiëntie verhoogt, me tijd bespaart en me sneller naar mijn doel brengt.

Daarom is planning belangrijk in het leven.  Weten wat u moet doen om te komen waar u wilt zijn, is cruciaal voor een succesvol leven.

Als u uw leven opschrijft plan, krijgt u een geschreven stappenplan om u te begeleiden.  

Dus wanneer je begint af te dwalen naar niemandsland, zal je plan je terugbrengen naar waar je moet zijn, in de richting die je op moet.

Dat kan ook. ;t bereikt uw doelen zonder focus, en een geschreven plan zal u helpen uw doelen te maximaliseren.

#2  Minimaliseer afleiding

Uw levensplan op schrift stellen is een uitstekende manier om de reis naar het bereiken van uw doelen in kaart te brengen. Naast dat u op de goede weg blijft, een geschreven plan zal u er ook van weerhouden om zijpaden te verkennen en konijnenholen.

Naarmate je vooruitgang boekt, zul je onvermijdelijk kansen tegenkomen om nieuwe ideeën of suggesties te onderzoeken.  Je zou kunnen denken ooooooooo … dit ziet er leuk en interessant uit … laten we eens kijken waar dit kleine pad naartoe leidt …

En al snel kijk je rond en herken je niet waar je bent. Je herinnert je misschien niet eens waar je heen ging.

Ik heb dit zo vaak gedaan.  Ik zou een doel bedenken, ernaartoe gaan werken, me laten afleiden door – oh, ik weet het niet … *leven* – en dwaal dan als een peuter af naar de speelgoedafdeling.

Een geschreven levensplan helpt je weerstand te bieden aan afleidingen die je wegtrekken van wat voor jou het belangrijkst is. 

Wanneer je kom in de verleiding om af te dwalen, kijk maar naar je plan om te onthouden waar je heen gaat en waarom.

#3  Identificeer kennislacunes

Hoe vaak heb je geprobeerd een nieuwe doohickee in elkaar te zetten zonder de instructies te lezen ? En dan op een bepaald punt vast komen te zitten voordat je je overgeeft aan het feit dat je wat hulp nodig hebt?

Je wilt gewoon dat het ding werkt, en nu moet je vertragen en eigenlijk *lezen* door 4 pagina's van tekst en diagrammen om het deel te vinden dat nuttig is. Ik haat dat!

Maar hoe frustrerend zou het zijn zonder die schriftelijke instructies?  Zonder iets om ons te vertellen wat we niet weten, zodat we kunnen uitzoeken hoe, zodat we vooruit kunnen blijven gaan?

Als je je plan opschrijft, zoek je uit wat je niet weet.  

De kennishiaten die u tegenkomt, worden duidelijk.  En terwijl u de stappen bepaalt om te komen van waar u nu bent naar waar u wilt zijn, kunt u de gebieden zien die extra instructie nodig hebben.

Misschien lukt het u wel moet een nieuwe vaardigheid leren, een professional inhuren of een mentor zoeken. Uw geschreven levensplan zal aangeven wat u niet weet, zodat u voorbereid kunt zijn om de hulp te krijgen die u nodig heeft, terwijl u aan uw ideale toekomst bouwt.

#4  Vergroot het vertrouwen

Als ik op vakantie ga, begin ik een lijst met taken die ik ongeveer twee weken voordat we vertrekken moeten doen.  Dit geeft me de tijd om alle kleine dingen te onthouden die ik me normaal gesproken niet zou herinneren als ik alles op het laatste moment bij elkaar moet gooien.

En dan maak ik me geen zorgen dat ik iets belangrijks vergeet, of dat ik me angstig afvraag of het huis veilig zal zijn terwijl we weg zijn. Ik ben zelfverzekerd en ontspannen, omdat ik tijd heb besteed aan het nadenken over alles wat gedaan moest worden.

Het hebben van een gedetailleerd plan voor je leven zal geven u een gevoel van vertrouwen en zekerheid dat u voorbereid bent op waar u naartoe gaat.

Zodra u de stappen die u moet nemen, uw mentaliteit zal positiever zijn over het bereiken van uw doelen.

