Het verhaal van de visser en de zakenman: 5 krachtige lessen om naar te leven

Het verhaal van de Mexicaanse visser ( soms verteld als The Brazilian Fisherman) is een bewerking van een korte parabel die oorspronkelijk werd verteld door Heinrich Theodor Böll, een prominente Duitse auteur in het midden van de jaren vijftig. Deze versie, aangepast voor de Amerikaanse lezer, vertelt over een toevallige ontmoeting tussen een Mexicaanse visser en een succesvolle zakenman.

Het tot nadenken stemmende verhaal bevat een aantal krachtige levenslessen in zijn eenvoudige en korte verhaal. Ik werd onlangs herinnerd aan de diepe waarheden die tussen de regels door spreken en ik wilde enkele inzichten delen die ik heb opgedaan door het opnieuw te lezen.

Hier is het volledige verhaal van een visser en zakenman:

De Mexicaanse visser

Op een dag was een zakenman op vakantie op de pier van een klein Mexicaans kustdorpje. Hij keek naar buiten en zag een visser zijn boot naar de kust roeien in de middagzon. De visser legde zijn boot aan en sprong eruit, terwijl hij zijn hengel op de zijkant liet rusten.

In de kleine boot zaten verschillende grote geelvintonijnen. De zakenman complimenteerde de Mexicaan met de kwaliteit van zijn vis en vroeg hoe lang het duurde om ze te vangen. De Mexicaan antwoordde: “maar een korte tijd.”

De zakenman vroeg toen waarom hij niet langer buiten bleef en meer vis ving?

De Mexicaan zei dat hij genoeg had om in de onmiddellijke behoeften van zijn gezin te voorzien. De zakenman vroeg toen: “Maar wat doe je met de rest van je tijd?”

De Mexicaanse visser zei: “Ik slaap uit, vis een beetje, speel met mijn kinderen, doe een lekker middagdutje met mijn vrouw, Maria, wandel elke avond naar het dorp waar ik wijn drink en gitaar speel met mijn amigo’s. Ik heb een vol en druk leven, señor.

De zakenman spotte: ‘Ik ben een Amerikaanse investeringsbankier met een doctoraat in bedrijfsbeheer en ik zou u kunnen helpen. Je zou meer tijd moeten besteden aan vissen in diepere wateren, en met de opbrengst een grotere boot moeten kopen. Met het geld dat je verdient met de grotere boot, zou je meerdere boten kunnen kopen; uiteindelijk zou je een vloot van vissersboten hebben.

‘In plaats van je visvangst aan een tussenpersoon te verkopen, zou je rechtstreeks aan de verwerker verkopen en uiteindelijk je eigen productie-installatie voor ingeblikt voedsel bezitten. Je zou het product, de verwerking en de distributie van verse vis aan duizenden mensen controleren. Je zou dit kleine vissersdorpje aan de kust moeten verlaten en naar Mexico City moeten verhuizen, dan LA en uiteindelijk New York City, waar je je groeiende onderneming zou leiden.

De Mexicaanse visser vroeg: “Maar señor, hoe lang gaat dit allemaal duren?” Waarop de zakenman antwoordde: “15-20 jaar.”

“Maar wat dan, señor?”

De zakenman lachte en zei: “Dat is het beste! Wanneer de tijd rijp is, kondigt u een IPO aan en verkoopt u uw bedrijfsaandelen aan het publiek en wordt u zeer rijk. Je zou miljoenen verdienen.”

“Miljoenen, señor? Dan wat?”

De zakenman zei: “Dan zou je met pensioen gaan. Verhuizen naar een klein vissersdorpje aan de kust waar je zou uitslapen, een beetje vissen, met je kinderen spelen, een siësta houden met je vrouw, ’s avonds naar het dorp wandelen waar je wijn kunt drinken en gitaar kunt spelen met je amigo’s.

De visser, nog steeds glimlachend, keek op en zei: “Is dat niet wat ik nu aan het doen ben?”

5 ​​lessen uit het verhaal van de Mexicaanse visser

Er zijn een paar lessen die ik uit dit korte verhaal kan halen. Zoals met elke goede gelijkenis, hoe beter je kijkt, hoe meer inzichten je zult vinden.

#1 Stop met wachten op een dag om geluk te vinden

Als mensen zijn we geneigd uit te kijken naar iets dat in de toekomst gaat gebeuren. Er is zelfs een beroemd Nederlands onderzoek dat aantoont dat de anticipatie op een evenement vaak meer voldoening kan geven dan het evenement zelf.

