Financial Peace University Les 4: Investeren, sparen en rijkdom opbouwen

(Dit bericht maakt deel uit van mijn Finance Peace University Review-serie uit 2019, en bijgewerkt in 2020 met aanvullende inhoud!)

Financial Peace University is een 9-weekse personal finance programma dat mensen helpt om aan hun budget te komen, schulden af ​​te betalen en te sparen voor hun toekomst.

Deze cursus is gemaakt door Dave Ramsey, die zelf met een aantal financiële crises worstelde voordat hij geldbeheer onder de knie kreeg en lesgaf anderen om hetzelfde te doen.

De online versie van de cursus heet Financial Peace University Flex en biedt een webgebaseerd curriculum met video's en downloadbaar materiaal om de lessen te vergemakkelijken .

Met FPU Flex heb je een jaar lang ondersteuning via een online community en toegang tot de cursusvideo's en -materialen.

Er zijn negen wekelijkse lessen in de online cursus, en ik heb voor elke les beoordelingen geplaatst (plus een “Top 10 lessen) . Ik hoop dat deze persoonlijke beoordelingen nuttig zijn bij het leren van Dave's financiële voorschriften en deze toe te passen op uw eigen financiën.

Deze populaire cursus geldbeheer leert financiële principes door middel van een reeks 'babystapjes', die bedoeld zijn om over te brengen dat kleine, consistente veranderingen kunnen leiden tot financiële vrijheid.

Financiële rust Universiteitsles 4 behandelt babystapjes 4 tot en met 7, die bedoeld zijn om gelijktijdig te worden gedaan.

Stap 4 is beleggen voor je pensioen, stap 5 gaat over sparen voor een studiefonds en stap 6 gaat over over het aflossen van de hypotheek.

De laatste stap – stap 7 – moedigt ons aan om “te geven als geen ander”.  (Dat is de stap waar ik niet op kan wachten!)

Baby Stap 4: Sparen voor uw pensioen

< img class="aligncenter" src="/wp-content/uploads/2023/02/36c137aff1024892284f05c7752d40ec.png" />

Zodra u al uw schulden heeft afbetaald (behalve de hypotheek) en 3 tot 6 maanden contant geld hebt opgeborgen voor uw noodfonds, is het tijd om uw toekomstige besparingen te verdubbelen.

Hier moet u beslissen of u rijk wilt lijken of rijk wilt zijn.

Rijkdom opbouwen kost tijd, dus hoe eerder u begint natuurlijk , hoe beter.

En dan bedoel ik niet “vroeger” zoals Oh shoot, ik ben niet eerder begonnen dan vandaag, dus het is te laat!

Ik bedoel “eerder” zoals de vroegste tijd VANDAAG.

Meer dan de helft van de werkende Amerikanen heeft minder dan $ 10.000 gespaard voor hun pensioen. Volgens dit artikel van Smart Asset heeft het Government Accountability Office zelfs gemeld dat ongeveer 29% van de huishoudens van 55 jaar of ouder geen pensioenrekening of pensioen heeft.

Waarom, vraag je je misschien af?

Omdat er nooit een “vandaag” dat ze zich ertoe verbonden hebben te sparen.

Het goede nieuws is dat je elke dag een nieuwe vandaag hebt!

Dus, als je dat nog niet hebt gedaan, begin vandaag nog.   Zo vroeg mogelijk.  Bij voorkeur voor het ontbijt.

Dave Ramsey raadt u aan 15% van uw nettoloon te sparen voor uw pensioen.  Als je eenmaal de strijd hebt doorstaan ​​om al je schulden (behalve de hypotheek) af te betalen en je gigantische noodfonds hebt gespaard, zou dit een fluitje van een cent moeten zijn.

De kunst is om  doe het.

U kunt *zich rijk voelen met al dat extra geld dat aan het einde van de maand overblijft en die stapel geld op de bank. Maar houd jezelf niet voor de gek. Op dit moment ben je nog maar een paar tegenslagen of fouten verwijderd van terug naar beneden glijden naar af.

Chris Hogan schreef onlangs een boek met de titel Everyday Millionaires, gebaseerd op op een enquête onder meer dan 10.000 miljonairs. Een leuk feit dat hij ontdekte, was dat de nummer één tool die miljonairs hebben gebruikt om rijkdom op te bouwen hun 401(k) is.

