Hoe u impulsaankopen kunt stoppen: 50 tips om de controle te nemen

Wist u dat de gemiddelde Amerikaanse consument elke $ 5.400 uitgeeft jaar aan impulsaankopen?

Dit komt dicht in de buurt van het gemiddelde creditcardsaldo van een Amerikaanse volwassene, volgens CreditCards.com.

Wat betekent dat als we allemaal wat meer zelfbeheersing zouden hebben, we veel eerder uit de schulden zouden zijn!

Maar als je net als ik bent, is dat een van de belangrijkste redenen waarom je zoveel schulden hebt.

Mijn impulsaankopen hebben er *enorme* toe bijgedragen dat ik boven mijn stand leef en creditcardschuld opstapelen.  Van $ 5 Starbucks frappuccino's tot een last-minute uitspatting van de zomervakantie, ik heb mijn emoties te vaak de overhand laten krijgen op gezond verstand.

Naast het toevoegen van mijn financiële puinhoop, hebben mijn impulsaankopen ervoor gezorgd gevoelens van spijt, schuld, teleurstelling, ontmoediging en nederlaag.  Deze zijn *niet* nuttig bij het proberen je doelen te bereiken!

Impulsief geld uitgeven kan uw budget schaden, maar het kan u er op de lange termijn ook van weerhouden om slimme geldgewoonten te ontwikkelen. Uiteindelijk, als u niet leert hoe u impulsaankopen kunt stoppen, zult u nooit financiële vrijheid bereiken.

Het kost tijd om de gewoonte van impulsaankopen en de gevolgen ervan te overwinnen, zelfbewustzijn en een beetje nuttige kennis.  de  sleutel is opzettelijk zijn bij het identificeren van uw motivatie om geld uit te geven.

We hebben allemaal toegegeven aan de verleiding van een impulsaankoop – zelfs de meest gedisciplineerde budgetters. Maar hoe meer u uw uitgaven kunt beheersen, hoe minder schade deze slechte gewoonte aan uw financiën zal toebrengen.

Iedereen kan leren impulsaankopen te stoppen en bewuster met zijn geld om te gaan.  De eerste stap is weten hoe je deze schadelijke gewoonte kunt identificeren.

Print je liever deze lijst met 50 tips om impulsaankopen te stoppen? Download het GRATIS!

 

Hoewel de term aangeeft dat je iets impulsief koopt, gaat het verder dan alleen een ongeplande aankoop.  Een impulsaankoop heeft doorgaans 3 kenmerken:

 1. Het was niet gepland.
 2. Er is een blootstelling aan een stimulus.
 3. De beslissing wordt spontaan genomen.

Impulsaankopen is eigenlijk een goed onderzocht gedrag dat marketeers helpt hun klanten beter te begrijpen en hoe ze reageren op verschillende prikkels. Immers, als ze eenmaal de “schakelaar” van casual shopper tot toegewijde koper, ze hebben een marketing goudmijn gevonden!

Een impulsaankoop kan variëren van een pakje kauwgom tot een nieuwe auto, maar is meestal afhankelijk van de prikkels waaraan een consument wordt blootgesteld en is altijd ongepland. Emoties spelen een grote rol bij impulsaankopen en daarom houden marketeers zorgvuldig rekening met productverpakking, winkelplaatsing en displaypresentatie om gevoelens op te wekken die tot een aankoop leiden.

Natuurlijk, niet elke ongeplande aankoop is een impulsaankoop.

Als u van plan bent nieuwe werkkleding te gaan kopen, maar u weet niet zeker wat u gaat kopen, is dat geen impulsaankoop zolang u binnen het budget blijven dat je al hebt gesteld. Ook al was je niet *van plan* om een ​​specifieke rok en schoenen te kopen, je kocht toch met een doelbewuste bedoeling en zette genoeg geld opzij om ze te kopen. Dat is *geen* impulsaankoop.

Maar … als je toevallig een leuke aanbieding op een nieuwe broodrooster ziet en je deze snel aan je winkelwagentje toevoegt … zou dat een impulsaankoop zijn.

Als je het verschil kent en er bewust voor kiest om te winkelen, kun je je uitgeven en uw financiële doelen sneller bereiken.

Contents

Soorten impulsaankopen

Er zijn verschillende redenen waarom je gevoelens je ertoe kunnen verleiden iets impulsief te kopen. Sommigen kunnen u er zelfs van overtuigen dat u niet impulsief koopt en dat uw aankoop eigenlijk noodzakelijk is.

Natuurlijk kennen we allemaal de productdisplays aan de kassa registreren. Items zoals kauwgom en snoep, batterijen, chapstick en tijdschriften worden hier strategisch geplaatst omdat marketeers weten dat je ze in een opwelling zult kopen. Dit is een echte impulsaankoop.

Maar dan zie je misschien wat cadeaubonnen en denk je dat ik mijn baas toch een cadeau moet geven, dus pak ik gewoon een van deze cadeaubonnen. Dus ook al heb je misschien het gevoel dat de aankoop is geïnitieerd door een behoefte, het is nog steeds ongepland, onnodig en gebaseerd op je emoties.