Hoewel anticipatie een krachtige emotie kan zijn die de broodnodige hoop en motivatie kan genereren, besteden veel mensen te veel tijd aan het idealiseren van de toekomst ten koste van het genieten van een gelukkig leven in het heden.

Het gevaar hiervan is (natuurlijk) dat de toekomst aan niemand van ons is beloofd. De enige garantie die we hebben is het moment waarin we ons bevinden.

Te veel focus op wat komen gaat, zal je blind maken voor wat er voor je ligt nu.

En als je ervoor kiest om vervulling uit te stellen omdat je wacht op de realisatie van een toekomstige ervaring, verlies je de kansen om je beste leven in het heden te leven.

Het is goed om financiële doelen te hebben en te anticiperen op alle geweldige dingen die u in uw toekomst zult bereiken. Maar terwijl u de verwachting koestert van wat komen gaat, is het belangrijk om het leven vandaag volledig te omarmen en ervan te genieten.

Stop met wachten tot al je eenden op een rij staan. Om je bankrekening op een bepaald saldo te krijgen. Voor meer tijd, meer energie, meer inspiratie.

Terwijl je blijft streven om die succesvolle persoon te worden die je voor ogen hebt, zorg er dan voor dat je *nu* je beste leven leidt. En weet dat het beste nog moet komen.

#2 Tevredenheid leidt tot een rijk leven

Zoals de visser in dit aangrijpende verhaal aangaf, zou al het plannen en werken en streven hem uiteindelijk terugbrengen naar het rijke leven dat hij al leidt.

Meer is niet altijd beter dan genoeg, en een stressvol leven is niet nodig om succes te behalen.

Leren tevreden te zijn met wat je hebt, zodat je ten volle kunt genieten van de zegeningen die je al hebt ontvangen, zal uw leven veel verder verrijken dan carrièreprestaties en financieel gewin.

In feite is tevreden zijn de sleutel tot leven binnen je mogelijkheden.Als je tevreden bent met het leven dat je hebt en je leeft vanuit een overvloed aan dankbaarheid, worden je waarden afgestemd op je uitgaven. Je gebruikt je geld om je prioriteiten te ondersteunen, in plaats van toe te staan uw emoties bepalen hoe u uw geld uitgeeft.

Leren tevreden te zijn, dankbaarheid te oefenen en uw uitgaven af ​​te stemmen op uw geldwaarden, zal u een rijk leven geven dat niet afhangt van meer hebben.

#3 Je dagelijkse leven zou je waarden moeten weerspiegelen

Als je je leven op film zou kunnen zien, zou je dan iemand zien wiens acties hun waarden? Zou die persoon zijn tijd investeren in de mensen en dingen die er op dit moment het meest toe doen?

Of zou je je energie steken in inspanningen die je eigenlijk afhouden van je grootste prioriteiten?

Terwijl de zakenman een routekaart aan het uitstippelen was om een ​​bevredigend leven te leiden, had de visser die bestemming al bereikt. Hij had net een directere route gekozen.

Dit kwam omdat hij zijn tijd waardeerde , zijn talenten en zijn familie meer dan het najagen van extra geld. Hij wist dat hij al had wat echt belangrijk voor hem was.

Ik hoorde een predikant eens zeggen:

Je kunt altijd zien wat er 8217;s belangrijk voor een persoon door naar hun chequeboek en kalender te kijken.

Uw prioriteiten zijn duidelijk in waar u uw geld en uw tijd aan besteedt.

Waar hecht jij waarde aan? Besteed wat tijd aan het verduidelijken van uw eigen prioriteiten. Zoek uit wat voor u het belangrijkst is.

Een goede oefening om dit te doen, is u voor te stellen dat u morgen een terminale ziekte krijgt. Je hebt nog 6 maanden te leven.

Wat zou jij doen?
Met wie zou je tijd doorbrengen?
Van welke dingen zou je spijt hebben *niet* gedaan te hebben in je leven?

Maak dan de tijd en vind het extra geld om nu meer van die dingen te gaan doen. Doe wat je kunt om de spijt die je zult hebben als het te laat is te minimaliseren.

#4 De reis is belangrijker dan de bestemming

Dankzij het deskundige advies van de zakenman zou de visser uiteindelijk over 15 tot 20 jaar zijn droomleven kunnen leiden. Maar als de visser blijft doen wat hij doet, leeft hij ook dan nog steeds zijn droomleven uit.

Dus het afwijzen van het advies van de zakenman maakt de visser niet lui. Hij is nog steeds op weg naar dezelfde bestemming, maar maakt een andere reis.

