Hoe De 60/30/10-Regel Te Gebruiken En Je Gelddoelen Te Verpletteren

Wat is de 60/30/10 regel?

Als u serieus wilt sparen voor uw pensioen of uw schuld wilt afbetalen, wilt u misschien de 60/30/10-regelbegroting implementeren in uw financiële strategie.

deze eenvoudige budgetteringsmethode richt zich sterk op spaar-en schuldbetalingen en kan u helpen uw budgetdoelen sneller te bereiken dan andere uitgavenplannen.

in deze post, I ’ll gaan over precies wat de 60/30/10 regel budget is, hoe een te gebruiken met uw financiën, en als het’s de juiste strategie voor u.

Hier ’s wat u moet weten over dit eenvoudige maar effectieve budgetplan.

pak deze gratis 60/30/10 regel budget sjabloon, en begin met het verpletteren van uw geld doelen snel!

ontvang uw gratis 60/30/10 Budget printable!

laat je spaargeld snel groeien en verpletter je schulden snel met de 60/30/10 budgetmethode! Download deze gratis template en begin met het behalen van je financiële doelen!

i ’Ik neem het! Loading…

Success!

Controleer uw e-mail om uw gratis budgetsjabloon te downloaden.

Hoe werkt de 60/30/10 begrotingsregel?

De 60/30/10 regel budget gebruikt 3 categorieën van uitgaven om uw financiën te beheren. De specifieke percentages worden gebruikt om te bepalen welk deel van uw huidige inkomen op welke categorie wordt toegepast.

ten eerste zal 60% van uw inkomsten na belastingen worden besteed aan sparen, beleggen of schuldbetalingen.

ten tweede gaat 30% naar de noodzakelijke uitgaven voor het dagelijks leven. Dit omvat uw hypotheek of huur, energierekeningen, voedselbudget, verzekering, transport, enz.

ten derde is 10% voor discretionaire uitgaven, zoals entertainment, reizen en hobby ‘ s.

zoals u kunt zien, is deze 3-voudige uitsplitsing een budgetteringsoplossing die uw geldbeheer echt zou kunnen vereenvoudigen. Het is ook zeer effectief om u te helpen uw spaar -, beleggings-en schuldverminderingsdoelen te bereiken.

60/30/10 Budget Percentages Graphic

wie moet de 60/30/10 regel budget gebruiken?

De 60/30/10de begrotingsregel geeft prioriteit aan financiële doelen boven uitgaven. Vanwege het grote percentage dat wordt toegewezen aan spaar-of schuldbetalingen, is het geen budgetteringsstijl die geschikt is voor de omstandigheden van iedereen.

bijvoorbeeld, als u net begint met uw eerste budget, ik don ’t deze methode aanbevelen voor u. U zult beter af zijn met een op nul gebaseerd budget dat een hoge mate van verantwoording heeft voor elke dollar inkomen. Hoewel het een ingewikkelder budget is, kunt u meer controle hebben over uw geldbeheer. (Voor meer informatie, klaar mijn complete gids over de zero-sum budget methode.)

ook, als je worstelt met het maken van de eindjes aan elkaar en een paycheck naar paycheck levensstijl leeft, moet je een budgetstrategie kiezen die een hoger percentage huishoudelijke uitgaven mogelijk maakt. Uw prioriteit is om ervoor te zorgen dat u uw rekeningen dekt, niet het grootste deel van uw inkomen wegstoppen voor pensioen.

Als u echter al een tijdje budgeteert en u bent klaar om uw financiële prioriteiten te verschuiven naar meer sparen en uw schuld afbetalen, dan moet u deze ambitieuze strategie zeker overwegen. 

of, als u een belangrijk financieel doel hebt dat u zo snel mogelijk wilt bereiken, kan deze begrotingsregel u helpen dit te bereiken.Als u meer dan de helft van uw take-home-loon toewijst aan spaargeld en schulden, moet u wat uitgaven besparen en uw discretionaire uitgaven verlagen. Voordat u deze budgetbenadering toepast op uw eigen financiën, moet u ervoor zorgen dat u bereid bent de offers te brengen die het vereist.

wat zijn de voor-en nadelen van de 60/30/10 begrotingsregel?

zoals bij alle budgetteringsmethoden zijn er voor-en nadelen aan de 60/30/10-regel. Laat’ s gaan over wat die zijn.