Een ander type impulsaankoop doet zich voor wanneer je een aantrekkelijke weergave ziet in de winkel, en je wordt eraan herinnerd dat je dit artikel waarschijnlijk moet inslaan, want uiteindelijk raakt het toch op, toch?

En dan is er eindelijk& #8217;s dat onweerstaanbare aanbod dat je dom zou zijn om te weigeren, dus pak het maar beter nu! Het is morgen misschien niet in de uitverkoop, dus u bespaart geld door vandaag te kopen!

Al deze scenario's werden geïnitieerd door een soort prikkels (meestal een aangename visuele vertoning) die een gevoel en uiteindelijk een ongeplande aankoop.

Om te leren hoe u impulsaankopen kunt stoppen, moet u zich bewust zijn van de onderliggende emoties. Als je kunt identificeren wanneer je gevoelens de situatie proberen te beheersen, kun je betere beslissingen nemen.

Wat doe gevoelens ermee te maken hebben?

Je hebt geen controle over wat je in de winkel ziet, maar je *kan * leer je bewust te zijn van hoe je je voelt voordat je naar binnen gaat. Wanneer je kunt identificeren wat je voelt en hoe je gevoelens je bestedingspatroon beïnvloeden, ben je halverwege de strijd tegen impulsief kopen.

Als mensen hebben we de neiging om onze emoties een beetje te veel te laten meewegen in de beslissingen die we nemen. En als het op geld uitgeven aankomt, weten marketeers dat het kopen van spullen goed voelt.

Niet alleen dat – iets *spontaan* kopen zorgt ervoor dat de chemische stof dopamine in onze hersenen vrijkomt, wat ons een natuurlijke high geeft.

Daarom zijn winkels erg strategisch met betrekking tot productplaatsing, verlichting, muziek, kleur en soms zelfs geur. Al deze factoren beïnvloeden onbewust hoe we ons voelen, en kunnen een enorme invloed hebben op het al dan niet kopen van meer dan gepland.

Behoorlijk lastig, hè?

En je *gelukkig* voelen is niet de enige emotionele motivator om meer uit te geven. Het voelen van stress en angst kan je er ook toe aanzetten om impulsief te kopen.

Als we ons gespannen, bezorgd of overweldigd voelen, heeft ons lichaam een ​​ingebouwd alarm dat afgaat in de hersenen. Dit alarm wordt de amygdala genoemd en heeft tot doel u veilig en alert te houden. Het drijft je ook om bescherming of troost te zoeken. Wanneer de amygdala alarm slaat, kunnen we ons gedwongen voelen om op de gemakkelijkste en snelste manier verlichting te zoeken.

Helaas kent de amygdala het verschil niet tussen een levensbedreigende situatie en een ruzie met je partner.

Dus als je een pauze van je partner nodig hebt na een ruzie, ga je misschien gewoon naar Target voor een beetje therapie. Shopping-therapie dus.

Dat is je amygdala die opluchting voor je probeert te vinden. Het doet gewoon zijn werk. Een beetje dopamine dat vrijkomt in de hersenen kan wonderen doen voor je humeur.

Maar je kan ook je portemonnee leegmaken als je gewoonlijk iets koopt om je beter te voelen.

Er is niets mis met je als je verlichting van stress wilt vinden. Het is *hoe* je verlichting krijgt dat een probleem kan zijn.

Wanneer onze emoties hoog oplopen, hebben we de neiging om beslissingen te nemen op basis van hoe we ons voelen en denken we vaak niet na over de gevolgen van onze acties. Hierdoor vergeten we na te denken over hoe een ongeplande aankoop onze financiële toekomst zal beïnvloeden.

Het goede nieuws is dat u een keuze heeft. Je hoeft niet gecontroleerd te worden door je amygdala. U kunt een stap terug doen, perspectief krijgen en een keuze maken die aansluit bij wat u echt waardeert.

Maar eerst is het belangrijk om u bewust te zijn van onderliggende drijfveren die ervoor kunnen zorgen dat u impulsief iets koopt. Op deze manier kunt u, terwijl u leert hoe u impulsaankopen kunt stoppen, betere beslissingen nemen, ongeacht wat u op dat moment voelt.

Wat leidt tot impulsaankopen?

Tot nu toe heb ik vermeld hoe emoties en externe prikkels kunnen leiden tot impulsaankopen. Een andere factor die spontane uitgaven beïnvloedt, vereist een nog groter bewustzijn: uw onderbewustzijn.

Wetenschap heeft aangetoond dat 95% van ons gedrag wordt aangestuurd door het onderbewustzijn, en dat geldt ook voor onze aankoopbeslissingen.

Dus, wat betekent dit voor de gemiddelde consument?

Kortom, als u er niet in slaagt om die onbewuste gedachten aan te boren die uw impulsieve koopbeslissingen sturen, ;overgeleverd zijn aan slimme marketeers die weten hoe ze je moeten overtuigen om geld uit te geven – zelfs als je het niet echt te besteden hebt.

