Geldwaarden: hoe u uw prioriteiten kunt afstemmen op uw uitgaven

Iedereen heeft persoonlijke waarden die worden gedurende vele jaren gevormd en gevormd door relaties, ervaringen en opleiding. U zou waarschijnlijk gemeenschappelijke waarden voor uzelf kunnen claimen, zoals integriteit, trouw, eerlijkheid, respect, enz. U kunt ook waarden hebben voor onder andere uw spirituele overtuigingen, lichamelijke gezondheid en hechte relaties.

Maar, hoe zit het met geldwaarden?Hebt u ooit uw waarden rond uw financiën gedefinieerd? En, nog belangrijker, weerspiegelen uw acties die waarden?

Veel mensen kunnen moeite hebben met het vinden van voldoening in het leven, simpelweg omdat hun acties en waarden niet op één lijn liggen. Ze kijken naar de functie van geld als middel om te krijgen wat ze willen. In plaats van hun geld te gebruiken voor de dingen die er echt toe doen, geven ze uiteindelijk uit op basis van hun gevoelens of externe omstandigheden.

Dit gebeurt de hele tijd en onder verschillende omstandigheden. Zoals de persoon die waarde hecht aan een gezond en fit lichaam en toch te veel eet en niet traint. Of iemand die het belangrijk vindt om productief te zijn en toch *veel* te veel tijd op YouTube doorbrengt op het werk.

Dit geldt natuurlijk ook voor geld en uw financiële leven. U waardeert misschien het idee om schuldenvrij te zijn, en toch blijft u nieuwe kleren van uw creditcard afschrijven. Of misschien hecht u er veel waarde aan om na uw pensionering financieel onafhankelijk te zijn, maar doet u niet de moeite om voldoende te sparen.

Kortom, het leven dat je om je heen creëert zal in strijd zijn met de waarden die je in je hebt. Psychologen noemen dit fenomeen cognitieve dissonantie, die het vermogen heeft om mentaal en emotioneel leed te veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om uw relatie met geld te begrijpen. Als u controle wilt hebben over uw financiën en vermogen wilt opbouwen, is het belangrijk om u te concentreren op uw financiële waarden. Als je eenmaal hebt gedefinieerd en verbonden blijft met wat je eigen waarden zijn, kun je die destructieve geldscripts herschrijven en strategieën creëren om gedrag te kiezen dat daarmee overeenkomt.

Positieve en productieve geldwaarden kan uw financiële planning en beslissingen op effectieve manieren vormgeven die leiden tot rijkdom en financiële zekerheid. Slechte geldwaarden hebben een negatieve invloed op uw vermogen om uit de schulden te blijven en spaargeld op te bouwen voor uw pensioen.

De daaruit voortvloeiende gevolgen van elk van deze scenario’s hebben natuurlijk veel meer invloed dan alleen uw banksaldo. Als u niet werkt vanuit een gezonde geldmentaliteit, zal praktisch elk ander gebied van uw leven er in zekere mate onder lijden.

Dus,  uitzoeken hoe u wilt dat geld waarde toevoegt aan uw leven is belangrijk. Wanneer u belangrijke geldlessen onder de knie krijgt, zoals hoe geld en waarden met elkaar in verband staan, hoe u uw geldwaarden kunt bepalen en hoe u alles samenvoegt, komt u op het juiste financiële pad voor uw leven.

Hoe geld en waarden gerelateerd zijn

Geld en waarden moeten hand in hand gaan, omdat uw waarden als leidraad kunnen dienen voor uw financiële gewoonten. Beschouw uw levenswaarden als uw prioriteiten. De dingen die voor u het belangrijkst zijn, zijn waar u uw geld aan zou moeten uitgeven.

Als u bijvoorbeeld positieve geldwaarden heeft, is de kans groter dat u extra geld spaart voor belangrijke zaken zoals uw pensioen en een noodfonds. Je vindt het belangrijk om je financieel veilig te voelen in plaats van extra geld uit te geven aan materiële zaken.

