Hoe kunnen beperkende overtuigingen ons schaden? Hier zijn 5 manieren

Heeft u ooit een van deze gedachten komen bij u op?

Ik leef altijd van salaris naar salaris.
Ik verdien geen succes.
Ik ben niet gekwalificeerd om een ​​bedrijf te starten.< br> Ik ga gewoon falen als ik het probeer.
Ik ben gewoon een saai persoon.
Ik zal nooit veel vrienden hebben.
Ik heb niet veel vrienden Ik heb geen tijd om naar de sportschool te gaan.
Ik kan het me niet veroorloven om gezonder voedsel te kopen.
Ik heb geen unieke ideeën.
Ik zal nooit braaf zijn met geld.
Het is te laat voor mij.

Als je bent zoals de meeste mensen, zou je antwoord ja zijn – omdat bijna iedereen worstelt met beperking overtuigingen.

Maar is dit zo erg? Hoe schaden beperkende overtuigingen ons eigenlijk?

Een overtuiging is per definitie de acceptatie dat iets waar is. En daarom wordt het zelden aangevochten.

Het probleem is dat veel van uw overtuigingen zijn ontstaan ​​uit omstandigheden die niet langer relevant zijn.  En dat betekent dat ze misschien niet langer gebaseerd zijn op waarheid, of je nog steeds ten goede komen.

*Vooral* als je overtuiging je probeert te beschermen tegen ongegronde angst.

Dit is de reden waarom het is belangrijk om het zelfbewustzijn te bevorderen dat die gedachten kan identificeren die een beperkende overtuiging ondersteunen, en je inzicht kan geven in hoe ze je leven negatief beïnvloeden.

In dit bericht , Ik ga je de negatieve effecten van beperkende overtuigingen vertellen, hoe ze ons kunnen schaden en hoe je je geest kunt bevrijden van beperkende overtuigingen om je grootste potentieel te bereiken.

<

Heb je wat ondersteuning nodig om echte verandering in je leven te creëren? Download dit GRATIS 6 pagina's tellende Change Your Life-werkboek voor praktische actie!

Wat zijn beperkende overtuigingen?

Beperkende overtuigingen zijn gedachten die uw geloof in wat mogelijk is, beperken en voorkomen dat u uw grootste potentieel bereikt.  Deze gedachten zijn vaak diep geworteld in je onderbewustzijn, waardoor ze een filter van valse overtuigingen worden waardoor je je ervaringen interpreteert en je capaciteiten bepaalt.

Iedereen heeft overtuigingen.  We vormen ze vanaf onze kindertijd, terwijl we ervaringen opdoen die verband houden met onze ouders, familie, vrienden, media, geloof en talloze andere invloeden.

Ze beginnen als feiten – gewoon neutrale omstandigheden in ons leven.  Deze omstandigheden vormen onze ervaringen, van waaruit onze hersenen ideeën ontwikkelen en betekenis zoeken – die we vervolgens gebruiken om levensgebeurtenissen te interpreteren op basis van onze emoties. Het zijn deze interpretaties die uiteindelijk onze overtuigingen vormen tot de waarheden die we als feiten accepteren. zelfs als dat niet het geval is.

En naarmate we ouder worden worden deze overtuigingen dieper en sterker totdat ze elke gedachte die we hebben beïnvloeden. Deze gedachten leiden tot gevoelens, die onze acties bepalen.

Helaas zijn deze overtuigingen vaak onjuist en dienen ze alleen maar om onze pogingen om een ​​bevredigend leven te leiden te saboteren. Ons resulterende gedrag is als zelfvervullende wegversperringen die ons tegenhouden van de prestaties die we het liefste willen.

Onnodig te zeggen dat beperkende overtuigingen enkele zeer ernstige gevolgen kunnen hebben.

>

Een lijst met veelvoorkomende beperkende overtuigingen

Beperkende overtuigingen zijn geworteld in angst, die zich op verschillende manieren kan voordoen.

Soms kan angst worden geopenbaard door angst, stress of een gevoel van overweldiging of uit de hand lopen.

Maar soms kan angst worden vermomd als woede, apathie, uitstelgedrag en zelfs perfectionisme.