Als je vastbesloten bent om te leren hoe je impulsaankopen kunt stoppen, dan is het van cruciaal belang dat je weet welke diepgewortelde gedachten de drijfveer zijn uw acties.

Hier zijn 8 overtuigingen en gedragingen die vaak onder de oppervlakte van ons bewuste denken opereren en tot een impulsieve aankoop leiden:

 1. U bespaart geld. Als u een geweldige deal over iets dat je in de toekomst misschien nodig hebt, je voelt je onverantwoordelijk omdat je het niet hebt genomen. Dit is wanneer je jezelf ervan overtuigt dat het uitgeven van het geld je geld zal besparen.
 2. Je identificeert je met het merk.Als je een positieve emotie hebt die verband houdt met een bepaald merk of product, hoe groter de kans dat je bereid bent er geld aan uit te geven – gepland of ongepland.
 3. Plaatsvervangend eigenaarschap. Hoewel het leuk kan zijn om de ervaring van je vriend te horen met de nieuwste huishoudelijke gadget, wil je het waarschijnlijk liever zelf ervaren. Dit bouwt een emotionele band op met het product en leidt tot een grotere kans om het de volgende keer dat je het in de winkel ziet impulsief te kopen.
 4. FOMO.De Fear of Missing Out kan verschillende vormen aannemen. Een populair product dat vaak uitverkocht is, een positieve ervaring die je vriend had of een zoektocht naar dat *perfecte* item zijn allemaal varianten van FOMO die je kunnen motiveren om iets te kopen dat je anders niet zou hebben.
 5. Je bent een jager en verzamelaar. Het zit in de menselijke natuur om spullen te verzamelen en grondstoffen in te slaan uit angst dat ze opraken. Dit gedrag kwam ons duizenden jaren geleden goed van pas, maar tegenwoordig komt het meestal voort uit een schaarste-mentaliteit.
 6. Je vermijdt je gevoelens. Zoals eerder vermeld, is een deel van de taak van je amygdala om verlichting te zoeken in tijden van gevaar of angst. Dit is erg handig als je in een brandend gebouw bent, maar niet zozeer als je gewoon gestrest bent vanwege je werk. De betere keuze is om op een gezonde manier met je stress om te gaan in plaats van te proberen het te verdoezelen met geld uitgeven.
 7. Je wilt gelijke tred houden met de Joneses.Wanneer buurman Sue een gloednieuwe Lexus koopt, is er een niveau van vergelijking en concurrentievermogen dat de kop opsteekt. Als je het beest niet temt, zou je kunnen eindigen met een autobetaling die je eigenlijk niet kunt betalen.
 8. Je hebt een verslaving. De meeste mensen die een verslaving hebben, zijn de laatsten die het weten. Als u serieus worstelt met te hoge uitgaven en impulsaankopen, overweeg dan de mogelijkheid dat uw “onschuldige” gewoonte in werkelijkheid een regelrechte verslaving is waarvoor u hulp nodig heeft.

Waarom is impulsaankoop een probleem?

Zelfs als je tot nu toe hebt gelezen, zou je nog steeds kunnen denken dat een beetje impulsaankoop hier en daar geen probleem is. Wat, kan waar zijn. Of niet.

Als u momenteel een van de hier genoemde financiële problemen ondervindt, kunt u er gerust van uitgaan dat impulsaankopen een factor kunnen zijn:

Het kost je budget

Oké, dus deze is vrij duidelijk. Als u een uitgavenplan volgt, moet u weten hoeveel van uw geld waar naartoe gaat, zodat u niet zonder komt te zitten.

Wanneer je zit midden in de maand en je hebt niet genoeg geld meer om benzine in je auto te tanken, het is mogelijk dat je te veel ongeplande aankopen doet.

Het voorkomt dat u uw spaardoelen bereikt

Een deel van uw budget zou een spaarfonds moeten zijn. Als uw spaarrekening nauwelijks een centimeter is geslonken (of erger nog kleiner is geworden), wilt u misschien uw uitgaven bijhouden om te zien of u spaargeld verspilt aan impulsaankopen.

Het zorgt voor meer schulden

Schulden zijn vaak een reeks kleine, onbeduidende, ongeplande aankopen die zich in de loop van de tijd opstapelen. Als je vandaag naar je creditcardsaldo zou kijken, zou je je vast niet herinneren hoe het zo hoog is gekomen.

Het is gemakkelijk om impulsief te kopen als het niet meteen iets kost. Als uw schuld steeds hoger wordt, bekijk dan eerdere afschriften en tel op hoeveel daarvan ongeplande uitgaven waren.

Het bestendigt een cyclus van salaris tot salaris

Wanneer u impulsief geld uitgeeft, heeft u geen controle over uw financiën. Dit kan resulteren in slechte koopgewoonten die uw financiële toekomst schaden. Als je nooit leert hoe je impulsaankopen kunt stoppen, zal het moeilijk zijn om te ontsnappen aan de cyclus van salaris naar salaris.

Het draagt ​​bij aan een schaarste-mentaliteit

Als je moeite hebt om rond te komen omdat je impulsaankopen je inkomen uitputten, kun je je baan gaan zien als een middel om een ​​doel te bereiken in plaats van als een bevredigend onderdeel van je leven. Dit kan leiden tot gevoelens van hopeloosheid en apathie.