Maar als je je niet bewust bent van wat je waarden zijn, kun je geld uitgeven aan dingen die niet zo belangrijk zijn, zoals winkelen voor nieuwe kleren, uit eten gaan of geld uitgeven aan entertainment.

Het gaat hier niet om goed of fout, het gaat om uw financiële doelen en het bereiken van wat u wilt terwijl u zich bewust blijft van uw manier van denken.

Als u via de onderstaande stappen ontdekt dat u te veel geld uitgeeft aan dingen die u niet belangrijk vindt, kunt u besluiten om te veranderen. Door betere gewoonten aan te nemen en opzettelijk te zijn, kunt u leren hoe u uw waarden kunt afstemmen met uw geld.

Hoe u uw geldwaarden in het leven kunt bepalen

Te veel van ons leven met het idee dat we op een bepaalde manier *zouden* moeten leven. Of het nu de manier is waarop je bent opgevoed of door maatschappelijke invloeden, je hebt vooraf bepaalde ideeën ontwikkeld over of je iets wel of niet moet doen. (Misschien heb je zelfs het gevoel dat anderen jou beoordelen en de manier waarop je je geld uitgeeft.)

Dit is niet de juiste manier om binnen je geldwaarden te leven.Als u uw geld uitgeeft op de manier waarop anderen denken dat u dat zou moeten doen, ontstaat er alleen maar een verschil tussen de beslissingen die u neemt en wat belangrijk voor u is.

Er is niet één manier om uw geld onder controle te krijgen of uw financiële doelen te bereiken. Het begint met het begrijpen van je eigen persoonlijke gedachten en verlangens met geld. Neem de tijd om je te concentreren op JOU en je gedachten en niet op wat iemand anders denkt.

Dat gezegd hebbende, hier zijn 3 stappen om uw geldwaarden te bepalen:

#1 Maak een lijst

Geld raakt vrijwel elk gebied van het leven, dus neem een ​​paar minuten de tijd om een ​​lijst te schrijven van alle categorieën waar geld invloed op heeft.

Enkele voorbeelden kunnen zijn:

 • Levensstijl
 • Huwelijk
 • Ouderschap & Familie
 • Carrière
 • Vriendschappen
 • Gezondheid
 • Hobby’s & plezier
 • Onderwijs
 • Geven
 • Pensioen

 

Schrijf vervolgens enkele doelen op die u graag zou willen bereiken op elk gebied.Er zijn er misschien een paar waarbij geld niet relevant is, maar de meeste zullen op de een of andere manier invloed hebben op uw financiën.

Een leuke manier om deze oefening te doen is om je toekomstige zelf voor te stellen over 5 jaar wanneer je je doelen hebt bereikt en je je beste leven leidt. Stel jezelf deze vragen:

 • Hoe ziet mijn beste leven eruit?
 • Hoe zijn mijn relaties verbeterd?
 • Hoe geef ik prioriteit aan het gezin in mijn dagelijks leven?
 • Hoe voel ik me over mezelf?
 • Hoe ben ik gegroeid als persoon?
 • Wat is belangrijk voor mij?
 • Welke doelen heeft mijn toekomstige zelf?
 • Hoe zijn mijn financiën verbeterd?
 • Hoe heeft geld waarde toegevoegd aan mijn leven?

Uw antwoorden zullen veel onthullen over wat belangrijk voor u is. Je voorstellen dat je toekomstige zelf je beste leven leidt, is een belangrijke strategie om je hoogste waarden te ontdekken. Uw doelen zijn een indicatie van wat u belangrijk vindt, en uw financiële beslissingen zijn een belangrijk onderdeel van het bereiken ervan.

#2 Prioriteiten stellen

Zodra je een aantal doelen voor elk gebied hebt gedefinieerd, plaats je ze in volgorde van belangrijkheid.