#5  Tijdmanagement verbeteren

Op een keer reed ik mijn zoon naar een basketbaltoernooi en raakte ik verdwaald.  Zoals, niet slechts een paar minuten te laat verloren.  Ik kwam in totaal de verkeerde stad terecht, 45 minuten verwijderd van waar we moesten zijn.

Ik gaf de schuld volledig aan Google Maps.  Ik had absoluut het juiste adres ingevoerd toen we het huis verlieten.

Oké, ik weet dat dat niet realistisch is.  Ik bedoel, Google Maps geeft me alleen aanwijzingen op basis van wat ik vertel. Dus ergens tussen mijn huis en de verkeerde bestemming moet ik per ongeluk een aantal verkeerde instructies hebben ingevoerd.

Mijn zoon heeft de hele eerste wedstrijd van het toernooi totaal gemist, omdat ik verdwaalde.  #momfail

Schrijf je plan op zodat je niet verdwaalt en tijd verspilt.&nbsp ;

Wees specifiek met je doelen, zodat je precies daar eindigt waar je wilt zijn.

#6  Betrek je onderbewustzijn

Je onderbewustzijn heeft zoveel macht over je dan je waarschijnlijk zou willen toegeven. Het drijft alle functies en gewoonten van je fysieke en mentale wezen aan die gedurende duizenden herhalingen zijn geautomatiseerd.

Voor veel dingen ben ik dankbaar dat mijn onderbewustzijn de leiding heeft. Ik wil me tenslotte echt geen zorgen hoeven te maken dat ik vergeet te ademen of hoe ik in slaap moet vallen.  Ik heb veel te veel andere dingen aan mijn hoofd.

Maar er zijn andere situaties waarin mijn onderbewustzijn niet achter me staat.

Zoals, hoe ik alleen de neiging heb om ervaringen te erkennen die mijn overtuiging bevestigen dat ik 8217;ik ben een saai persoon.  Of hoe mijn geest me martelt door naar de slechtst mogelijke uitkomst te springen omdat ik ben opgegroeid met een vader die altijd bezorgd was.

Sommige mensen hebben het onderzoek gelezen en geleerd de kracht van het onderbewustzijn te benutten om hen te dienen in plaats van hen tot slaaf te maken. Voor de rest van ons (en dat zijn de meesten van ons), laten we toe dat ons onderbewustzijn ons ervan weerhoudt ten volle te genieten van het leven dat ons is gegeven. Maar dat hoeft niet!

Je bent volledig in staat om je onderbewustzijn te herprogrammeren om de cyclus van negatieve denkpatronen te doorbreken en bouw positieve, productieve in hun plaats.

Als je bijvoorbeeld al lang de gewoonte hebt om te veel uit te geven, zal je onderbewustzijn bij elke kans je overtuiging bevestigen dat je niet goed met geld om kunt gaan.  Als je erover nadenkt om betere bestedingsgewoonten aan te nemen, zal je onderbewustzijn je niet erg serieus nemen omdat het is geprogrammeerd met een hardnekkige, tegengestelde overtuiging.

Maar als je een plan opschrijft om een ​​betere spaarder te worden, en je plan elke dag hardop leest, met een diepe emotionele band, en je visualiseert dat je geld aan het sparen bent, dan zal je onderbewustzijn beginnen op te komen. En na een tijdje dagelijks herhalen van dit ritueel, kun je je onderbewustzijn er echt van overtuigen dat je inderdaad een meesterspaarder bent geworden.

Als je dan rond Target loopt, zal je onderbewustzijn zal zachtjes in je oor praten en zeggen dat je die mooie blouse niet wilt kopen omdat je de zelfbeheersing hebt om je geld te sparen voor zinvollere doeleinden.

Best gaaf, hè?

Hetzelfde geldt natuurlijk voor elk plan.  Wanneer je je plan voor je toekomst opschrijft en het vaak herhaalt, zal je onderbewustzijn je serieus nemen en je gaan helpen om te komen waar je heen wilt.

#7  Genereer motivatie

Ik heb al gezegd dat het hebben van een geschreven plan je kan helpen gefocust te blijven en je vertrouwen in succes kan vergroten. Maar door elke dag je geschreven plan te lezen, wek je onvermijdelijk de bereidheid en motivatie op om je doelen te bereiken.