Als je denkt dat je nooit meer uit de schulden zult komen of beter met geld om kunt gaan, blijf je waarschijnlijk geld uitgeven aan dingen die je niet nodig hebt. een manier om aan de realiteit te ontsnappen.

Het veroorzaakt spijt bij de koper

Wie wil zich schuldig voelen, spijt hebben en zich schamen? Deze gevoelens voeden zich met beperkende overtuigingen die u ervan weerhouden om uiteindelijk uw financiële doelen te bereiken. U kunt spijt van de koper voorkomen door opzettelijk met uw financiën om te gaan en geld uit te geven aan dingen die u echt waardeert.

Het creëert relatieproblemen

Wanneer tegenpolen elkaar aantrekken, kan geld een punt van conflict zijn. Meestal probeert een van jullie te sparen en wil de ander gewoon geld uitgeven. Dit kan ruzie en spanning in de relatie veroorzaken.

Voor de spender is dit een formule voor impulsaankopen – waardoor de cyclus in stand wordt gehouden.

Het is prima om een ​​deel van uw budget opzij te zetten als “pleziergeld”. Maar als u ongeplande financiële beslissingen neemt die de doelen die u beiden heeft gesteld in de weg staan, dan vormt impulsaankoop een probleem.

Het voorkomt de ontwikkeling van gezonde geldgewoonten

Als u ooit financiële vrijheid wilt bereiken, heeft u om wat gezonde geldgewoonten aan te leren. Budgetteren, sparen, investeren en bevrediging uitstellen zijn allemaal uitstekende voorbeelden – maar ze vereisen intentie, discipline en planning.

Impulsaankopen weerhouden u ervan deze gewoonten te ontwikkelen en voorkomen uiteindelijk dat u uw financiële doelen bereikt.

Het belemmert uw financiële succes

Wie wil er niet financieel onafhankelijk zijn? Iedereen wil rijk worden, maar weinigen zijn bereid om de offers te brengen om daar te komen.

Als u uw bestedingspatroon niet kunt beheersen, zullen zij uw financiële toekomst bepalen.

Hoe weet ik dat *ik* een probleem heb?

Als u wilt leren hoe u impulsaankopen kunt stoppen, moet u eerst geef toe dat er een probleem is. Dit kan de eerste stap zijn naar positieve verandering.

Dus hoe weet u of uw impulsaankopen slechts een incidentele verwennerij is of een ongezonde afhankelijkheid die uw financiële toekomst kan laten ontsporen?

Naast de negatieve gevolgen die ik al noemde, hier zijn drie belangrijke waarschuwingssignalen dat impulsaankopen een serieus probleem in uw leven kunnen zijn:

 • U staat er doorgaans niet bij stil waarom u geld uitgeeft en waaraan u het uitgeeft .
 • U krijgt een “shopper's high” van het kopen van nieuwe dingen en ervaart vaak opwinding bij het doen van ongeplande aankopen.
 • U neemt vaak spontaan beslissingen over uitgaven, vooral wanneer u verhoogde emoties voelt.
 • U houdt geen rekening met uw financiële gezondheid wanneer u impulsief koopt.
 • U koopt vaak iets maar gebruikt het nooit.

Als je het gevoel hebt dat je impulsaankopen niet meer onder controle te krijgen zijn, volgen hier 50 praktische tips om de verleiding te weerstaan ​​en bewuster met je geld om te gaan.

Hoe impulsaankopen voorgoed te stoppen

Meer uitgeven dan je hebt aan dingen die je niet nodig hebt, is een recept voor financiële rampspoed. Impulsaankopen kunnen de financiële stabiliteit bedreigen, schulden vergroten en uw spaarrekening leegmaken.

De sleutel tot het verslaan van de bestedingsdrang is zelfbewustzijn.  Je bewust worden van je acties en de reden erachter is de eerste stap naar controle over je geld.

Er zijn verschillende manieren waarop u negatieve bestedingsgewoonten kunt weerstaan.  Leer hoe u impulsaankopen voorgoed kunt stoppen met deze lijst met 50 strategieën om uit te kiezen.  Begin met een programma waaraan u zich kunt committeren en voeg er vervolgens meer toe om uw eigen persoonlijke plan te maken om impulsaankopen te verslaan.

#1  Maak een budget waar je je aan kunt houden

Als je geen budget hebt, is dit het juiste moment. Met een budget kunt u zich aan de bestedingslimieten houden en meer geld besparen. Het nulsombudget is een methode die je zou kunnen proberen.

#2  Zorg altijd voor een plan

Ga nooit winkelen zonder een plan. Schrijf een lijst met precies wat je nodig hebt, inclusief de prijs van elk item indien mogelijk. Houd je er dan aan!

#3  Houd jezelf aan een wachtregel

Stel een regel in die vereist dat je wat ruimte en tijd laat tussen jou en het artikel dat je in de verleiding komt om impulsief te kopen. Elke keer dat je iets wilt kopen dat je niet van plan was, neem dan 24 uur tot 30 dagen de tijd om te beslissen of het een goede beslissing is. Hoe minder impact het heeft op uw budget, hoe minder tijd u nodig heeft om te beslissen.