Hun 401(k)!

Zoals geen ingewikkelde investeringsstrategieën of hun eigen (dure) personal finance-expert.

Dezelfde tool die uw werkgever waarschijnlijk biedt, waar uw geld kan worden geïnvesteerd voordat u het zelfs maar ziet!

De magie zit hem in de samengestelde rente – je weet wel, dat gratis geld dat je deegbal in de loop van de tijd exponentieel groter maakt.

Introduceer uw geld in tijd en samengestelde rente – creëer kansen voor ze om allemaal veel samen te zijn, moedig ze aan om beste maatjes te zijn, en uiteindelijk zullen je kleine centen op een dag grote rekeningen worden. Er is alleen geduld en intentie voor nodig.

Wat als je in de vijftig bent en niets hebt opgeslagen?&nbsp ; Start nu

Verminder al het vet in uw uitgaven, ren dan naar de bank met het geld dat u spaart en stort het op een pensioenrekening.

Als uw werkgever heeft een 401(k)-programma, vul het papierwerk in of meld u online aan. Gewoon beginnen!

Hoe duidelijk zie je je dromen?

Chris Hogan zegt dat je je dromen niet kunt waarmaken zonder een plan.

Iedereen heeft een droom.  Het is misschien op zijn laatste adem en begraven onder een hoop spijt, maar je hebt er een.

Als je in mijn boot zit (dat zou de 50-iets-beter-laat-dan -nooit één), is het een goed moment om de spinnenwebben eraf te blazen en je oude dromen een goede glans te geven. De kinderen zijn ouder, je brein is wijzer en je onzekerheden pesten je niet zo vaak.

Er is geen beter moment dan nu om wat aandacht te schenken aan die ambities die je hele leven stilletjes en geduldig in je achterhoofd hebben gewacht.

Als je #8217;bent getrouwd, het is tijd voor een droomontmoeting.  Hier deel je met elkaar die dingen die je altijd al hebt willen doen, en ontdek je welke dromen je samen hebt.

En haal het woord ooit maar eens uit je vocabulaire. Maak een plan, heb een doel, spreek een datum af.

Knip plaatjes uit die je dromen weergeven en hang ze op een plek waar je ze elke dag kunt zien.  Laat dit je motiveren om in het spel te blijven.  Laat ze een herinnering zijn dat de offers nu zo de moeite waard zullen zijn.

Zorg ervoor dat uw visie glashelder is.  Tot aan de kleur, de grootte, de stad, de datum en de dollar.  Wees specifiek en schrijf het op.

Droom over je pensioen alsof het de meest magische tijd van je hele leven wordt.

Chris Hogan heeft een gratis pensioencalculator op zijn website, ChrisHogan360.com, waarmee u uw doelen kunt bereiken. Hiermee kunt u uw Retire Inspired Quotient (R:IQ) berekenen, zodat u precies weet hoeveel geld u nodig heeft om uw droompensioen te leven.

Niet alleen dat, de tool zal u vertellen hoeveel u nu moet beginnen met investeren om daar te komen. Ga kijken!

Condoleeza Rice zei ooit:

“Het maakt niet uit waar je vandaan komt, het maakt wel uit waar je heen gaat.

Niet kijken achter je staan ​​en spijt hebben van je fouten.  Gisteren is voorbij vriend.  Uw toekomst begint vandaag.

Chris herinnert ons eraan dat wanneer we ons denken veranderen, we onze toekomst veranderen. Neem de beslissing om de controle over uw leven terug te nemen.

Wees opzettelijk.  Doe een toezegging.  Verander uw manier van denken.

Een droom zonder plan is slechts een wens, en tenzij je een geest in je achterzak hebt, leeft die droom gewoon in je hart zonder huur te betalen.

Krijg wat rendement op die dromen door een plan te maken en erin te investeren.

Ontvang dit gratis Dream Meeting-werkblad en plan vervolgens uw “droom” date met je partner om samen je pensioendromen op te schrijven!

 

Baby Step 5:  Sparen voor school

Babystep 5 is sparen voor uw kinderen’ studiefonds.

Nogmaals, stappen 4 tot 6 worden gelijktijdig uitgevoerd, met prioriteit.

>

*Tip*:  uw prioriteit is uw pensioenfonds.