De routekaart die de rijke zakenman aanbeveelt, zou veel tijd weg van familie vergen, en minder tijd om de dingen te doen die de visser leuk vond. Hij zou meer uren moeten werken, meer verantwoordelijkheid op zich moeten nemen en weg moeten gaan van het kustplaatsje waar hij en zijn familie van houden. En dan kon hij met pensioen gaan, een goed leven leiden met zijn gezin en zijn dromen waarmaken.

Hoewel hij aan het einde van zijn reis “miljoenen zou verdienen”, zou hij offers moeten brengen veel om daar te komen.

Het pad van de visser is veel eenvoudiger, en toch zou hij uiteindelijk op dezelfde plek uitkomen. Hij zou geen miljonair zijn, maar hij kon terugkijken op zijn eenvoudige leven wetende dat hij elke dag zijn dromen waarmaakte. Hij zou de dierbare herinneringen hebben aan het zien opgroeien van zijn kinderen, en de voldoening te weten dat hij een huidige vader was. Hij zou een goed huwelijk hebben na vele jaren elke dag tijd met zijn vrouw te hebben doorgebracht. En hij zou voldoening vinden in het zijn van een zeer goede gitarist!

Ja, ik weet dat het heel anders zou zijn om met miljoenen te eindigen dan net genoeg te hebben om van te leven. Het punt is dat u moet beslissen of de weg die u moet inslaan om grote rijkdom op te bouwen, de moeite waard is.

Omdat de reis vorm geeft aan wie je bent en echte betekenis in je leven creëert. De bestemming is gewoon de kers op de taart.

#5 Tijd is de echte valuta van het leven, niet geld

Als de visser het advies van de zakenman zou opvolgen, zou hij eindigen met een hoop geld, maar veel minder tijd . Ondanks de rijkdom kan dit het leven rommelig, ingewikkeld en onbevredigend maken.

Twee decennia is veel om te besteden aan iets dat je niet echt leuk vindt om te doen. En als die tijd eenmaal voorbij is, kun je hem nooit meer terugkrijgen.

Je kunt altijd extra geld verdienen, maar je kunt nooit meer tijd verdienen.

Met geld kun je auto’s en huizen en andere materiële bezittingen kopen. Maar het kan je geen gezond huwelijk of een sterke relatie met je kinderen kopen. Het kan je geen wijsheid of spirituele groei kopen. Die dingen kosten tijd.

Geld kan ook sommige dingen vervangen die je kwijtraakt of kapot maakt, zoals een portemonnee of een wasmachine. Maar als je een dierbare verliest, heb je nooit meer tijd met die persoon (tenminste hier op aarde). Als je een relatie verbreekt, zal meer tijd het misschien nooit volledig genezen.

Je tijd is waardevol, en wat je ermee doet zal grotere gevolgen hebben dan wat je met je geld doet.

Besteed uw tijd dus verstandig. Ja, gebruik het zeker om uw toekomstige financiële zekerheid te versterken. Maar wees opzettelijk met elke dag volledig in het heden te leven. Geef je tijd aan die mensen en dingen die vandaag belangrijk voor je zijn. Omdat je nooit weet wanneer je tijd om is.

Vragen om over na te denken

De visser gaf ons een uitstekend voorbeeld van hoe je een rijk en groter leven kunt leiden zonder veel rijkdom. Maar hij had wel de vrijheid nodig om die keuzes te maken, die veel mensen niet hebben omdat ze diep in de schulden zitten.

Het nastreven van financiële vrijheid voor uw eigen leven kan van u vereisen dat u enkele aanpassingen doet. Het kan zijn dat u extra uren moet opnemen op het werk of een tweede baan moet zoeken voor een seizoen. Misschien moet u sommige dingen die u graag doet opgeven of uw leven comfortabeler maken, in ieder geval voor een tijdje.

Het vinden van die balans tussen opofferen voor je toekomst en vandaag je beste leven leiden, is een oefening in zelfbewustzijn. Je moet verbonden zijn met je waarden en weten wat je nodig hebt om echte vreugde, tevredenheid en vervulling in je leven te hebben.

