Hoe het nettovermogen te berekenen en waarom het belangrijk is

Als u naar uw budget kijkt, moet u misschien neem er een pauze van en bekijk uw financiële situatie vanuit een andere hoek.  Een manier om dat te doen is door het nettovermogen te berekenen.

Ik weet zeker dat u het ermee eens bent dat het beheren van een budget niet het meest opwindende is om te doen.

In feite kan het soms ronduit frustrerend zijn.  Misschien heb je zelfs het gevoel dat je aan het draaien bent.

Misschien kun je alleen het minimum van je creditcardsaldo betalen.  Of zodra u wat ademruimte krijgt, komen er onverwachte uitgaven.

Ik snap het helemaal, want ik leef met je mee!  Soms wil ik het budget uit het raam gooien en het gewoon uitgeven, omdat het niet lijkt alsof het besparen van $ 7,45 in de supermarkt veel verschil maakt.

Gelukkig bepalen de staat en impact van uw maandbudget niet uw financiële langetermijndoelen. Er zijn zelfs mensen die helemaal geen budget meer hebben. In plaats daarvan gebruiken ze een statistiek op hoog niveau om ze op het goede spoor te houden. In plaats van zich te concentreren op het dagelijkse inkomensbeheer, berekenen ze het nettovermogen om een ​​beter beeld te krijgen van hun algehele financiële plaatje.

Een budget helpt u bij het bijhouden van de kleine dagelijkse keuzes die u maakt om uw inkomen te beheren. Het is als een macrolens, waarmee u de kleinste geldbewegingen kunt zien.

Uw nettowaarde lijkt meer op een groothoeklens.  Het geeft u een breed perspectief van uw financiën om u te helpen betere beslissingen te nemen voor het opbouwen van vermogen.

Het is eenvoudig om te leren hoe u het nettovermogen berekent, maar laten we samen de stappen doorlopen.

Als u weet wat het nettovermogen is, zult u het beter begrijpen hoe u de uwe kunt vinden.

In basistermen is uw vermogenssaldo het verschil tussen wat u verschuldigd bent en wat u bezit.

Wat u verschuldigd bent, wordt genoemd uw verplichtingen, en wat u bezit, wordt uw vermogen genoemd.

Als het totaal van uw activa groter is dan het totaal van uw passiva, heeft u een positief eigen vermogen. Omgekeerd, als uw passiva groter zijn dan uw activa, zal uw nettowaarde negatief zijn.

ACTIVITEITEN KUNNEN OMVATTEN:

 • Uw huis en andere onroerend goed
 • Alle soorten voertuigen
 • Beleggings- en pensioenrekeningen
 • Uw betaal- en spaarrekeningen

VERPLICHTINGEN ZIJN MOGELIJK:

  • Hypotheken
  • Autoleningen
  • Tegoeden op creditcards
  • Studentenleningen

En om een ​​onderscheid te maken:

U bent eigenaar van uw huis, maar u bent een hypotheek verschuldigd.

U heeft een auto, maar u bent een autolening verschuldigd.

Helaas worden onze voertuigen aanzienlijk afgeschreven omdat de rente op onze autoleningen blijft oplopen.  Hierdoor kan uw auto een negatieve bijdrage leveren aan uw nettowaarde.

Uw huis is echter (hopelijk) in waarde gestegen als u er al enige tijd in woont. U wilt dat extra eigen vermogen toevoegen aan uw nettowaarde.

U moet deze waarden schatten met behulp van bronnen zoals Kelly Blue Book voor uw voertuigen en Zillow voor uw eigendommen. Als u de waarde van persoonlijke items zoals sieraden of verzamelobjecten wilt opnemen, kijk dan wat bieders bereid zijn ervoor te betalen op eBay.

Zodra u de totalen voor zowel activa als passiva, trek gewoon af om uw nettowaarde te vinden.

TOTAAL ACTIVA – TOTAAL PASSIVA  =  NET WORTH

Hoe het eigen vermogen te berekenen: een voorbeeld

Laten we zeggen dat Bob een architect is die een jaarsalaris van $ 85.000 verdient. Hij heeft ongeveer 8 jaar comfortabel in de buitenwijken gewoond in een prachtig huis met zijn vrouw en kinderen. Zijn huis is wat in waarde gestegen, maar hij heeft er nog een hypotheek op. Hij heeft twee voertuigen in zijn garage geparkeerd, de ene is afbetaald en de andere heeft een lening. Hij heeft trouw geld op de 401K van zijn bedrijf gestort en zijn spaarrekening opgebouwd, maar hij heeft wel wat creditcardschulden en studieleningen. Hier ziet u hoe het vermogenssaldo van Bob eruit zou zien:

ACTIVA

Huidige waarde woning:    $350.000
Voertuig 1 huidige waarde:     $ 10.000
Voertuig 2 huidige waarde:    $ 8.500
Controleren & Saldi van spaarrekeningen:    $ 7.500
401(k):     $ 65.000

Totale activa:    $ 441.000

PASSIVA

Hypotheeksaldo:    $ 245.000
Autolening:    $ 5.500
Creditcards:     $ 8.500
Studieleningen:     $35.000

Totale passiva:     $ 294.000

Het nettovermogen van Bob zou zijn:    $ 441.000 – $ 294.000 = $ 147.000

Als je Bob ging bezoeken, zou je kunnen denken dat hij het heel goed doet, maar als je een stap terug doet en naar het totaalbeeld kijkt, is het echt niet zo indrukwekkend . Zijn nettowaarde is minder dan twee jaar van zijn jaarsalaris.

Dit is de koude, harde waarheid van nettowaarde.  Het vertelt je waar je vandaag staat.