>

Hier zijn 7 voorbeelden van de meest voorkomende kernbeperkende overtuigingen waar veel mensen mee worstelen:

 • Faalangst: Ik& #8217;zal nooit slagen, dus waarom proberen
 • Angst voor succes: als ik slaag, zal ik anderen niet ontmoeten’ verwachtingen
 • Angst voor afwijzing: ik pas er nooit bij
 • Angst om niet goed genoeg te zijn: Ik kan mijn eigen bedrijf niet starten
 • Angst om niet slim genoeg te zijn: Mijn mening is niet belangrijk
 • Angst om onaantrekkelijk te zijn: ik moet mezelf veranderen om mijn soulmate te vinden
 • Angst om het niet te verdienen: ik ben 8217;ik ben geen promotie waard

Elk van deze kernbeperkende overtuigingen zal de interpretatie vormen van elke omstandigheid die verband houdt met een van deze angsten.

Dus laten we zeggen dat je worstelt met een beperkende overtuiging gebaseerd op de angst voor afwijzing. U vermijdt misschien sociale situaties omdat u denkt dat ze er alleen maar toe zullen leiden dat u wordt afgewezen en uitgesloten van gesprekken (zoals gewoonlijk). Je stelt je voor dat je alleen bent, in een hoekje van de kamer, terwijl iedereen om je heen lacht en geniet.  Dus omdat je gelooft dat dit waar is (en dus onvermijdelijk), bescherm je je emoties door thuis te blijven en Netflix te kijken.  Weer alleen, omdat iedereen je afwijst.

Jouw interpretatie van hoe je in sociale situaties past (de beperkende overtuiging) resulteert in acties die de beperkende overtuiging alleen maar valideren.

It’ Het is deze negatieve lus die je vasthoudt in een baan die je haat, een disfunctionele relatie of een cyclus van salaris naar salaris.

Beperkende overtuigingen hebben de kracht om je te beroven van een succesvol en bevredigend leven, zonder dat je het beseft.

Maar het hoeft niet zo te zijn. Je hoeft geen slaaf te zijn van beperkende overtuigingen.

Je hebt controle over wat je denkt en gelooft. Als je eenmaal hebt ontdekt hoe schadelijk beperkende overtuigingen in je eigen leven zijn geweest, kun je deze opzettelijk vervangen door versterkende overtuigingen.

Hoe schaden beperkende overtuigingen ons?

Beperkende overtuigingen zijn als mentale barrières die ons ervan weerhouden onze doelen te bereiken en de realiteit te creëren die we wensen.  Deze schadelijke overtuigingen kunnen van invloed zijn op alle gebieden van het leven, zoals:

 • carrière/succes
 • huwelijk/relaties
 • geld/financiën
 • ouderschap
 • spiritualiteit
 • mentale/lichamelijke gezondheid

Als we ons op elk van deze gebieden beperken, bereiken we nooit onze volledige potentieel in elk.

Hier zijn 5 manieren waarop beperkende overtuigingen je kunnen weerhouden van het leven dat je wilt.

#1 Beperkende overtuigingen voorkomen dat je & grote doelen bereiken

Vroeger dacht ik dat ik de meeste van mijn grote doelen nooit had bereikt omdat ik gewoon lui was.   Had geen tijd.  Het was te moeilijk.

Maar eigenlijk zijn al deze excuses slechts een dekmantel voor een beperkende overtuiging die me vertelt dat ik het niet waard ben om grote doelen te bereiken.

Waar komt dat vandaan?  Waarschijnlijk iets geks, zoals geen hoofdrol krijgen in The Sound of Music toen ik in groep 7 zat.  En dan het pom-team niet halen op de middelbare school.  En dan afgewezen worden door de enige universiteit waar ik me voor had aangemeld.

Geen van deze ervaringen was traumatisch of verwoestend. Maar bij elk ervan groef de interpretatie dat ik niet goed genoeg was dieper in mijn onderbewustzijn.

En nu draait mijn onderbewustzijn de show.

Het grappige ding is, mijn bewuste geest houdt ervan om grote doelen te creëren en volledig te geloven dat ik in staat ben om ze te bereiken.

Maar die diepgewortelde beperkende overtuiging dat ik nooit een van de ze is als een wegversperring met een groot bord met de tekst “No Thru Road, Make a U-Turn Here!