voordelen van de 60/30/10 budgetteringregel

een van de grootste voordelen van deze strategie is de eenvoud. Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe je elke dollar uitgeeft, zoals het Zero-sum budget. In plaats daarvan hoeft u zich alleen maar bezig te houden met drie percentages, wat betekent dat u slechts met drie categorieën te maken heeft.

zolang je je drie categorieën kunt bijhouden, is de 60/30/10-regel eenvoudig te implementeren.

een ander voordeel van dit ambitieuze uitgavenplan is de effectiviteit ervan om snel financiële doelstellingen te bereiken. Dit is vooral belangrijk voor degenen die achterlopen op hun pensioensparen, geen noodfonds hebben of snel uit de schulden moeten komen.

een derde voordeel van deze strategie is dat het u zal helpen om bestedingsgewoonten te beheersen die uw inkomen verspillen. Je moet heel ijverig en selectief zijn over hoeveel je uitgeeft aan onnodige items. Misschien moet u ook creatief zijn met het verlagen van uw huishoudelijke uitgaven. Beide oefeningen zullen je leren wat je geldwaarden echt zijn.

ten slotte is het punt van het gebruik van deze budgetteringsmethode zo dat u uiteindelijk meer spaargeld, een bloeiende portefeuille en geen schulden zult hebben. Dat zijn allemaal zeer winstgevende voordelen van het gebruik van de 60/30/10 regelbudget.

nadelen van de 60/30/10 regel

zoals eerder vermeld, is dit budget niet voor iedereen de beste keuze. Het is een uitdagende methode om te onderhouden, en lijkt misschien te beperkend voor sommigen.

een nadeel is dat je minder te besteden hebt aan de leuke dingen zoals uit eten gaan met vrienden, op vakantie gaan, nieuwe kleren kopen, enz. Dit kan een enorme aanpassing zijn aan uw huidige levensstijl en bestedingsgewoonten – mogelijk een die u niet bereid bent te maken.

u kunt ook ontdekken dat u manieren moet vinden om uw huishoudelijke uitgaven te verminderen. Als uw huurbetaling alleen al bijna 30% van uw take-home-inkomen in beslag neemt, bent u bereid om naar meer betaalbare woningen te verhuizen? De offers die je moet brengen kunnen te hoog zijn.

een ander nadeel van deze methode is dat het erg moeilijk is voor iemand met een laag inkomen. Als u meer dan de helft van uw take-home loon kunt besparen, dan hebt u natuurlijk geen financiële problemen met al dat extra discretionaire inkomen. Maar voor iemand die nauwelijks de rekeningen dekt, is deze procentuele methode misschien onmogelijk toe te passen.

Als u meer informatie nodig hebt om uw geld goed te beheren, zult u waarschijnlijk de 60-30-10-methode frustrerend vinden. Met slechts drie categorieën te volgen, kan er een heleboel “grijze” gebieden en je won’t hebben de meer gestructureerde budget u wenst.

een budget van 60/30/10 instellen voor meer besparingen

een budget van 60/30/10 instellen voor uw eigen financiën is heel eenvoudig: bereken het totale bedrag van uw maandelijkse inkomsten na belastingen.

 • Bepaal het dollarbedrag voor elke procentuele categorie: 60%, 30%, 10%
 • bevestig dat u uw noodzakelijke maandelijkse uitgaven met 30% kunt dekken.
 • beslis of u bereid bent om uw discretionaire uitgaven te verminderen tot 10%.
 • Wijs uw inkomen elke maand toe aan elke categorie.
 • laat’ s gaan over elke stap in detail.

  Stap 1: tel je totale maandelijkse take-home pay op

  Dit is waar het allemaal begint. 

  uw maandelijkse take-home pay is wat u ontvangt nadat alle belastingen en inhoudingen zijn afgesloten. Zorg ervoor dat u alle inkomstenbronnen opneemt (arbeidsinkomen, side hustles, dividenden, kinderbijslag of alimentatie, inconsistent inkomen, enz.).).

  als u een baan per uur hebt, overuren krijgt of een soort kwartaal-of halfjaarlijks inkomen ontvangt, zal uw maandelijkse inkomen na belastingen variëren. Het maakt niet uit hoeveel je elke maand binnenbrengt, je past dezelfde percentages toe in je budget.