Als je net als de meeste mensen bent, is je inkomen beperkt, dus je kunt niet onbeperkt geld toewijzen aan elk gebied. Door prioriteit te geven aan uw doelen, kunt u zowel uw tijd als uw geld verdelen over de doelen die voor u het meest betekenisvol zijn.

Misschien wil je je huis inkrimpen, terug naar de universiteit gaan en fotografie als hobby leren. Bepaal welke u het meest waardeert. Op deze manier kunt u bewust bezig zijn met het ontwikkelen van uitgaven & bewaargewoonten die helpen uw doelen en waarden op één lijn te houden.

#3 Weet waarom

Nu je je doelen hebt geprioriteerd, graaf je wat dieper om de redenen te identificeren waarom deze doelen belangrijk voor je zijn. >

Het is één ding om een ​​richting te hebben om in te bewegen. Maar weten *waarom* je op een bepaalde bestemming wilt aankomen, zal je helpen om op het goede pad te blijven.

De diepere emotionele redenen die ermee verbonden zijn herkennen aan uw belangrijkste doelen zal natuurlijk het doel onthullen dat u wilt dat geld heeft in uw dagelijks leven.

En dat is wanneer u de waarden zult ontdekken die u getrouw door elke vork zullen leiden op de weg.

Misschien bestaat je beste leven bijvoorbeeld uit dichter bij je kleinkinderen gaan wonen, zodat je ze vaker kunt zien. Dit is waarschijnlijk belangrijk voor u omdat u uw relaties met hen waardeert en in hun leven wilt investeren.

Het doel van geld in dit doel is dus niet alleen om de financiën te hebben om te verhuizen en een ander huis. Op een dieper niveau wil je dat geld je de kans geeft om die relaties te koesteren en de vrijheid om te kiezen waar je wilt wonen. Dit zijn uw geldwaarden.

Een ander voorbeeld: misschien wilt u in de komende 5 jaar veel gaan reizen. Welk doel heeft geld om dit doel te bereiken? Het is meer dan alleen vliegtickets en hotelkosten kopen. Met uw geld kunt u uiteindelijk uw leven verrijken en blijvende herinneringen creëren tijdens uw reizen. Dit zijn de waarden die u motiveren om te stoppen met het uitgeven aan frivole items, zodat u het geld kunt sparen om uw doel te bereiken.

Hier is een lijst met algemene waarden die geld kan dienen ter ondersteuning:

 • een gevoel van veiligheid creëren
 • gemoedsrust hebben en angst voor geld verminderen
 • meer vrijheid hebben in uw beslissingen
 • meer keuzes tot uw beschikking hebben
 • verrijking ervaren & voldoening in het leven
 • kennis vergaren door onderwijs
 • uw kinderen meer kansen geven
 • lichamelijke en mentale gezondheid verbeteren
 • een comfortabele levensstijl creëren
 • relaties opbouwen
 • onafhankelijkheid behouden
 • voldoende geld sparen voor het pensioen
 • verantwoordelijk zijn
 • vrijgevig zijn

De sleutelstrategie voor een gezonde en productieve relatie met geld is weten welke waarden belangrijk voor je zijn en je acties en doelen daarop afstemmen.

Op deze manier is geld het instrument dat *jij* onder controle hebt om de voordelen ervan in je dagelijkse leven te maximaliseren.

Zodra je je geldwaarden hebt geïdentificeerd, kies je strategieën om de belemmerende patronen en gewoonten die je creëren te ontdekken. een onbalans.

Hoe u uw waarden kunt afstemmen op uw geld

Dit is het moment om echt met uzelf om te gaan. Als je worstelt met vooruitgang, schuldgevoelens of controle over je geld, dan maak je waarschijnlijk geen prioriteit van je waarden in je financiële gewoonten.

Hier leest u hoe u die barrières kunt vinden die u tegenhouden.

Kijk naar uw bankafschriften

Bekijk uw bank- en creditcardafschriften van het afgelopen jaar. Dit geeft u in vogelvlucht een beeld van hoe goed uw uitgaven in overeenstemming zijn met uw geldwaarden.