Het goede (en slechte) nieuws is dat het volgende maand anders zal zijn, en daarom is het belangrijk om het te volgen.

Waarom het belangrijk is om het eigen vermogen te berekenen

Uw nettowaarde is als een rapportkaart die u laat weten hoe goed u het met uw financiën doet sinds uw allereerste salaris. Elke keer dat u het berekent, ziet u een momentopname van uw financiële situatie op dat moment.

Het vinden van uw nettowaarde kan zijn als een plens koud water in het gezicht of als een felicitatie op de rug, afhankelijk van hoe goed u met uw geld omgaat.

Maar ongeacht hoe je voelt je nadat je je nummer hebt gezien, het kennen van je nettowaarde is absoluut noodzakelijk om je te helpen je financiële doelen te bereiken. Door het bij te houden, kunt u gebieden identificeren waar u te veel uitgeeft en u inspireren om doelgerichter te sparen.

Naarmate u veranderingen in uw activa en passiva in de loop van de tijd bekijkt, zult u zich meer bewust worden van hoe u uw geld het beste kunt gebruiken om uw vermogen te vergroten.

U kunt bijvoorbeeld besluiten om een ​​van de uw auto’s om een ​​autolening af te betalen en gebruik het resterende bedrag om een ​​goedkoper voertuig te kopen. Of misschien realiseert u zich dat u een deel van uw spaargeld op die lage rentedragende rekening moet gebruiken om die creditcardschuld met hoge rente af te betalen.

U vraagt ​​zich misschien af ​​hoe vaak u uw nettowaarde moet berekenen. Omdat uw situatie uniek is voor die van iedereen, is dat een persoonlijke beslissing die voor u het beste werkt. Sommige mensen houden het graag wekelijks bij, anderen maandelijks en sommigen driemaandelijks of zelfs jaarlijks. Het belangrijkste is om het te blijven volgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat uw vermogenssaldo voortdurend zal fluctueren terwijl u doorgaat met het afbetalen van schulden en het verhogen van uw spaargeld. Het is dus niet het getal dat er het meest toe doet, maar de algemene trend waarin het beweegt.

Wat moet uw nettowaarde zijn?

Als u financiële vrijheid wilt ervaren, is uw doel om uw nettowaarde consequent te vergroten.   Maar afhankelijk van uw inkomen en uw kosten van levensonderhoud, zal uw nettowaardedoel niet hetzelfde zijn als iemand met een ander beroep en woonachtig in een andere staat.

Er zijn benchmarks gemaakt, zoals de klassieke formule uit het boek The Millionaire Next Doordoor Stanley & Danko.  Het is het beste voor degenen die ouder zijn dan 40, al een paar decennia werken en een vast inkomen hebben. De berekening ziet er als volgt uit:

(Leeftijd x jaarinkomen vóór belastingen)/10

Jij kan ook een nettowaardecalculator gebruiken, zoals die op CNN Money. Deze specifieke houdt alleen rekening met inkomen OF leeftijd, niet met beide. Toch geeft het je een idee waar je staat ten opzichte van de mediaan voor beide factoren.

Het is handig om te weten hoe uw nettowaarde zich verhoudt tot deze benchmarks, maar vergeet niet dat u de belangrijkste standaard waarmee u uzelf moet vergelijken, uzelf bent. Bij elke slimme formule of berekening zullen er altijd variabelen ontbreken die direct op jou van toepassing zijn. Daarom is de enige echte maatstaf voor uw eigen vermogen wat het was vorige maand, of vorig jaar, of 3 jaar geleden. Uw levensomstandigheden kunnen veranderen en uw aantal zal fluctueren, maar na verloop van tijd, jaar na jaar, zou uw nettowaarde moeten toenemen.

Tools voor het bijhouden van het vermogen

Je hebt eigenlijk alleen een potlood en een stuk papier nodig om het nettovermogen te berekenen. (En een rekenmachine, als je je wiskunde niet vertrouwt). Maar als u van plan bent uw nummer consequent bij te houden, is het handig om over goede hulpmiddelen te beschikken. Een werkblad, een spreadsheet of een online hulpmiddel kan u helpen tijd te besparen met organiseren en rekenen.

Als u het gevoel van een potlood in uw hand prettig vindt, kunt u dit nettowaarde-werkblad downloaden die ik heb gemaakt.

Of als je hebt liever je vingers op een toetsenbord, download dan een kopie van deze Google Spreadsheets-spreadsheet die ik ook heb ontworpen en gebruik om mijn eigen vermogen te berekenen.

Schermafbeelding van Net Worth Tracker-spreadsheet

Ten slotte, als u de voorkeur geeft aan volledig geautomatiseerd en realtime bijhouden met coole grafieken, meld u aan voor een Personal Capital-account.  Het is gratis!

Tot slot

Als u klaar bent om uw financiële gezondheid te verbeteren, zoek dan eerst uit hoe goed het gaat door uw vermogenssaldo te berekenen. Laat dat aantal u inspireren om serieus aan de slag te gaan met het vergroten van uw vermogen en volg het vervolgens op een consistente basis. Bovendien is het een leuke onderbreking van uw kieskeurige budget, en u zult aangenaam verrast zijn dat het zien van het grote geheel u de motivatie kan geven die u nodig hebt om die kleine dagelijkse keuzes te blijven maken.

Houdt u uw vermogen al bij?  Of heb je het uitgesteld omdat de waarheid pijn zou kunnen doen? Laat hieronder een opmerking achter en laat me weten hoe u deze statistiek gebruikt om u te helpen rijkdom op te bouwen!

Plaats een reactie