Onvermijdelijk overtuig ik mezelf ervan dat het doel niet zo belangrijk is, of dat het niet zo erg is als ik het nooit bereik.

Maak je geen grote doelen omdat je denk je dat het zinloos is?  Of maak je aan het begin van elk jaar een lijst met doelen, maar krijg je die nooit van de grond?

Zo ja, vraag jezelf af waar je bang voor bent.  Welke angst weerhoudt je ervan om vooruit te gaan?

En waarom denk je dat je het niet waard bent om ze te bereiken?

Het is waarschijnlijk dat je een beperkende overtuiging hebt die je tegenhoudt. Besteed wat tijd aan het proberen om te identificeren wat het is, zodat u in plaats daarvan uw doelen kunt stellen vanuit een plaats van waarheid en hoop.

#2 Beperkende overtuigingen ontmoedigen je om & kansen creëren

Als je denkt dat je niet goed genoeg bent om een ​​promotie te krijgen, zie je de kansen die zich voordoen over het hoofd.

Evenzo zul je niet overwegen om een ​​ontmoeting met je baas te beginnen om je eigen kans te creëren om promotie te maken.

Misschien heb je zelfs collega's die je aanmoedigen om te solliciteren naar een betere functie vanwege het potentieel dat ze in je zien. Maar tenzij je het zelf ziet en gelooft, zul je deze suggesties niet serieus nemen.

Beperkende overtuigingen houden je vast waar je bent omdat je ;ben ervan overtuigd dat je niet iets beters verdient. 

Ik had vroeger een bedrijf met cadeaumanden.  Ik vond het geweldig om ze te maken, maar ik kon het bedriegerssyndroom dat als een donkere wolk boven me hing gewoon niet overwinnen.  Ik was altijd bang dat iemand erachter zou komen dat ik geen “echte” maker van geschenkmand – wat dat ook mag betekenen.

Niemand heeft me ooit verteld dat ik geen professional was.  Sterker nog, de meeste mensen vertelden me dat ze dol waren op mijn creaties in geschenkmanden.  Het enige dat me tegenhield, was wat ik over mezelf geloofde, en dat was een leugen. Toen mijn dochter werd geboren, was dat mijn “excuus” om de winkel te sluiten.

Meestal is succes niet het resultaat van geluk of genetica of mojo.  Succes is het resultaat van voorbereid zijn wanneer de juiste gelegenheid zich voordoet en er vervolgens voor gaan!

Ben je gemotiveerd door alle kansen die je om je heen ziet?

Of negeer je ze omdat je denkt dat ze niet voor jou bedoeld zijn?

Gijzeld worden door een beperkende overtuiging die zegt dat je nooit succesvol zult zijn, zal je blind houden voor deze kansen. Wanneer uw collega vervolgens promotie krijgt, voelt u zich gewoon bevestigd in die overtuiging.

De krachtige overtuiging dat je in staat bent en succes verdient, moet op de eerste plaats komen.  Als je dat eenmaal onder de knie hebt, staan ​​je ogen open voor alle kansen die je omringen.

<

#3 Beperkende overtuigingen zorgen ervoor dat je bevredigende relaties misloopt

Ik ging naar 6 verschillende scholen tegen de tijd dat ik de 8e klas bereikte, en ik had moeite om vrienden te maken en te behouden. In mijn laatste jaar was ik klaar om mijn kleine geboorteplaats te verlaten en opnieuw te beginnen in de grote stad Los Angeles.

Wat ik niet besefte, was dat mijn hart en geest waren veranderd vorm in die vormende jaren, en ik was nog niet helemaal bekomen van het gevoel dat ik er niet bij hoorde.  De overtuiging dat ik geen vrienden kon maken zat diep.

Wat ik nu weet, is dat deze beperkende overtuiging ervoor heeft gezorgd dat ik door de jaren heen een aantal geweldige vriendschappen heb gemist. Ik kon niet voorbij de gedachtegang komen dat ik slecht was in het maken van vrienden, dus mijn acties bevestigden die gedachte alleen maar.

In plaats van te geloven dat ik slecht ben in het maken van vrienden 8221;, had ik tegen mezelf moeten zeggen: “Ik ben een goede vriend en er zijn mensen die mijn vriendschap nodig hebben.” Sterker nog, als ik weiger contact op te nemen, ontneem ik anderen de zegen van mijn vriendschap.