Als je een groot doel ziet opgesplitst in kleinere, meer haalbare stappen, voel je je beter in staat om de dromen die je voor je leven hebt, daadwerkelijk te vervullen. En als je eenmaal gelooft dat het echt mogelijk is, wil je niet zo gemakkelijk opgeven.

Het is 8217; alleen een geschreven plan is niet genoeg. U moet uw doelen elke dag opnieuw bekijken. 

Maar –  lees ze niet alleen.

Je moet ze lezen met een meeslepende emotie.  Je moet *voelen* welk emotioneel voordeel je krijgt als je ze bereikt. Deze praktijk van het lezen van je geschreven plan zal je de motivatie geven om door te zetten, zelfs in tijden van tegenspoed.

#8 Identificeer details

Mijn man vertelde me dat hij 100 hectare wil kopen dat in een perfect vierkant is aangelegd, en een huis in het midden wil bouwen.

Ik vind het lief dat hij echt aan de toekomst denkt.  Hij is typisch een van dag tot dag, wat er ook in mijn schoot terechtkomt, een soort kerel. Dus geloof me, ik waardeer zijn inzet.

Maar ik weet dat, tenzij hij dingen begint op te schrijven, hij nooit het volledige beeld zal krijgen. Stukken zullen ontbreken en hij zal het pas weten als hij ze nodig heeft.  En dan is het waarschijnlijk te laat.

Door uw plan op te schrijven, krijgt u een manier om alle details te identificeren die nodig zijn om een groot doel. 

En soms onthult het uitzoeken wat die details zijn alleen maar barrières die je moet overwinnen.

Maar je droom is het waard. ; Schrijf uw levensplan op, zodat u voorbereid bent op de uitdagingen die voor u liggen.  Schrijf het vandaag nog op, zodat u op uw 65e niet wakker wordt met de harde realiteit dat u zich niet grondig genoeg hebt voorbereid.

#9  Geef prioriteit aan kansen

Naarmate je vooruitgang boekt en dichter bij de vervulling van je levensplan komt, zul je meer succes in je leven gaan ervaren.  Dit is een natuurlijk resultaat van gefocust zijn op het bereiken van uw grote levensdoelen.

Maar naarmate u meer succes in uw leven ervaart, zult u ook meer kansen tegenkomen.  Naarmate uw bankrekening groter wordt, gaan er meer deuren voor u open.

En als u geen duidelijke richting heeft waar u naartoe gaat, kunt u gemakkelijk worden overgehaald om acties te ondernemen die niet in overeenstemming zijn met uw waarden en prioriteiten.

Door een geschreven plan te hebben, weet u altijd welke kansen aansluiten bij uw uiteindelijke doelen. 

U laat zich niet meeslepen in omstandigheden die uw visie niet dienen.

Als u uw plan op schrift heeft, krijgt u het inzicht om beslissingen te nemen die u dichter bij uw doelen brengen.

#10  Overwin uitstelgedrag

Onwetendheid is gelukzaligheid, toch?  Fout.

Onwetendheid houdt je in een staat van ontkenning die je verhindert om je bezig te houden met de realiteit van je situatie.  Je stelt het oplossen van een probleem uit omdat je jezelf niet toestaat de dreigende gevolgen volledig te erkennen.

Ik denk dat dit een van de redenen is waarom zoveel mensen zich op middelbare leeftijd bevinden met heel weinig spaargeld. Ze negeerden het oplossen van hun slechte geldgewoonten en ontkenden hoe ver ze achterop raakten. Dus stelden ze het plannen van hun toekomst uit, totdat de realiteit aan de deur klopte. (Althans, dat is *mijn* excuus.)

Dat is een enge plek om te zijn, en mijn hart breekt voor degenen die het gevoel hebben dat ze geen kans hebben om te genieten van hun gouden jaren in financiële onafhankelijkheid.

Als je je levensplan opschrijft, sta je oog in oog met wat er mogelijk is voor je toekomst, als je nu begint. 

Je plan op schrift zien is een realiteitscheck die de ontkenning in een wurggreep zet en vraagt ​​om te zeggen: 8220;oom”.

Voor elk moment dat je uitstelt, duw je je droom een ​​beetje verder de toekomst in.  Schrijf uw plan op en begin er vandaag nog aan te werken.