Omdat het vrijwel 100% gegarandeerd is dat *op een dag* u met pensioen gaat.

Maar universiteit ? Niet noodzakelijkerwijs een gegeven.

Toch wil je wat moolah wegstoppen voor de *mogelijkheid* van studeren, zodat je kinderen uiteindelijk niet afstuderen met een diploma en $ 50.000 aan schulden.

Er zijn een aantal mogelijkheden om te sparen voor de universiteit die in dit deel van de cursus worden genoemd:

 1. een educatieve spaarrekening (of educatieve IRA), en
 2. een 529-plan

De ESA heeft beperkingen op uw inkomensniveau om in aanmerking te komen voor een account, en u kunt maximaal $ 2.000 per jaar beleggen.

Als u een hoger inkomensniveau heeft en u kunt meer dan $ 2.000 per jaar inleggen, dan wilt u het 529-plan kiezen. Er zijn echter verschillende plannen om uit te kiezen, dus zorg ervoor dat u er een kiest waarmee u de controle over het geld kunt behouden.

Wat als u een laatstejaars op de middelbare school heeft en u 8217;geen cent bespaard?  U kunt uw kind nog steeds op een aantal behoorlijk belangrijke manieren helpen, waardoor ze mogelijk zonder schulden de universiteit kunnen doorkomen.

Hier zijn een paar manieren om uw kinderen praktisch te helpen:

 • <Moedig hen aan om een ​​betaalbare school te kiezen– een openbare universiteit, een community college of een online programma
 • Vereisen dat ze beurzen, beurzen en werkstudies aanvragen. Toen ik mijn oudste zoon meenam op rondleidingen op de campus, zei de directeur financiële hulp altijd dat ik dit als een deeltijdbaan moest behandelen. Laat uw kind elke dag tijd besteden aan sollicitaties.
 • Ondersteun ze bij het vinden van een baan. Studies hebben aangetoond dat als een student 20 uur per week werkt, hij zijn studie kan betalen. Laat u niet afschrikken door hoe ze hun GPA gaan behouden of een sociaal leven gaan leiden.  Door te werken terwijl ze naar school gaan, leren ze tijdmanagement en voorkomen ze problemen.
 • Laat ze huurvrij thuis wonen.  Ik weet het, ik weet het – je had visioenen om van hun slaapkamer je gelukkige plek te maken, maar dit zal hen letterlijk tienduizenden dollars besparen in de loop van hun universiteitscarrière.

Natuurlijk ben je GEEN slechte ouder als je niet kunt (of zelfs niet wilt)  betalen voor uw kinderen’ collegegeld.

Zoals Rachel Cruze (de dochter van Dave Ramsey) zegt, is collegegeld een zegen en geen recht. Of u nu ervoor kiest om de rekening te betalen of ze op niet-financiële wijze te helpen, u helpt uw ​​kinderen te voorkomen dat ze in een enorm schuldengat terechtkomen.

Baby Step 6:  Een echte huiseigenaar worden

De laatste stap naar het bereiken van financiële vrijheid:  de hypotheek afbetalen.

Dit klinkt op dit moment misschien bijna onmogelijk voor u.  Dat doet het met mij.

Maar dat komt omdat dit is alsof je de top van een berg bereikt. Als ik nog steeds onderaan sta en omhoog kijk naar de top, voelt het te groot om te bereiken. Ik geef het op voordat ik zelfs maar begin.

Ik denk dat ze daarom babystapjes heten.  Iedereen wandelt op dezelfde manier naar de top van een berg: de ene voet voor de andere zetten.

Als je je alleen concentreert op je volgende stap en niet op de bestemming, kom je er uiteindelijk wel.  Doe je oogkleppen op, houd je hoofd naar beneden en blijf vooruitgaan.

Dave vertelt ons dat de gemiddelde persoon die alle stappen in volgorde volgt, binnen 7 jaar volledig uit de schulden raakt.

Lijkt dat voor jou een eeuwigheid?  Over 7 jaar word ik 57!  Het klinkt zo ver weg.  Verdorie, dat zijn veel stappen.

Dan denk ik zo'n 7 jaar geleden.  Ik was 43 (wat me nu jong in de oren klinkt).  Maar er is niet veel veranderd in onze financiële situatie.  We wonen nog steeds in hetzelfde huis, hebben nog steeds dezelfde 2 auto's, hebben nog steeds dezelfde banen, hebben nog steeds veel schulden.

