Het grote misverstand: Financial Peace University Les 9

(Dit bericht is onderdeel van mijn Finance Peace University Review-serie uit 2019, en bijgewerkt in 2021 met aanvullende inhoud!)

Deze recensie behandelt de 9e en laatste les in Dave Ramsey’ s Financial Peace University Flex online cursus. Je leert wat Dave “het grote misverstand” en de sleutel tot echte financiële rust.

Hier zijn de beoordelingen van de vorige lessen:

Week 1: Bouwen aan een noodfonds voor starters en budgettering (Baby Step 1)

Week 2:  Schulden afbetalen met de Debt Snowball-methode (Baby Step 2)

Week 3:  Bouw een volledig gefinancierd noodfonds op van 3 tot 6 maanden (Baby Step 3)

Week 4:  Beleggen en sparen voor uw pensioen (Baby Steps 4-7)

Week 5:  Verstandig uitgeven en uw vermogen beschermen

Week 6:  De rol van verzekeringen in uw defensieve strategie

Week 7: Duik diep in Baby Step 4 en pensioenplanning

In de achtste sessie,  Dave heeft uitgebreid gekeken naar Baby Step 6, waarmee de hypotheek wordt afgelost.

Elke week leerde ik zoveel over het op de juiste manier beheren van onze financiën.  Het vergt veel focus en inzet, maar deze stappen hebben duizenden mensen geholpen om uit de schulden te komen en financiële vrijheid te bereiken.

In deze negende en laatste week van de serie gaat Dave dieper in op Baby Step 7, dat is rijkdom opbouwen en geven.

Dave gebruikt deze les om alle babystapjes te verbinden met zijn christelijk geloof.  Als volgeling van Christus wijzen al zijn leringen op één doel: om God te verheerlijken met onze financiën.

Dat doen we door er verantwoord mee om te gaan en goed om te gaan met wat ons wordt gegeven.  Dit betekent schuldenvrij blijven, verstandig investeren, voor ons gezin zorgen en anderen tot zegen zijn.

Als u geen christen bent, kunt u natuurlijk nog steeds Financial Peace gebruiken om u naar een stabiele financiële toekomst.  Alle stappen werken nog steeds!

Maar in wie (of wat dan ook) je je vertrouwen stelt, ik ben er nog steeds sterk van overtuigd dat geven de sleutel is tot echte financiële rust.

Mis het hele punt niet

Je hebt het programma gevolgd.

Je hebt al je schulden afbetaald.  U heeft geen hypotheek meer.  Je hebt je kinderen door de studie geholpen en je hebt genoeg gespaard om als geen ander te kunnen leven.

Je hebt hard gewerkt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Al die jaren van opoffering hebben geleid tot dit seizoen van voorspoed.

Wat nu?

Voor sommigen kan er een verleiding zijn om elke dollar voor je te laten werken.  Blijf toevoegen aan de spaarrekeningen, blijf die investeringen maximaliseren.  Misschien is er een angst om deze nieuwe rijkdom te verliezen en dus doe je wat nodig is om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.

En daarom laat Dave de belangrijkste stap voor de laatste: hoe blijf je niet vastzitten in het grote misverstand en gebruik je rijkdom voor het hoogste doel.

Want zelfs als je financieel succes hebt behaald, heb je misschien nog steeds geen financiële rust bereikt.

Aan het einde van de reis, als je alles moet laten zien voor je harde werk is een vette spaarrekening, dan heb je het hele doel ervan gemist.

En, wat is dat doel?

Anderen tot zegen zijn.

Dat klopt!  Het is niet om een ​​groter huis, een derde auto of extravagante vakanties te kopen.

Het belangrijkste doel is niet eens om een ​​grotere spaarrekening te hebben of meer in de aandelenmarkt te beleggen.

Met andere woorden, – nadat je zo hard hebt gewerkt om je schuld af te betalen, elke dollar hebt verantwoord, offers hebt gebracht en kosten hebt bespaard en een tweede baan hebt gekregen en hebt gespaard voor de toekomst – je moet manieren vinden om het weg te geven.

Gek, toch??!

Maar eigenlijk is het de enige manier om financiële rust te ervaren.

Dave zegt het grote misverstand is de verkeerde overtuiging dat je, om meer te hebben, stevig moet vasthouden.

Maar hoe steviger je vasthoudt, hoe groter je angst om los te laten.  Als je vuist gebald is, kan er niets uit – maar er kan ook niets binnenkomen.

Het antwoord ligt in het openhouden van onze handen.  Als onze handen open zijn en we vrijelijk geven, dan staat onze geest open voor wat God door ons heen wil doen.

Een fundamentele leer van de Financial Peace University is het geven van de financiële middelen waarmee je gezegend bent.

Er is een verschil tussen geven en geven van.

Als ik tevreden ben met het geven van mijn rijkdom, dan zou ik met een goed geweten $ 2 in de offerschaal kunnen doen.

Maar God zegt ons dat we van onze rijkdom moeten geven, wat betekent dat ons geven proportioneel moet zijn aan ons inkomen.  Hoe meer onze handen ontvangen, hoe meer onze handen zouden moeten geven.

Tiende versus schenking

In de Bijbel instrueert God Zijn volk om tienden te geven.  “Tiende” betekent een tiende, en is van toepassing op de eerste 10% van uw inkomen. Dus voordat je rekeningen betaalt of naar de film gaat of die schattige trui koopt, geef je 10%.  Het is een praktische manier om God op de eerste plaats te zetten en in Hem te geloven om aan al uw behoeften te voldoen.