#11  Houd de voortgang bij

De meeste mensen hebben de neiging zich te concentreren op hun mislukkingen in plaats van op hun successen. Of ze herinneren zich de herinneringen gevuld met fouten in plaats van herinneringen gevuld met vreugde.

Mensen, we kunnen niet vertrouwen op ons geheugen.  Vooral als we over de top van de heuvel kruipen en aan de andere kant naar beneden beginnen te glijden.  We worden ouder, hoor, en ons geheugen zal ons verraden als we het de leiding geven.

Daarom is het zo belangrijk om een ​​dagboek bij te houden. Schrijf je ervaringen op, je gedachten en ideeën, waar je dankbaar voor bent, de kleine momenten van vreugde gedurende je dagen. Want als je dat niet doet, vergeet je hoe geweldig je leven eigenlijk was.

Je visie opschrijven voor je leven, je doelen en je levensplan zullen je eraan herinneren hoe ver je bent gekomen.

Je hebt een schriftelijk verslag van de obstakels die je hebt doorstaan, de successen waarvoor je hebt gevochten en de vooruitgang die je hebt geboekt op weg naar je droomleven.

Laat jezelf niet vergeten alles wat je hebt gedaan en nog gaat doen. Die herinneringen zijn kostbaar en zullen je vooruit helpen in tijden van uitdaging.

Schrijf je levensplan op.  Schrijf je doelen op en alles wat je moet doen om ze te bereiken. Noteer de mijlpalen die u zult bereiken en de mislukkingen waarvan u zult leren.

Schrijf het allemaal op. Laat het niet aan het toeval over.

Het is uw enige echte leven.

<

Een levensplan maken in 5 eenvoudige stappen

Nu je weet waarom het hebben van een geschreven levensplan zo belangrijk is, gaan we kijken hoe je een levensplan schrijft.

U kunt dit doen met pen en papier, of op een computer.  Het belangrijkste is om het in een of andere vorm op te schrijven. (Persoonlijk schrijf ik mijn levensplan graag op mijn laptop. Het is veel gemakkelijker te bewerken!)

Nu, denk niet te lang na over dit proces. Soms kunnen onze hersenen ons laten denken dat iets te ingewikkeld is.

Dit is geen rocket science en het hoeft niet perfect te zijn.  Doorbreek alle weerstand en begin gewoon met schrijven.

Begin met te weten dat er onderweg veranderingen zullen zijn, zodat je niet vervalt in perfectionistische neigingen.

1.  Creëer een visie voor uw toekomst

Deze eerste stap vereist enige bewuste reflectie.

Om stel je het toekomstige leven voor dat je wilt, je moet alle huidige omstandigheden aanpakken die je niet wilt.

Stel jezelf enkele vragen, zoals:

 • wat werkt nu in mijn leven en wat werkt niet?
 • wat vind ik leuk aan mijn leven nu, en wat zou ik anders willen zijn?
 • welke gebieden van mijn leven wil ik verbeteren?
 • welke relaties wil ik behouden en welke moet ik loslaten?
 • welke rollen in mijn leven zijn belangrijk voor mij, en welke moet ik elimineren?
 • wat zijn de eigenschappen van mezelf die Ik wil sterker worden en wat wil ik veranderen?

Uw antwoorden helpen u uw visie en het leven dat u wilt creëren vorm te geven.

Als je je je ideale toekomst voorstelt,
moet je GROOT DENKEN. 

Doe jezelf niet te kort.
Doe geen aannames over wat wel en niet kan gebeuren .
Beperk je gedachten niet tot alleen wat redelijk lijkt.

Je hebt maar één leven.  Maak het degene die je echt wilt.

Kijk met je fantasie in de toekomst en stel je je ideale leven tot in detail voor.  Schrijf op wat je ziet:

 • waar je werkt, wat je doet, hoe een typische dag eruitziet op je werk
 • wat je inkomen is, hoeveel je spaart, waar je geld aan uitgeeft
 • waar je woont, hoe je huis eruit ziet, in welke auto's je rijdt
 • waar u op vakantie gaat, hoe vaak u gaat en wie er met u meegaat
 • hoe u tijd doorbrengt met uw kinderen en kleinkinderen
 • wie je vrienden zijn en wat je samen doet
 • welke vaardigheden of hobby's je hebt, en waar je vrijwilligerswerk doet
 • al het andere dat past in je ideale leven

Als je een heel duidelijke visie hebt op de toekomst die je wilt, kun je een levensplan maken dat grondig en zinvol is.