Hier zijn een paar vragen waar je over na kunt denken terwijl je nadenkt over hoe de lessen hierboven beschreven zou op jou van toepassing kunnen zijn:

 • Hoe zou financiële vrijheid er voor mij uitzien?
 • Met welk doel ben ik bereid te werken voor meer geld?
 • Wat brengt me blijvende vreugde, en niet slechts tijdelijk geluk?
 • Hoe kan ik tevredenheid vinden en dankbaarheid uiten in mijn huidige omstandigheden?
 • Wat (en wie) waardeer ik het meest in het leven?
 • Weerspiegelen mijn chequeboek en kalender mijn prioriteiten?
 • Besteed ik mijn beperkte tijd aan dingen die er echt toe doen ?
 • Als mij werd verteld dat ik nog 6 maanden te leven had, waar zou ik dan mijn tijd aan besteden? Waar zou ik spijt van hebben?
 • Hoe wil ik herinnerd worden na mijn dood?
 • Hoe kan ik mijn waarden afstemmen op mijn huidige uitgaven?
 • Wat moet ik doen om het nastreven van mijn toekomstige doelen in het leven in evenwicht te brengen met volledig in het heden te leven?

Neem de tijd om deze vragen voor jezelf te beantwoorden, zodat je kunt beginnen meer bewust om uw acties af te stemmen op uw waarden. Het zal een goed bestede tijd zijn!

Waar de Mexicaanse visser het bij het verkeerde eind had

Als het simpele leven van de visser nooit zou veranderen – als hij nooit ziek zou worden of schulden zou maken of niet meer zou kunnen vissen – dan zou hij waarschijnlijk in orde zijn met zijn huidige plan.

Maar … dat is zo. niet de realiteit.

Net genoeg werken om in de behoeften van uw gezin te voorzien, is als het leven van salaris tot salaris. We kunnen dus waarschijnlijk veilig aannemen dat de visser niet aan het sparen was voor zijn pensioen, geen noodfonds had en niets had gespaard voor zijn kinderen. hbo-opleiding.

Hij nam zijn gezin waarschijnlijk nooit mee op vakantie of betaalde niet voor buitenschoolse activiteiten die zijn kinderen zouden helpen opgroeien tot volwaardige volwassenen.

In plaats daarvan gebruikte hij het vrije inkomen dat hij had om naar de bar te gaan elke avond!

Het is duidelijk dat hij ons geen goed voorbeeld geeft van verstandige financiële planning. Zoals hij gaat, zal hij moeten werken tot hij sterft. Hij zal nooit met pensioen kunnen gaan.

Ik weet dat dit een beetje dom is om aan te snijden, omdat gelijkenissen niet bedoeld zijn om alle mogelijke omstandigheden in een verhaal aan te pakken. Als we beginnen te discussiëren over wat als, dan missen we het hele punt.

Concentreer u in plaats daarvan op de lessen die ik hierboven heb geschetst, en hoe u een gezonder levensperspectief kunt creëren. Misschien ontdek je dat er een beter pad is dat je zou moeten nemen.

Veelgestelde vragen

<Wat is de moraal van het verhaal van de zakenman en de visser?

De moraal van het verhaal van de Mexicaanse visser is dat geluk niet afhangt van rijkdom. De belangrijkste dingen in het leven zijn eenvoudig en kosten niets. Dus geloof niet dat je tientallen jaren moet besteden aan het opbouwen van succes om uiteindelijk vervulling te bereiken. Ware tevredenheid ligt misschien recht voor je neus.

Wie schreef de zakenman en de visser?

Het verhaal van de Mexicaanse visser (ook bekend als De Braziliaanse visser) is een bewerking van een korte parabel die oorspronkelijk werd verteld door Heinrich Theodor Böll, een prominente Duitse auteur in het midden van de jaren vijftig. Deze populaire Engelse versie is aangepast voor de Amerikaanse lezer.

Welk advies gaf de zakenman aan de visser?

De zakenman herkende het potentieel voor rijkdom en succes in de visser. Dus stelde hij voor dat de visser een langetermijnplan volgt om zijn bedrijf uit te bouwen tot een bedrijf en uiteindelijk bedrijfsaandelen te verkopen om rijk te worden. Hij dacht er echter niet aan welke offers de visser zou moeten brengen om succesvol te zijn.

Waar had de Mexicaanse visser het mis?

Hoewel de visser zijn prioriteiten op orde had, stond hij niet stil bij het belang van financiële zekerheid. Voor hem waren de huidige geneugten van het leven belangrijker dan sparen voor de toekomst, wat hem en zijn gezin later grote moeilijkheden zou kunnen bezorgen.

Welke lessen leert het verhaal van de Mexicaanse visser?

Er zijn verschillende waardevolle lessen die kunnen worden getrokken uit deze eenvoudige gelijkenis. Enkele daarvan zijn:

– Leer tevreden te zijn met wat je nu hebt.
– Je hebt niet veel geld nodig om echt geluk te ervaren.
– Hoe u leeft, moet weerspiegelen wat u belangrijk vindt.
– De reis is waar het om gaat, niet de bestemming.
– Tijd is de ware valuta van het leven.

Plaats een reactie