Als je ernaar kijkt, heb je dan het gevoel dat er een onbalans is tussen je waarden en je uitgaven? Zou je willen dat je andere beslissingen had genomen of ben je blij met hoe je je geld hebt gebruikt?

Als je teleurgesteld bent als je naar je uitgaven kijkt, voel je dan niet slecht. Gebruik het in plaats daarvan als de drijvende kracht om positieve veranderingen door te voeren.

Kijk naar uw budget

Een begroting is een bestedingsplan voor uw geld. Dus een snelle blik op uw budgetcategorieën en hoeveel contant geld u voor elk budget toestaat, zal u veel vertellen over wat u prioriteit geeft in uw financiën.

Vergelijk uw zoeklijst met uw budget. Dient uw geld het doel dat u wilt dat het heeft? Gebruikt u uw geld op een manier die meer voldoening in uw leven creëert?

U kunt naar uw budget kijken en besluiten dat u de vergoedingen voor entertainment en kleding wilt verminderen omdat ze uw waarden voor uw gezondheid verbeteren en financieel onafhankelijk zijn.

Als u momenteel geen budget heeft, raad ik u ten zeerste aan er een te beginnen. Het is een slimme manier om uw geld bij te houden en controle te krijgen over uw financiën.

Kijk naar uw levensstijl

Weerspiegelen uw huidige leefomstandigheden uw geldwaarden? Denk aan het huis waarin je woont, het voertuig dat je bestuurt, de boodschappen die je koopt, de hobby’s die je hebt, enz. Al deze dingen vereisen een zekere mate van je geld om te kopen en te onderhouden. Vraag uzelf af of deze maandelijkse uitgaven overeenkomen met uw waarden.

Misschien besluit u dat het uitgeven van $ 2.000 aan een hypotheek uw geldwaarde voor financiële vrijheid na pensionering niet ondersteunt. Door uw huis kleiner te maken en naar een goedkopere buurt te verhuizen, kunt u meer geld in uw 401(k) stoppen, zodat u genoeg heeft om op tijd met pensioen te gaan.

Maak een plan

Na het stellen van enkele doelen, het bepalen van uw geldwaarden en het identificeren van uw huidige financiële gewoonten, maakt u een plan dat alle drie de gebieden op elkaar afstemt.

Misschien realiseert u zich dat u te veel uitgeeft aan nieuwe kleding. U kunt uw budget aanpassen, zodat u uw geld bewust gebruikt voor dingen die u belangrijker vindt, zoals financiële onafhankelijkheid na uw pensionering.

Of misschien wilt u meer van uw uitgaven afstemmen op uw waarde voor het versterken van uw huwelijk. U kunt een nieuwe budgetcategorie starten voor date-avonden, zodat u geld opzij houdt om deze waarde te ondersteunen.

Als u eenmaal een goed beeld heeft van uw geldwaarden, zult u zich meer bewust worden van hoe uw geld uw prioriteiten ondersteunt. Bij elke bestedingsbeslissing kunt u zich afvragen hoe deze uitgave weerspiegelt wat ik echt waardeer?

Naarmate u uw geldwaarden begint af te stemmen op uw geldgewoonten, zult u ontdekken dat zelfs triviale uitgaven belangrijker zullen worden. Dit laat zien dat de wijzigingen die u aanbrengt niet ingrijpend hoeven te zijn. Door kleine, consistente aanpassingen te maken, kunt u gefocust blijven op uw doelen zonder ontmoedigd te raken.

Uw geldwaarden naleven

Als je eenmaal een plan hebt, is het tijd om het in actie te brengen.

Denk na van uw waarden als de kaart en uw financiële beslissingen zoals het voertuig.Raadpleeg de kaart als u niet zeker weet welke kant u op moet. Soms kun je afwijken of verdwalen – het overkomt iedereen. Maar als u een betrouwbare kaart heeft om u terug op de juiste weg te leiden, zult u onvermijdelijk uw gewenste bestemming bereiken.