#4  Betaal contant

Contant betalen voor aankopen is een heel andere ervaring dan betalen met een kaart. Wanneer u fysiek afstand moet doen van uw geld (in plaats van alleen een kaart te gebruiken), is de kans kleiner dat u ermee doorgaat.

#5  Bevries je creditcard

Als je jezelf gewoon niet kunt vertrouwen, neem dan drastische maatregelen en bevries je kaarten. Dit dwingt u om alleen contant uit te geven, en u kunt ze altijd deblokkeren wanneer uw uitgaven onder controle zijn.

#6  Neem spontane uitgaven op in uw budget

Af en toe geld uitgeven is niet onverantwoord – zolang het al in uw bestedingsplan staat. Voeg een beetje leuk geld toe aan uw budget en geef uzelf toestemming om af en toe uit te geven. Leren hoe u impulsaankopen kunt stoppen, betekent niet dat u nooit spontaan geld kunt uitgeven. Het betekent alleen dat je er strategisch mee om moet gaan.

#7  Vermijd verleidelijke plaatsen

Moet je *naar Target gaan voor brood? Als het te verleidelijk is om naar de afdeling dameskleding te gaan, ga dan naar een kruidenierswinkel.

#8&nbsp ; Blokkeer online winkelmogelijkheden

Online shoppen is zoooo handig. Met slechts een paar klikken kunt u gemakkelijk meer uitgeven dan u had gepland. Doe jezelf een plezier en blokkeer maximaal de sites waar je winkelt. Tenminste totdat je je impulsieve uitgavenpatroon onder controle hebt.

#9  Laat de lijsten vallen

Telkens wanneer mij om mijn e-mailadres wordt gevraagd, zeg ik gewoon dat ik het niet geef. Het is te gemakkelijk om impulsief geld uit te geven als ik een e-mail ontvang van een van mijn favoriete winkels, die me verleidt met hun laatste uitverkoop!

#10  Kies gratis manieren om te vieren

Houd een lijst bij van gratis of goedkope manieren om een ​​speciale prestatie te vieren. Vaak is het gemakkelijk om onszelf ervan te overtuigen dat we iets extra's “verdienen” vanwege onze prestatie. Het is oké om jezelf te belonen, wees er gewoon slim mee.

#11  Doe altijd je onderzoek

Laat een geweldige deal op een groot tv-scherm niet de enige reden zijn om je harde werk -verdiend geld. Doe altijd eerst wat onderzoek om er zeker van te zijn dat u alle functies krijgt die u echt wilt. Bereid u dan voor met een lijst met vragen die u aan de verkoper kunt stellen. Hoe meer onderzoek je doet, hoe zekerder je bent dat het een verstandige aankoop is.

#12  Ken het retourbeleid

Het opruimingsgedeelte is een van mijn favoriete plekken om te bladeren, maar soms komt die verlaagde prijs ook met een geen-retourbeleid. Ontdek het beleid van de winkel voor uitverkoopartikelen voordat je uitcheckt. Als je het niet kunt retourneren, koop het dan niet. Als je iets impulsief koopt omdat de prijs te hoog was om te laten liggen, wil je altijd de optie hebben om het later terug te sturen als je dat wilt.

#13  Definieer behoeften versus wensen

Wees eerlijk over het verschil tussen wensen en behoeften. Je hebt misschien het gevoel dat je een nieuwe auto “nodig” hebt omdat je huidige er een beetje haveloos uitziet, maar de realiteit is dat niemand een nieuwe auto *nodig* heeft.

Overweeg eerst al uw opties (de huidige auto behouden, een gebruikte auto kopen, het openbaar vervoer nemen) en maak vervolgens een prioriteitenlijst van alle dingen die u in de toekomst wilt kopen. Kies de top 2 of 3 en stel een streefdatum in om ze allemaal aan te schaffen.

Als u deze dingen op uw prioriteitenlijst heeft staan, is dit een goede herinnering dat u, omdat het geen echte behoeften zijn, tijd hebt om tot contant betalen in plaats van schulden aan te gaan.

#14  Weet wat jou triggert

Als je serieus wilt stoppen met je gewoonte om impulsaankopen te doen, is het belangrijk om te weten wat je triggers zijn. Als u zich bewust bent van de omstandigheden die u de drang geven om geld uit te geven, kunt u ze indien nodig vermijden.

Misschien wordt u verleid door tv-commercials, Facebook-advertenties of de nieuwste Target-catalogus. Of misschien zijn de drang het sterkst als je je verdrietig, verveeld, gestrest of boos voelt. Als je eenmaal hebt vastgesteld wat je over de rand duwt, zoek dan naar gezondere alternatieven.

#15  Laat je niet leiden door verkoop

Mijn man kan een goede verkoop moeilijk weerstaan. En wie kan het hem kwalijk nemen? Als je een koopje ziet voor iets dat je waarschijnlijk uiteindelijk toch gaat kopen, kun je het gevoel krijgen dat je later geld gaat verspillen als je het nu niet uitgeeft.