  Hier is een voorbeeld:

  1. maandelijkse take-home pay van full-time baan = $5,500
  2. maandelijks netto inkomen uit side hustle = $500
  3. maandelijkse kinderbijslag = $1,000

  totaal van alle inkomstenstromen = $7,000

  Stap 2: verdeel uw totale netto-inkomen in 60%, 30% en 10%

  zodra u het totaal van uw maandelijkse netto-inkomen hebt, berekent u elk percentage. 

  met behulp van het voorbeeld in Stap 1, zou dit de verdeling van uw netto maandelijkse inkomen zijn:

  1. $7.000 x 60% = $4.200
  2. $7.000 x 30% = $2.100
  3. $7.000 x 10% = $700

  stap 3: bevestig dat 30% uw noodzakelijke uitgaven kan dekken

  Zodra u het dollarbedrag van elke percentagecategorie kent, moet u beslissen of 30% voldoende is om uw noodzakelijke uitgaven te dekken.

  Deze kosten zijn niet onderhandelbaar. Hier is een lijst van mogelijke basiskosten die u elke maand moet dekken:

  • huisvestingskosten (hypotheekbetaling of huur)
  • boodschappen
  • verzekering
  • nutsbedrijven
  • basiskleding
  • transportkosten
  • kinderopvangkosten
  • minimale schuldbetalingen (eventuele extra schuldbetalingen zouden in de schuldaflossingsemmer gaan)

  tel je maandelijkse noodzakelijke uitgaven op om te bevestigen dat ze gelijk zijn aan of minder dan 30% van je mee naar huis te nemen loon. Als ze niet zijn, moet u een aantal van die uitgaven verlagen voordat u de 60/30/10 regelbegroting op uw financiën toepast.

  Stap 4: Bepaal of u’re bereid om discretionaire uitgaven te verminderen tot 10%

  je bent misschien een beetje geschokt over hoe het beperken van een discretionair budget van 10% neerkomt op, dus het is belangrijk om te bepalen of je bereid bent om wat offers te brengen.

  sommige “extra” uitgaven waar u dit geld aan wilt uitgeven, kunnen zijn:

  • Entertainment (films, concerten, enz.))
  • uit eten
  • extra kleding
  • vakanties
  • Hobby kosten
  • abonnementskosten (lidmaatschap van de sportschool, streamingdiensten, enz.).)
  • recreatieve activiteiten

  Gebruik een budget tracker om uw uitgaven 30 dagen vast te leggen om een goed idee te krijgen hoeveel u momenteel uitgeeft aan onnodige aankopen. Hoeveel geef je uit eten, nieuwe kleren, naar de film, etc? Vergelijk dit aantal met uw 10% – bedrag en beslis of het een limiet is waaraan u zich wilt verbinden.

  Stap 5: wijs de percentages toe aan elke categorie

  nadat u alle berekeningen hebt gedaan, is het gewoon een kwestie van vasthouden aan je nieuwe budget. U kunt dit op verschillende manieren doen, maar het instellen van automatische overdrachten voor elke inkomstenbron kan zeer effectief zijn.afhankelijk van het financiële doel dat u probeert te bereiken, zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat u het bereikt.

  1. voor een groot spaardoel opent u een aparte rekening om 60% in uw spaarcategorie te storten.
  2. voor het investeren in pensioensparen, open een 401(K) of IRA. Voor een 401(k) via uw werkgever, het opzetten van een directe storting op de rekening. Echter, don’t nemen 60%, omdat dit vooraf zou worden belast. Zoek in plaats daarvan uit welk percentage van uw bruto-inkomen gelijk zou zijn aan 60% van uw meeneemloon. Met behulp van het bovenstaande voorbeeld, als uw bruto salaris $9.000 is, Wilt u 47% aanvragen, wat ongeveer $4.200 in uw 401(k) zou storten. Als u een IRA opent, kunt u bijdragen leveren vóór of na belastingen.
  3. om schulden af te betalen, moet u een betaling doen die gelijk is aan 60% van uw inkomen elke keer dat een storting op uw rekening wordt gestort.
  4. het ’s mogelijk heb je meerdere budgettering doelen – zoals, sparen voor een aanbetaling, het verhogen van uw pensioenfonds, en het afbetalen van uw credit card schuld. Verdeel in dit geval gewoon de 60% tussen de drie.
  5. gebruik 30% van uw inkomsten na belastingen om uw maandelijkse rekeningen te betalen. Misschien vindt u dat 30% niet erg ver rekt, dus overweeg manieren te vinden om uw basisuitgaven te verlagen. U kunt bijvoorbeeld uw verzekeringspremies verlagen met een hoger eigen risico of uw hypotheekbetaling verlagen door herfinanciering met een lager tarief.
  6. de 10% die ’s links is voor u om te besteden op uw discretie – dus kies verstandig!