Door je toekomstige zelf te leren kennen krijg je ook begeleiding voor de beslissingen die u in het heden neemt.  Als je kunt zien wie je in de toekomst wilt zijn, weet je wat je vandaag moet doen om die persoon te zijn.

En onthoud: schrijf je antwoorden op.

Je kunt ze opschrijven als een lijst, ze vertellen als een verhaal, een mindmap maken of ze opnemen in een dagboek.  Kies een indeling die voor u het meest logisch is.

Bewaar die geschreven gedachten ergens waar je ze vaak kunt bekijken.

2.  Identificeer uw prioriteiten en waarden

Alles wat u in stap 1 opschreef, moet gebaseerd zijn op de waarden die u in stap 2 identificeert.   De visie die je ziet voor je ideale toekomst zegt veel over wat belangrijk voor je is.

Als u duidelijk weet wat uw prioriteiten zijn, kunt u doelgerichter zijn over hoe u uw tijd, inspanningen en geld besteedt.

Als je niet weet wat je echt waardeert, verspil je energie aan gebieden of relaties die niet veel vreugde en betekenis in je leven brengen.

We hebben allemaal rollen die we vervullen en gebieden die we in ons leven segmenteren.  In deze stap moet u beslissen wat u belangrijk vindt en hoe u prioriteit geeft aan wat belangrijk voor u is.

De eerste stap bij het stellen van prioriteiten is het rangschikken van de volgende levensrollen en -gebieden in volgorde van grootste naar minst belangrijke:

Degenen die u bovenaan elke lijst hebt geplaatst, zijn wat u het meest waardeert en zullen meer van uw aandacht vergen. U zult doelen willen creëren (stap 3) die aansluiten bij deze waarden en u in staat stellen uw investering erin te maximaliseren.

Wat echt belangrijk voor je is in het leven, zou je beslissingen moeten beïnvloeden.  Wees specifiek over uw prioriteiten, zodat u weet waarover niet kan worden onderhandeld en waar compromissen kunnen worden gesloten.

Als u bijvoorbeeld veel tijd met uw kleinkinderen doorbrengt, vindt u dat belangrijk. plan om dicht bij ze te wonen, een huis te hebben dat groot genoeg is voor logeerpartijtjes, ze mee te nemen op vakantie, enz.

De tweede stap is beoordelen hoe uw leven deze waarden vandaag weerspiegelt. Overweeg de volgende vragen:

 • Worden mijn beslissingen beïnvloed door mijn waarden?
 • Weerspiegelen mijn acties en gedrag wat belangrijk voor mij is?
 • li>Hoe kan ik mijn waarden afstemmen op mijn doelen voor de toekomst?
 • Welke beslissingen kan ik nemen die de waarden die ik heb geïdentificeerd beter ondersteunen?

Deze beoordeling zal u helpen te weten wat u moet doen om uw leven beter af te stemmen op uw prioriteiten. U weet waar u uw tijd aan moet besteden en welke acties de meest betekenisvolle resultaten zullen opleveren.

Dan bent u klaar om enkele doelen te stellen.

<

3.  Bepaal uw doelen op hoog niveau

Voor de gebieden en rollen die uw topprioriteit zijn, identificeer die grote doelen die u moet bereiken om het leven te creëren dat je wilt.

Misschien moet u een hoger inkomen genereren of op een bepaalde datum met pensioen gaan. Misschien moet je terug naar school of moet je nieuwe vaardigheden leren. Uw waarden kunnen u helpen bij het plannen van een grote verhuizing of het starten van een bedrijf.

Het doel is om die doelstellingen op hoog niveau te verduidelijken die u zullen brengen waar u uiteindelijk wilt zijn – 5, 10 of 15 jaar vanaf nu.

Zorg er gewoon voor dat ze realistisch en SMART zijn (specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en actueel).