Dit is een lastige & valse overtuigingen die u gemakkelijk tot buitensporige schulden kunnen lokken en u ervan weerhouden uw doelen te bereiken. Kom in contact met wat je echt waardeert en heb een plan om die dingen te kopen die die waarde aan je leven toevoegen. Laat u niet manipuleren door een verkoopbord. Vergeet niet dat jij de touwtjes in handen hebt.

#16  Nodig je zuinige vriend uit

Heb je een cent-knijpende vriend? Neem ze mee als je iets moet gaan shoppen. Vraag hen om u verantwoordelijk te houden voor elke cent die u uitgeeft!

#17  En laat je winkelende zussen achter

De keerzijde van #16 is het vermijden van winkelen met je vrienden. Als je beste vrienden geld uitgeven aan alles wat er goed uitziet, zal het moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan ​​om hetzelfde te doen.

#18  Stop met het bijhouden van de Joneses

Wees je bewust van de vergelijkingsval. Als je het gevoel hebt dat je niet kunt tippen aan buurvrouw Sue, is het gemakkelijk om te denken dat je dingen moet kopen die je niet echt nodig hebt om bij te blijven. Ik heb twee woorden voor je: dat doe je niet.

#19  Beperk sociale media

Vroeger moest je uit je raam kijken om een ​​beetje jaloezie te voelen over de nieuwe auto van je buurman. Nu kun je online gaan en degene zien die je vriend 6 zegt, net gekocht. Daar is een gemakkelijke oplossing voor: blijf weg van sociale media. Als je het niet helemaal kunt opgeven, beperk dan hoeveel tijd je er dagelijks aan besteedt.

#20&nbsp ; Geef jezelf een uitdaging

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel je eigenlijk zou kunnen besparen als je gewoon stopte met het kopen van onnodige spullen? Ontdek het door een no-spend challenge aan te gaan! Probeer gedurende 30 dagen niets te kopen dat u niet absoluut nodig heeft en kijk hoeveel geld u in plaats daarvan in uw pensioenfonds zou kunnen stoppen.

#21  Weet waarom

Leren hoe u impulsaankopen kunt stoppen, betekent in contact komen met wat u echt waardeert.  Wat zijn uw financiële doelen? Wilt u uit de schulden komen en sparen voor een comfortabel pensioen?

Schrijf je doelen op en draag ze overal bij je (op papier of in een telefoonapp). Als je in de verleiding komt om impulsief geld uit te geven, breek dan de lijst af voor wat serieuze inspiratie om in plaats daarvan weg te lopen.

# 22  Controleer je gevoelens aan de deur

Voordat je die garage weer uitrijdt, check je even mentaal bij jezelf. Als je een verhoogde emotie voelt (zoals stress, angst, frustratie), dan wil je misschien thuis blijven totdat je zeker weet dat je emoties je beslissingen niet beheersen.

#23  Pas op voor verveling bij het winkelen

Als je alleen in je favoriete winkel bent omdat je je verveelt, is het tijd om goedkopere manieren te vinden om je te vermaken. Een goed boek zoeken in de bibliotheek of een wandeling maken in een plaatselijk park zijn twee gratis manieren om je tijd door te brengen zonder de verleiding om geld uit te geven.

#24  Leer van anderen’ ervaringen

Je kunt er gemakkelijk van overtuigd raken dat een nieuwe keukengadget op Amazon het perfecte hulpmiddel zou zijn om je kookkunsten een boost te geven inkeping of twee. Tenminste, totdat je de recensies leest die klagen over de lage kwaliteit of het slechte ontwerp. Leer van de slechte ervaringen van anderen en houd uw geld in uw zak.

#25  Houd elk bonnetje bij de hand

Zelfs als het winkelen mislukt en je toegeeft om meer uit te geven dan gepland, is er geen reden je kunt niet teruggaan en een betere keuze maken. Bewaar altijd uw kassabonnen, zodat u aankopen kunt retourneren waarvan u later spijt hebt. Geen kwaad gedaan!

#26  Winkel nooit met een lege maag

Voor mij is een impulsaankoop vaak eetbaar. En als ik met een lege maag naar de supermarkt ga, koop ik meestal meer dan wat er op mijn lijstje staat. Daarom zorg ik ervoor dat ik iets eet voordat ik naar een winkel vol eten ga. Het maakt het verschil.

#27  Plan je maaltijden

Een andere manier om onnodige uitgaven tijdens het boodschappen doen te verminderen, is door een maaltijdplan te maken. Weten wat je gaat eten en wanneer, en welke ingrediënten je moet kopen, zal wonderen doen voor je voedselbudget. Je zult ook niet zo vaak spontaan uit eten gaan, waardoor je nog meer geld in je zak houdt.