  zodra u uw percentagestructuur en begrotingstoewijzingen hebt ingesteld, is het gewoon een kwestie van vasthouden aan uw uitgavenplan!

  waarom zou ik 60% van mijn salaris gebruiken voor spaargeld of schulden?

  het ontwikkelen van de geldgewoonte van sparen stelt u in staat om een zekere mate van financiële vrijheid te genieten.

  met een beetje extra geld op de bank kunt u onverwachte uitgaven dekken zonder afhankelijk te zijn van schulden. Je ervaart minder stress gewoon wetende dat je financieel voorbereid bent op noodsituaties. Je hebt ook de vrijheid om kosten te dekken die je leven verrijken, zoals op vakantie gaan, betalen voor het huwelijk van je dochter, een nieuwe auto kopen, enz.

  ook uit de schulden komen en voldoende spaargeld opbouwen zijn beide cruciale stappen om financiële vrijheid te bereiken voordat u met pensioen gaat. Het toepassen van 60% van uw inkomen zou een geweldige manier zijn om die doelen sneller te bereiken, vooral als u achterloopt met uw pensioenfonds.

  meer dan de helft van je inkomen sparen is echter een uniek en ambitieus doel. Maar als u serieus bent over het bereiken van uw financiële doelstellingen, kunt u ze snel bereiken met deze budgetteringsmethode.

  Hier zijn een paar redenen om 60% van uw inkomen te besparen:

  • Betaal uw montage credit card rekeningen
  • Bouw een 6-maanden noodfonds
  • inhalen op uw pensioensparen
  • sparen voor een aanbetaling van 20% voor een huis
  • Start uw eigen bedrijf
  • investeren in onroerend goed voor passief inkomen
  • Open een college Spaarfonds voor uw tiener’s collegegeld

  hoe u de 60/30/10 regel kunt laten werken voor uw financiën

  de 60/30/10-begrotingsstrategie legt een sterke nadruk op besparingen en schuldvermindering. Als deze twee resultaten de doelen zijn waar je voor schiet, kun je dit budget voor je laten werken.

  de eerste stap is bepalen of 30% van uw inkomen uw basisuitgaven effectief zal dekken. Voor veel mensen eten alleen al de huisvestingskosten 30% van hun salaris op. Dit is wanneer je een beetje creatief moet worden met het verlagen van je rekeningen.

  een optie om uw woonlasten aanzienlijk te verlagen, is om uw hypotheek te herfinancieren met een lager tarief. Dit alleen al kan mogelijk uw maandelijkse factuur met een paar honderd dollar verlagen. Als u een huurder bent, moet u mogelijk verhuizen naar een goedkoper gebied waar huurprijzen goedkoper zijn.

  u ’ll moet ook tevreden zijn met minder discretionaire uitgaven. Dit zou kunnen lijken op meer huisgemaakte maaltijden in plaats van uit eten te gaan, of winkelen bij tweedehandswinkels in plaats van een nieuwe outfit te zoeken.

  De bottom line is dat de 60/30/10 regel budget kan een serieuze levenslange aanpassing van uw kant vereisen. U zult moeten beslissen of uw spaardoelen de moeite waard zijn om deze offers voor te brengen.

  kun je realistisch de 60/30/10-regel voor geld volgen?

  het afbetalen van al je schulden of het maximaliseren van je Pensioenfonds klinkt als een aantal behoorlijk geweldige doelen. Immers, wie wil er niet meer geld en minder schulden?

  maar niet iedereen is in staat om dit uitgavenplan toe te passen op zijn financiën. Voor iemand die een paycheck naar paycheck levensstijl, deze budget methode zou niet mogelijk zijn.