Beperkende overtuigingen hebben de neiging om ons te concentreren op ons onvolmaakte zelf en onze eigen tekortkomingen.  Geen wonder dat ze ons ervan weerhouden ons beste leven te leiden!  In plaats daarvan moeten we ons op anderen concentreren.

Als je je ogen richt op de mensen om je heen en begrijpt dat iedereen zijn eigen strijd heeft, worden verbinding en relatie een verlengstuk van mededogen en geven.

Je bent niet langer bang om afgewezen te worden; in plaats daarvan is het uw zorg om anderen te laten weten dat uw vriendschap voor hen beschikbaar is – om te zegenen, te troosten en samen het leven te leiden.

Als je worstelt met de overtuiging dat je er niet bij hoort, moedig ik je aan om je te concentreren op wat je kunt doen om de hand te reiken naar de persoon naast je.  De kans is groot dat ze waarschijnlijk denken dat ze er ook niet bij passen.

#4 Beperking overtuigingen verstrikken je in een schaarste-mentaliteit

Ik heb eerder geschreven over de valkuilen van een schaarste-mentaliteit.

>

Een schaarste-mindset is een geworteld denkpatroon in de angst dat er nooit genoeg zal zijn.  Het bestendigt ook het geloof dat er nooit genoeg zal zijn.

Deze angst zal ertoe leiden dat je slechte keuzes maakt, wat resulteert in ongunstige resultaten, waardoor de lus van negatief denken wordt voltooid en je vast blijft zitten in een zich herhalend patroon van slechte beslissingen.

Sommige symptomen van een schaarste-mentaliteit zijn hamsteren. , klagen, zwart-wit denken, gebrek aan vrijgevigheid, jaloers zijn op anderen, en ironisch genoeg, te veel toegeven.

Het zijn eigenlijk schadelijke beperkende overtuigingen die ervoor zorgen dat mensen verslaafd raken aan deze mentaliteit .

Wanneer uw beslissingen zijn gebaseerd op beperkende overtuigingen zoals “Ik zal me nooit de levensstijl veroorloven die ik wil” of “Ik heb niet de vaardigheden om meer geld te verdienen,” de resultaten die u ervaart, zullen deze overtuigingen alleen maar ondersteunen.

Het tegenovergestelde van een schaarste-mentaliteit is een overvloedige mentaliteit, die tot stand komt door versterkende overtuigingen die een positieve en zelfverzekerde kijk op leven.

Je hart en geest openen voor het besef dat kansen, succes, vervulling en welvaart voor je beschikbaar zijn, is het begin van het loskomen van de schaarste-mentaliteit.

#5 Beperkende overtuigingen weerhouden je ervan je beste leven te leiden

Als het hoogtepunt van alle gevolgen die beperkende overtuigingen kunnen oorzaak, niet je beste, meest authentieke en meest bevredigende leven leiden is waarschijnlijk de hoogste prijs van allemaal.

Beperkende overtuigingen beperken zich niet tot één categorie van je leven.  Integendeel, ze spreiden hun lange, spichtige vingers wijd genoeg uit om een ​​groot aantal gebieden te omvatten, waardoor u overgeleverd bent aan de genade van hun repercussies.

Terwijl je toestaat dat je doelen slechts wensgedachten worden en je ervoor kiest om in een baan te blijven waarin je ontevreden bent omdat je de mogelijkheden niet ziet om eruit te komen, blijven je beperkende overtuigingen het geweldige leven dat je leeft stelen. zijn volledig in staat om te leven.

Je loopt je beste leven mis vanwege gedachten die lastig en onwaar zijn!

Gelukkig, als menselijke wezens, wij hebben het vermogen om ons denken, onze overtuigingen, onze gevoelens en onze perspectieven te veranderen.

Je zult vastbesloten moeten zijn om je denkpatronen opnieuw te bedraden, en het zal enige tijd kosten. maar het vervangen van je beperkende overtuigingen door versterkende overtuigingen zal je leven ten goede veranderen.

Eigenlijk het beste!