Vraag uzelf, met uw plan in gedachten, het volgende af voordat u geld uitgeeft :

 • Komt dit overeen met mijn geldwaarden? Zullen deze uitgaven me vrede brengen of zal ik me schuldig voelen?
 • Brengen deze uitgaven me dichter bij het bereiken van mijn doelen of is dit slechts een emotionele aankoop?
 • Ben ik op schema met het behalen van mijn doelen? Waarom wel of niet?
 • Welke veranderingen kan ik aanbrengen om mijn doelen te bereiken en ze af te stemmen op mijn geldwaarden?

Vervang de nutteloze geldscripts

Terwijl u deze oefeningen doet om uw eigen geldwaarden, houd er rekening mee dat u waarschijnlijk zult vechten tegen lang gekoesterde overtuigingen en perspectieven over geld.

Dit worden geldscripts genoemd en u moet de tijd nemen om vast te stellen wat ze voor u zijn. Sommige geldscripts kunnen nuttig zijn, maar andere kunnen uw financiële gezondheid belemmeren.

Denk na over hoe uw ouders met geld omgingen en hoe hun geldscripts uw ideeën over geld vandaag de dag zouden kunnen beïnvloeden.

Misschien heb je van je ouders geleerd dat budgetteren je helpt binnen je mogelijkheden te leven. Dit is een positief geldscript dat uw doelen zal ondersteunen. Maar misschien was er veel angst rond geld omdat je in een huishouden van salaris tot salaris woonde. Dit zou u mogelijk kunnen aanzetten tot een schaarste-mentaliteit, die beperkende overtuigingen zou creëren en u ervan zou weerhouden uw financiële doelstellingen te bereiken.

I Het is belangrijk om te erkennen hoe uw geldscripts u helpen of belemmeren. Behoud degenen die u vooruit helpen en vervang degenen die u tegenhouden.

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele geldwaarden?

Geldwaarden vormen de motivatie achter uitgaven en sparen, en kunnen veiligheid, financiële vrijheid, vrijgevigheid en flexibiliteit.

Wat betekent het als je waarde hecht aan geld?

Geld is slechts een neutraal hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je leven te verbeteren. Geld waarderen betekent simpelweg dat je waarde hecht aan de ervaringen die je met geld kunt kopen. De ervaringen waarin u investeert, weerspiegelen uw waarden in het leven.

Is geld een kernwaarde?

Nee, geld kan geen kernwaarde zijn. Kernwaarden zijn fundamentele overtuigingen en leidende principes in iemands leven. Geld is een hulpmiddel dat u kan helpen uw kernwaarden te ondersteunen.

Wat zijn geldscripts?

Geldscripts zijn overtuigingen die men heeft ontwikkeld over geld door levenservaringen. Ze zijn vaak onbewust en kunnen financiële gewoonten en beslissingen met persoonlijke financiën sturen.

Hoe zijn waarden en doelen gerelateerd aan geld besparen?

Doelen zijn een weerspiegeling van wat iemand waardeert, wat de motivatie kan zijn om geld te besparen.

Tot slot: laat u leiden door uw geldwaarden

Door uw geldwaarden te bepalen en uw doelen daarop af te stemmen, kunt u financiële rust bereiken. Vandaag, morgen en als u met pensioen bent, zult u trots zijn op de manier waarop u met uw geld omging.

U zult niet alleen tevreden zijn over uw financiën, maar u zult ook de zekerheid ervaren van financiële onafhankelijkheid omdat u uw bestedingspatroon niet door uw emoties heeft laten bepalen.

Vergis u niet: dit vergt veel vallen en opstaan.Je gaat dingen niet van de ene op de andere dag veranderen en niets zal perfect zijn. Het kost tijd, fouten en positieve veranderingen om een ​​verschil te maken. Als u van het goede spoor raakt, keert u gewoon terug naar de waarden die voor u belangrijk zijn. Ze zullen je elke keer in de goede richting leiden.

Plaats een reactie