  Als u realistisch wilt zijn over het volgen van de 60/30/10 regelbudget, moet u genoeg geld verdienen waarmee u effectief kunt leven van 40% van uw netto-inkomen. 

  misschien zit je al in deze positie, maar besef je het niet. Als u veel uitgeeft aan onnodige uitgaven, kunt u deze kosten mogelijk aanzienlijk verlagen en meer gaan toepassen op besparingen.

  Volg uw uitgaven gedurende 30 dagen om te zien hoeveel speelruimte u hebt met uw inkomen. Dit geeft u een duidelijker idee of het budget van 60/30/10 realistisch is voor u.

  zelfs als u ontdekt dat deze budgetmethode momenteel niet voor u zou werken, kunt u de moeite nemen om uw inkomen te verhogen. Misschien heb je maar een paar honderd dollar per maand extra inkomen nodig om het voor je te laten werken. Je kunt deze tekortkoming gemakkelijk compenseren door een deeltijdbaan of weekend side hustle te krijgen.

  u kunt zelfs aanpassingen maken aan deze budgetteringsmethode om deze beter geschikt te maken voor uw financiële situatie. Overweeg de percentages te wijzigen, zodat ze gemakkelijker voor u kunnen worden toegepast. Misschien is een budget van 50/30/20 beter voor uw omstandigheden.

  don’t opgeven op uw financiële doelen alleen maar omdat je don’t hebben de middelen op dit moment om ze te bereiken. Neem deinitiatief om meer inkomsten te genereren en uw uitgaven te verlagen, ook al is het maar tijdelijk, zodat u uw spaardoelen sneller kunt bereiken. 

  a 60/30/10 budget example

  nu we’ve gegaan over veel van de details voor dit budget plan, laten’s kijk naar een voorbeeld.

  laten we zeggen dat je 3 inkomstenstromen hebt die een jaarinkomen van $60.000 opleveren. Dit bedrag vertegenwoordigt uw inkomen nadat belastingen en inhoudingen zijn afgesloten.

  als je dit totaal deelt door 12, krijg je een gemiddeld maandelijks netto-inkomen van $5.000.

  daarom ziet uw budgetverdeling er als volgt uit:

  1. 60% = $3.000
  2. 30% = $1.500
  3. 10% = $500

  nu kunt u uw uitgaven voor elke percentagecategorie budgetteren.

  als u ijverig bent met het bijhouden van deze budgetmethode, kunt u binnen een jaar $36.000 van uw inkomen toepassen op sparen en/of schulden.

  dat ’ s een enorme toename in de richting van het bereiken van uw financiële doelen!

  gebruik de 60/30/10 Budget Calculator

  benieuwd wat deze percentages zouden zijn voor uw eigen financiën?

  Plug in uw geschatte totale netto-inkomen, en deze 60/30/10 budget calculator zal u vertellen.

  gebruik de 60-30-10 budget template

  dus, bent u klaar om de 60/30/10 begroting in actie te brengen?

  als dat zo is, download dan dit gratis budgetwerkblad en begin vandaag nog meer te besparen!

  ontvang uw gratis 60/30/10 Budget printable!

  laat je spaargeld snel groeien en verpletter je schulden snel met de 60/30/10 budgetmethode! Download deze gratis template en begin met het behalen van je financiële doelen!

  i ’Ik neem het! Loading…

  Success!

  Controleer uw e-mail om uw gratis budgetsjabloon te downloaden.

  andere methoden voor budgettering per percentage

  persoonlijke financiën zijn persoonlijk. Dat betekent dat u kunt beslissen wat de beste manier is om uw inkomen te budgetteren.

  als de 60/30/10 begrotingsregel te extreem lijkt voor uw huidige financiële omstandigheden, probeer dan een andere begrotingsmethode op basis van andere percentages.

  Hier zijn zes veelgebruikte budgetteringsmethoden om uit te kiezen:

  70-20-10 begrotingsregel

  De 70-20-10-regel maakt gebruik van een begrotingstoewijzing die van toepassing is het grootste deel van uw take-home betaalt aan uitgaven in plaats van besparingen:

  • 70% voor alle uitgaven, zowel noodzakelijk als discretionair
  • 20% voor sparen of aflossing van schulden
  • 10% voor beleggen of liefdadigheid

  Dit is een effectief budget voor degenen die hogere kosten van levensonderhoud en lagere schulden hebben.