#28  Haal diep adem

Impulsaankopen worden meestal op een onbewust niveau gedaan. Naarmate je beter wordt in het besef dat je een keuze hebt om niet uit te geven, kan diep ademhalen helpen om afleiding te creëren en je te helpen volledig aanwezig te zijn in het moment. Diep ademhalen helpt je ook te vertragen en je gevoelens onder controle te krijgen voordat je een beslissing neemt waar je later spijt van zult krijgen.

span>#29  Volg de verleidingen

Bouw bewustzijn op over uw winkelgewoonten door bij te houden hoe vaak u in de verleiding komt om een ​​impulsaankoop te doen. Bewaar een kleine kalender in je tas en noteer elke datum die je wilt uitgeven. Dit zal je helpen om je meer bewust te worden van hoe het voelt om in de verleiding te komen en om de waarschuwingssignalen te herkennen, zodat je een betere keuze kunt maken.

#30  Weet wat het u echt kost

Te vaak negeren we de werkelijke kosten van een impulsaankoop. Als je denkt aan het geld dat je uitgeeft in termen van een uurloon, zou je kunnen besluiten dat je niet echt iets wilt kopen dat 5 uur van je volgende salaris opslokt.

Overweeg ook de alternatieve kosten van die ongeplande aankoop door na te denken over wat u moet opgeven om het te kopen. Als je het geld niet hebt kunnen sparen om op die cruise te gaan waar je van gedroomd hebt, zijn dat behoorlijk hoge opportuniteitskosten om spullen te kopen die je waarschijnlijk niet nodig hebt.

#31  Stel vragen

Houd een lijst met 'winkelvragen' bij u wanneer u gaat winkelen. Voordat je dat item in je winkelwagentje stopt, trek je het eruit en beantwoord je ze allemaal. Enkele vragen kunnen zijn Komt deze aankoop overeen met mijn waarden? Past deze aankoop bij mijn financiële doelstellingen? Is deze aankoop noodzakelijk? Zal deze aankoop echte waarde toevoegen aan mijn leven? Een beetje reflectie kan een zeer effectieve strategie zijn om het weer op de plank te zetten.

#32  Denk na over je mislukkingen

Oké, dus je hebt geld uitgegeven aan iets dat je niet van plan was. Voordat je het tot een slechte dag bestempelt en verder gaat, neem even de tijd om na te denken over hoe je je hierdoor voelde. Heb je een shopper's high ervaren? Verlichte het destijds de stress? Hoe lang duurde het? Had je spijt van de koper? Had je het gevoel dat je gefaald had? Let op de emotionele ervaring en laat het je helpen beslissen of het uitgegeven geld het echt waard was.

#33  Graaf een beetje dieper

Omdat impulsaankopen vaak op een onbewust niveau worden gedaan, kan een verhoogd bewustzijn nodig zijn om de ware reden waarom iemand het doet te identificeren. Doorgaans heeft het weinig te maken met fysieke behoeften en meer met het proberen een emotionele behoefte te vervullen.

Als u moeite heeft met het beheersen van uw bestedingsdrang, daag uzelf dan uit om erachter te komen waarom u gedreven bent om impulsief geld uit te geven. Zodra u het echte 'waarom' achter uw uitgaven heeft bepaald, zoekt u naar gezondere (en goedkopere) manieren om voldoening te vinden.

#34  Maak een inventaris

Controleer je kasten en kasten en weet wat je al hebt. Er zijn vele keren geweest dat ik ongepland iets kocht omdat ik iets op de plank zag waarvan ik dacht dat ik er meer van nodig had. Als ik het net had gecontroleerd voordat ik geld uitgaf, had ik geweten dat ik nog 2 tubes tandpasta op de bodem van mijn make-uplade had liggen.

#35  Maak een compromis

Soms is de verleiding gewoon te moeilijk om te weerstaan. Als je merkt dat je op het punt staat een kar vol spullen te kopen die je niet van plan was te kopen, haal dan een paar keer diep adem terwijl je in gedachten snel uitrekent hoeveel het je gaat kosten.

Pak vervolgens een klein, goedkoop item uit de winkelwagen en ga rechtstreeks naar de kassa. In tijden waarin weglopen zonder iets uit te geven te moeilijk is, kunt u de financiële schade minimaliseren door een compromis met uzelf te sluiten.

#36  Herinner je laatste spijt

Het herinneren van dingen uit het verleden waar je spijt van hebt, kan een zeer effectieve manier zijn om in de toekomst betere keuzes te maken . Als u op het punt staat een ongeplande aankoop te doen, denk dan eens aan de laatste keer dat u spijt had van een impulsaankoop. Dat is misschien alles wat je nodig hebt om het weer op de plank te zetten.

#37  Overweeg layaway

Als je echt wordt verscheurd tussen een impulsaankoop doen en weglopen, vraag dan de winkel of ze een layaway-plan hebben. U zult waarschijnlijk aan bepaalde vereisten moeten voldoen (minimale aanbetaling, annuleringskosten), maar het geeft u de mogelijkheid om te profiteren van een goede deal terwijl u ook tijd en ruimte krijgt om erover na te denken.

#38  Breng je voortgang in kaart

Maak een diagram om uw financiële doelen bij te houden en plaats het ergens dat u elke dag zult zien. Dagelijks naar uw voortgang kijken is een van de beste manieren om op schema te blijven met uw geld en uw uitgaven in lijn te houden met wat u echt waardeert.