Dit is absoluut mijn hart, maar ik heb er in mijn acties mee geworsteld. Voordat we een budget hadden, zag ik geen manier om dit te doen en heb ik nog genoeg over voor al het andere. Het wekelijkse salaris van mijn man is variabel en hangt af van hoeveel overuren hij de week ervoor heeft gemaakt. Ik wist nooit hoeveel er op zijn cheque zou staan ​​totdat het op onze bankrekening stond.  Dus gaf ik gewoon wat ik dacht dat we konden zonder op te raken voor de volgende cheque.

Maar sinds we begroten met de inkomsten van vorige maand , is het een stuk eenvoudiger om tienden te betalen. Ik weet waar elke dollar deze maand naartoe gaat, dus ik weet dat we genoeg hebben om alles te dekken. Het ging er nooit om dat 10% te veel was.  Het ging over het niet goed beheren van onze financiën.

Het is belangrijk voor zowel mijn man als mij om getrouw te zijn in het betalen van tienden, dus ik heb er absoluut een gevoel van vrede over dat ik in lange tijd niet heb gehad.

Dave geeft les om tienden te geven, ongeacht uw financiële situatie of waar u zich in de babystapjes bevindt.

Deoffers gaan echter boven uw tiende uit.  Ze zijn een manier om uit je overvloed te geven. Als je geen schulden meer hebt en je rijkdom hebt opgebouwd, offers zijn een manier om andere mensen te zegenen.

De bijbel maakt het duidelijk om <zorg eerst voor je eigen huishouden. Maar als u eenmaal de financiële toekomst van uw gezin hebt veiliggesteld, is het tijd om manieren te vinden om meer te geven dan uw eigen.

Voorbeelden va.giften kunnen zijn:

  • doneren aan uw favoriete goede doelen
  • geven aan een vriend of buur in nood
  • sponseren van zendingsreizen en jeugdkampen
  • buitenlandse zendelingen ondersteunen

Zolang je handen open blijven, zal God je leiden naar de mensen en kansen waarvan Hij wil dat je er invloed op uitoefent.

Mijn vader was een gulle gever en ik heb altijd gewenst dat ik de rijkdom had om te geven zoals hij. Dit is absoluut de stap waar ik het meest naar uitkijk!

Perspectief houden

De bijbel vertelt ons dat God houdt van een opgewekte gever.  Dit betekent dat we niet moeten geven uit verplichting of plicht, alsof het een zakelijke transactie is.

En Hij wil niet dat we onze vingers open moeten wrikken om het geld los te laten.

Hij wil dat we geven uit gehoorzaamheid, uit liefde voor hem en zijn kerk, en uit pure vreugde.

Dit kan heel moeilijk zijn als de dingen krap zijn en je niet zeker weet of de resterende 90% gaat zo lang mee als nodig is.

Maar Dave herinnert ons eraan dat het niet om het geld gaat, maar om de mentaliteit.

Zie je, hoe langer we ons geld vasthouden, hoe meer we er eigenaar van worden.  Dit doet ons geloven dat het inkomen waarmee we gezegend zijn van ons is, en dat we ermee moeten kunnen doen wat we willen.

Het is deze houding die het moeilijk maakt om los te laten.

Als we ons echter herinneren dat we slechts rentmeesters zijn van ons inkomen – wat betekent dat we het gewoon voor iemand anders (God) doen – dan is het makkelijker om ons hart op de goede plaats te houden.

Met andere woorden, het was nooit ons geld om mee te beginnen.  Hij zegent elk met een portie om in behoeften te voorzien, sommige verlangens te vervullen, anderen te zegenen en terug te geven.

Maar waarom moeten we in de eerste plaats iets teruggeven?

Ik echt, God heeft ons geld niet nodig.

Jezus sprak meer over geld dan over liefde en genade in het Nieuwe Testament.  Dus, wat is het probleem?

Je kunt er bijna op wedden dat wanneer God instructies geeft, deze verder gaan dan praktische redenen.  Ons geven is zeker nuttig voor onze kerken en liefdadigheidsinstellingen, maar het is ons hart waar God het meest in geïnteresseerd is.

Geven is niet alleen een zegen voor anderen. Het verandert ons ook.

We gaan van egoïstisch naar onbaatzuchtig.

We vertrouwen minder op onszelf en meer op God.

We ervaren een meer passie in het leven.

We verzoenen verbroken relaties.

En het allerbelangrijkste is dat ons hart opnieuw is gevormd om er een beetje meer uit te zien als dat van God.

God is een gever en de bijbel vertelt ons dat we naar zijn beeld zijn gemaakt.  Dus als we geven, komen we een beetje dichter bij wie we geboren zijn te zijn.

En dit biedt de grootste vervulling die we ooit aan deze kant van de hemel kunnen ervaren.

Wat is de volgende stap

Dit is het einde van de serie Financial Peace, maar als je toepast wat je in alle 9 lessen hebt geleerd, kan dit het begin zijn van een nieuwe pad.

Een die doelgericht en welvarend is.

Een met nieuwe hoop en een frisse start.

Een die de nalatenschap van uw familie zal veranderen .

Je hoeft niet te blijven doen wat je altijd hebt gedaan.  U kunt de cyclus doorbreken en anders gaan leven.

Het is nooit te laat!

Plaats een reactie