Hoe u uw beperkende overtuigingen kunt veranderen

Hoewel onze overtuigingen diep geworteld kunnen zijn in ons onderbewustzijn, hebben we nog steeds de macht om ze te vervangen door overtuigingen die ons beter dienen.

Het goede nieuws is dat het eigenlijk vrij *simpel* is om je beperkende overtuigingen te veranderen.

Het zijn tenslotte maar gedachten en niemand anders heeft controle over je hersenen.

Gedachten zijn geen feiten, dus je moet ze gewoon vervang een beperkende overtuiging door een *bekrachtigende* overtuiging.

Dat is het goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat het niet zo is ;makkelijk om dit te doen.  Dit komt door “geloofsvolharding“.

Volharding in overtuigingen betekent dat als je eenmaal een kernovertuiging hebt ontwikkeld, je alleen de eer zult geven aan ervaringen die die overtuiging versterken.

Als tien mensen je bijvoorbeeld vertellen dat je een heel getalenteerde artiest, maar een paar mensen zeggen alleen 'je bent behoorlijk goed', jij concentreert je op de twee. Het was nog steeds een compliment, maar je beperkende overtuiging verandert het in “je bent niet zo geweldig”. Dit versterkt alleen maar je beperkende overtuiging, ook al zeiden meer mensen dat je erg getalenteerd bent. Gek, toch?

Het kost tijd, intentie en consistentie om beperkende overtuigingen in te ruilen voor versterkende overtuigingen.  Je bent in wezen je hersenen aan het herbedraden en je moet nieuwe neurale paden creëren die de oude denkpatronen omleiden.

Als je echter ervaringen creëert die je beperkende overtuigingen verzwakken, zul je uiteindelijk gaan werken vanuit een productievere en positievere mindset.

5 ​​stappen om beperkende overtuigingen te vervangen door versterkende overtuigingen

Stap 1: Denk na over waar je aan denkt
Begin je gedachten te observeren als een objectieve buitenstaander. Let op uw denkpatronen wanneer u weerstand voelt tegen een uitdagende beslissing die u ten goede zou komen. Begin zelfbewustzijn op te bouwen rond die beperkende overtuigingen die je door angst tegenhouden.

Stap 2: Erken en evalueer uw beperkende overtuigingen
Om uw beperkende overtuigingen te veranderen, is het van cruciaal belang dat u erkent wat ze zijn en hoe ze u beïnvloeden. Wanneer je je onderbewuste overtuigingen naar de oppervlakte brengt, kun je ze analyseren en er bewust op reageren.

Stap 3: Begrijp dat je gedachten geen feiten zijn en dat er geen regels zijn
Wanneer je accepteert dat je de macht hebt om elke omstandigheid te interpreteren met elke overtuiging die je kiest, geef je jezelf toestemming om schadelijke overtuigingen te deconstrueren en ze te vervangen door krachtige gedachten. Er zijn geen regels voor wat je moet denken. Het is helemaal aan jou.

Stap 4: Kies wat je wilt geloven
Het is niet genoeg om een ​​beperkende overtuiging los te laten . Je moet het vervangen door een andere overtuiging – een die u in staat stelt risico's te nemen en te vertrouwen op uw vermogen om te slagen. Een goede plek om te beginnen is door je doelen op te schrijven. Bedenk wat je wilt bereiken en welke versterkende overtuigingen je daarbij zullen helpen. Als een versterkende overtuiging je vermogen om volledig te accepteren te boven lijkt te gaan (wat absoluut cruciaal is), kies er dan een die meer neutraal is en gebaseerd is op feiten en ervaring. Gebruik deze minder ambitieuze overtuiging om “overbrugging” uw weg naar de empowerment die u uiteindelijk wilt implementeren.

Stap 5: Maak de overgang
Creëer kansen om je nieuwe overtuiging te versterken. Dit kan met affirmaties, visualisaties en triggers. De sleutel is om door te gaan met het vinden van referenties die uw oude beperkende overtuiging verzwakken, en uw nieuwe te valideren.

Stap 6: Gebruik uw versterkende overtuiging
Begin met geloven in actie. Houd vol tijdens de ongemakkelijke fase en weersta de verleiding om terug te vallen in oude, vertrouwde denkpatronen.  Hoe meer je handelt vanuit de versterkende overtuiging, hoe natuurlijker het zal worden.