Het punt is, als ik ergens niet de bedoeling mee heb, er zal niets veranderen.  Ik kan ofwel schuldenvrij zijn met een rockin’ pensioenfonds over 7 jaar, of ik leef nog steeds van salaris tot salaris.

Wat zou u kiezen?  Mmmhmm.

Het is niet zo moeilijk om je voor te stellen hoe je leven zou veranderen zonder een hypotheekbetaling. We hebben meer dan $ 2.000 per maand, en ik zou zeker leukere dingen kunnen bedenken om met dat geld te doen dan het aan een bank te geven.

En laat jezelf niet voor de gek houden door te denken dat een hypotheek goed is voor uw belastingaangifte.  Reken maar uit en u zult zien dat het behouden van een hypotheek alleen voor de aftrek hetzelfde is als het ruilen van een dollar voor een kwart. Dat zijn domme cijfers.

Trouwens, met de recente wijziging in de belastingwet, kunt u waarschijnlijk beter de gestandaardiseerde aftrek nemen.

Als je toevallig huurt, blijf dan gewoon doorsparen tot je een flinke aanbetaling voor je eigen huis hebt. Als u niet wilt wachten tot u een huis contant kunt betalen, kies dan voor een lening met een vaste rente van 15 jaar en een afbetaling van maximaal 25% van uw nettoloon. Het doel is om het zo snel mogelijk afbetaald te krijgen.

Het aflossen van uw hypotheek geeft u vrijheid.  Je bent niet langer een slaaf van de geldschieter.

Nu kun je als geen ander gaan leven en geven.

Baby Stap 7:  Rijkdom opbouwen, anderen zegenen

Je hebt de top van de berg bereikt en nu kun je geniet gewoon van het uitzicht.

Je kunt nu duidelijk zien hoe je anderen kunt helpen die hun eigen berg beklimmen.

Je kunt rustig ademen, wetende dat je een nieuwe erfenis hebt gecreëerd die niet alleen je toekomst veiligstelt, maar ook je kinderen’ en misschien zelfs uw kinderen’ kinderen.

Je zult buitensporig veel aan anderen kunnen geven en je zult het meeste plezier hebben dat je ooit in je leven hebt gehad.

Ik kan niet wachten!

Stelt u zich eens voor dat u uw hele gezin mee kunt nemen op een reis naar Europa.  Of het bezit van uw droomhuisje waar iedereen met Kerstmis komt.

Of een auto geven aan een buurman in nood.

Of de medische rekeningen van uw vriend betalen.

>

Of het financieren van nieuwe scholen in Afrika.

Wat kun je je nog meer voorstellen?  Wat is uw visie als iemand die financiële vrijheid heeft bereikt?

Uw acties vandaag bepalen uw toekomst.  U kunt de beslissing nemen om uw stamboom te veranderen, om de loop van uw leven te veranderen en een erfenis na te laten die uw dierbaren nog tientallen jaren tot zegen zal zijn.

Op uw weg de berg op, zult u het volhouden obstakels, ontberingen en opofferingen zeker.

Maar het zal het waard zijn.  Uiteindelijk kijk je terug en kun je zeggen: geen spijt.

Wat is de volgende stap

Hoe geweldig het ook klinkt om deze reis op de top van een berg te eindigen, je bent nog niet klaar.

Nu wil je zeker weten je valt er niet af.

Dave noemt dit een sterke aanval en verdediging hebben.  U moet bescherming hebben en strategieën om uw vermogen in stand te houden.

Dit omvat:

 • weten hoe u verstandig geld uitgeeft
 • voldoende verzekerd zijn
 • leren investeren
 • slim omgaan met onroerend goed
 • royaal geven

Dit zijn de onderwerpen van lessen 5 tot en met 9, en elk is super belangrijk voor het behoud van rijkdom.

Zoals Dave zegt: “je hebt het raamwerk, je weet hoe je het vliegtuig van de grond moet krijgen, en nu kun je moeten leren vliegen.

Kom volgende week terug, dan duik ik in de volgende les die ons zal leren hoe we macht kunnen krijgen over onze aankopen!

Plaats een reactie