  60-20-20 budget method

  Hier is een ander budget gebaseerd op verschillende percentages die u kunnen helpen uw financiën beter te beheren en u te helpen uw doelen te bereiken.

  De 60-20-20 budget toewijzing wijdt het grootste deel van uw netto-inkomen aan uw noodzakelijke kosten van levensonderhoud:

  • 60% voor noodzakelijke kosten, zoals huisvesting en voedsel budget
  • 20% voor financiële doelen, wonen bouwen van een noodfonds of investeren voor pensionering
  • 20% voor alle discretionaire uitgaven

  Als u hoge huisvestingskosten of een groot gezin te ondersteunen, kan deze methode een goede optie voor u zijn.

  50-20-30 regel budget

  De 50-20-30 regel voor budgettering werd gecreëerd door Senator Elizabeth Warren. Deze populaire budgetteringsmethode houdt uw essentiële uitgaven tot de helft van uw totale netto-inkomen:

  • 50% voor behoeften
  • 30% voor wensen
  • 20% voor besparingen en schuldvermindering

  nogmaals, een andere goede optie die meer mogelijk maakt voor de dagelijkse kosten van levensonderhoud en een kleiner percentage voor besparingen.

  30-30-30-10 budget method

  Deze meer diepgaande budgetmethode verdeelt uw netto-inkomen in 4 percentagecategorieën:

  • 30% voor huisvestingskosten (hypotheek, huur, HOA-kosten)
  • 30% voor essentiële kosten (voedselbudget, verzekeringspremies, nutsvoorzieningen, enz.))
  • 30% voor spaar-en schuldaflossing
  • 10% voor discretionaire uitgaven

  Dit is een goed uitgebalanceerd budgetplan dat u ervan weerhoudt te veel uit te geven aan onnodige aankopen.

  80/20 budget

  Deze procentuele budgetmethode heeft slechts twee categorieën voor uw netto-inkomsten:

  • 80% voor alle uitgaven
  • 20% voor besparingen

  Dit is een zeer eenvoudig, maar effectief uitgavenplan dat gemakkelijk te implementeren is. Het enige wat u hoeft te doen, is 20% van uw netto-inkomen opzij zetten op een aparte spaarrekening en dan leven van wat er nog over is.

  60/40 budgetplan

  De 60-40 begrotingsregel voor geld is een andere budgetteringsoptie die slechts twee categorieën aan uw uitgavenplan toewijst:

  • 60% voor alle noodzakelijke uitgaven
  • 40% voor al het andere

  kan het eenvoudiger? Als u een minder restrictief uitgavenplan op prijs stelt, is het 60-40 budgetplan misschien de methode die u wilt proberen.

  tot slot: vind de beste methode voor uw budgetteringsdoelen

  Als u zich overweldigd voelt door alle budgetbeslissingen die nodig zijn voor uw budgettering dagelijks geldbeheer, misschien wilt u een budgetteringsstrategie proberen op basis van percentages. Deze methoden kunnen het budgetteren van huishoudelijke uitgaven, schuldaflossing en spaardoelen gemakkelijker maken.

  Er zijn veel budgetteringstechnieken die u kunt toepassen op uw persoonlijke financiën. Wat je ook doet, laat geen verwarring die je hebt over het concept van budgettering je ervan weerhouden er een te gebruiken voor je eigen financiën. 

  budgettering is de beste manier om uw spaardoelen op lange termijn te bereiken, uw schuldenbetalingsplannen uit te voeren, een college-spaarplan te volgen en te sparen voor het pensioen waar u van droomt.

  u kunt pen en papier, een spreadsheet op uw computer of zelfs een budget-app gebruiken om uw inspanningen te vereenvoudigen. 

  voor verdere budgettering advies, lees mijn post op 33 budgettering tips voor beginners. Er zijn ook veel goede budgettering boeken die er – check out uw lokale bibliotheek of Amazon.com.

  het belangrijkste is om een soort budgettracker te gebruiken die u helpt bij het bijhouden van uw dagelijkse budget en gericht op uw financiële doelstellingen. Kies een van de budgetteringsstrategieën die in dit bericht worden beschreven en begin meer opzettelijk te zijn met uw gelddoelen.

  Plaats een reactie