Het vervangen van beperkende overtuigingen vereist een sterke bereidheid om te veranderen.  Je kunt niet verwachten dat je deze lang gekoesterde ingebedde overtuigingen snel zult vervangen. Zorg ervoor dat u zich inzet voor het proces en wees voorbereid op de uitdaging.  Het is het waard!

Beperkende overtuigingen over geld

Leren hoe je beperkende overtuigingen over geld kunt overwinnen, is cruciaal voor het bereiken van financiële vrijheid.

Je overtuigingen rond geld zullen ofwel a) je in staat stellen een leven van rijkdom en welvaart te creëren, of b) je tot slaaf maken van een cyclus van slechte financiële keuzes en van salaris naar salaris leven.

Beperkende overtuigingen toestaan. om uw financiële beslissingen te beïnvloeden en te begeleiden kan rampzalige en levenslange gevolgen hebben.

Maar als u kunt identificeren wat uw beperkende overtuigingen zijn, en deze vervolgens doelgericht kunt vervangen door versterkende overtuigingen, bent u op weg om uw bestemming en uw nalatenschap te veranderen.

Video: Uw overtuigingen over geld houdt je tegen

Je kunt beginnen met het blootleggen van je beperkte overtuigingen over geld door de volgende zinnen af ​​te maken:

 1. Ik kan niet meer geld verdienen omdat …
 2. Ik zou graag rijk willen zijn, maar …
 3. Ik heb geen financiële vrijheid bereikt omdat …
 4. Ik wil uit de schulden komen , maar …
 5. Ik leef altijd van salaris tot salaris omdat …

Uw antwoorden zullen diepgewortelde beperkende overtuigingen onthullen die u heeft over geld.

Misschien denk je dat je niet rijk zult zijn omdat je niet de juiste opleiding hebt genoten. Of misschien gelooft u dat u altijd van salaris naar salaris zult leven omdat uw financiële omstandigheden nooit zullen veranderen.

Hier zijn enkele voorbeelden van beperkende overtuigingen die u zullen weerhouden van financieel succes, en overtuigingen die u in staat stellen om vervang ze door:

Terwijl je deze twee lijsten met tegengestelde overtuigingen doorleest, let dan op alle waar je direct mee te maken hebt. Overweeg hoe die overtuiging uw inspanningen om financieel succes te bereiken helpt of belemmert.

Ik moedig u aan om de 6 stappen in het vorige gedeelte te doorlopen om u te helpen uw beperkende overtuigingen over geld aan te pakken. Als je echt financiële vrijheid wilt ervaren, begint de reis met de juiste mindset.

Vergeet niet het GRATIS Change Your Life-werkboek van 6 pagina's te pakken om te beginnen met het creëren van de gewenste verandering!

Je kunt je beperkende overtuigingen overwinnen

De op angst gebaseerde beperkende overtuigingen die onze gedachten en acties sturen, zijn krachtig. Sommige van deze overtuigingen zitten zo diep dat we ons niet eens realiseren hoeveel ze onze beslissingen beïnvloeden.

Maar je hoeft niet langer een slaaf te zijn van die negatieve gedachten. Je kunt ervoor kiezen om in plaats daarvan grenzeloze overtuigingen te creëren en je toekomst te veranderen.

Ongeacht je verleden of je leeftijd – het is nooit te laat om je script te herschrijven.

Je kunt de baas zijn over je gedachten en schadelijke overtuigingen doorbreken die al generaties lang in je familie zijn.

I& #8217;ik werk nog steeds alleen, en dat is niet gemakkelijk. Maar ik doe het niet alleen voor mezelf.  Ik doe het ook voor mijn kinderen, voor mijn kleinkinderen, voor mijn huwelijk, voor mijn vriendschappen, voor de kwaliteit van leven die ik nog heb. En voor mijn eigen geluk, want ik ben het beu om toe te staan ​​dat defecte bedrading me ervan weerhoudt om al het potentieel te bereiken dat mij zo genadig is gegeven.

Kom op voor je toekomstige zelf en beslis dat je je niet laat tegenhouden door beperkende overtuigingen.  Doe zelf wat herbedrading, zodat je het leven kunt gaan leiden waar je van durft te dromen.

Plaats een reactie