#39  Niet drinken en winkelen

Moet ik nog meer zeggen?

#40  Creëer een zinvollere optie voor uw geld

Bekijk snel uw impulsaankopen van de afgelopen maanden. Tel een ruwe schatting van de totale kosten op en vergelijk dat met een financieel doel dat u altijd al wilde bereiken.

Het vergelijken van de kosten van uw spontane aankopen met een creditcardsaldo dat u wilt afbetalen, kan u motiveren om uw uitgaven te beteugelen. Elke keer dat je in de verleiding komt om ter plekke een bestedingsbeslissing te nemen, noteer dan de prijs van het item en zet dat bedrag in plaats daarvan op je doel.

#41  Geef aan je favoriete goede doelen

Een manier om de gewoonte om aan jezelf uit te geven te doorbreken, is door in plaats daarvan aan je favoriete goede doelen te geven. Zoek enkele organisaties die aansluiten bij uw waarden en begin met het doneren van een percentage van uw maandbudget.

Elke keer dat je achteloos een paar dollar wilt laten vallen bij Starbucks, moet je bedenken hoeveel meer betekenis dat geld zou kunnen hebben als het wordt omgeleid naar een favoriete liefdadigheidsinstelling.

#42  Wees vrijgeviger met dierbaren

Overweeg naast liefdadigheid uw vrijgevigheid voor families en vrienden te vergroten. Bedenk hoe u anderen kunt zegenen met het inkomen waarmee u gezegend bent. Wanneer we ons richten op de behoeften van anderen, is het gemakkelijker om onszelf de toegeeflijkheid van impulsaankopen te ontzeggen.

#43  Kies betekenisvolle herinneringen boven betekenisloze dingen

Als je moeite hebt met impulsaankopen, heb je waarschijnlijk meer spullen dan je daadwerkelijk gebruikt. Richt uw prioriteiten opnieuw op het opbouwen van relaties door middel van gedeelde ervaringen en maak een spaarrekening aan om ze te financieren. Denk dan aan de herinneringen die je zult maken de volgende keer dat je in de verleiding komt om nog een paar schoenen te kopen.

#44  Ontwikkel een vervangende gewoonte

Als we eenmaal onbewust gedrag vertonen, is het een gewoonte. Een van de beste manieren om een ​​slechte gewoonte te doorbreken, is door deze te vervangen door een goede.

Kies een vervanging voor impulsaankopen die uw financiële doelen ondersteunt, en begin uw bezoeken aan de winkel te vervangen door deze andere activiteit. Na een paar weken consequent een andere keuze te hebben gemaakt, zullen je hersenen het gemakkelijker vinden om de nieuwe gewoonte te kiezen wanneer je je getriggerd voelt.

#45  Zet wat barrières op

Als je hinderlijke barrières opwerpt om een ​​gewoonte aan te nemen, is het gemakkelijker om te doorbreken.

Als je bijvoorbeeld je creditcards thuis laat, is de kans groter dat je langs het verkooprek komt omdat je er niet voor kunt betalen. Of als u zich afmeldt bij Amazon Prime, wilt u misschien geen verzendkosten betalen en wacht u nog een week voordat u uw aankoop ontvangt. Het verwijderen van een app waarmee u kunt winkelen, is ook een manier om “wrijving” te creëren tussen u en een impulsaankoop.

#46  Schrijf op wat je uitgeeft

Een andere manier om bewustzijn te creëren rond uw impulsaankoopgedrag, is door een uitgavendagboek bij te houden. Net als een voedingsdagboek, zou u het gebruiken om elke transactie die u doet op discretionaire aankopen te loggen.

Hoewel u deze uitgaven ook in een budget zou bijhouden, is het doel van het uitgavendagboek om u meer bewust te worden van hoeveel en hoe vaak u meer uitgeeft dan gepland. U kunt ook de omstandigheden rond elke aankoop opschrijven en wat u dacht & gevoel op dat moment.

#47  Kies uw gezelschap verstandig

Iemand zei eens dat we elk een gemiddelde zijn van de 5 mensen met wie we het meest omgaan. Wil je een spaarder zijn en geen spender? Ga om met andere spaarders. Niet alleen zullen hun goede gewoonten op je overgaan, ze zullen ook een geweldige bron van steun, aanmoediging en goed advies zijn.

#48  Maak het jezelf gemakkelijk

Een beetje schuldgevoel over een onverantwoorde aankoop kan je ertoe aanzetten om de volgende keer dat je winkelen. Het is echter niet nuttig om jezelf te beschamen voor het maken van een fout. Retourneer het artikel als dat een goede optie is. Houd anders vast aan uw financiële waarden en doelen en probeer het de volgende keer beter.

#49  Ontwikkel een houding van dankbaarheid

Te vaak vergeten we hoeveel we echt hebben om dankbaar voor te zijn. Door een dankbaarheidsdagboek bij te houden, kun je jezelf eraan herinneren hoeveel je gezegend bent en een echt gevoel van tevredenheid in je leven creëren. Als we tevreden zijn met wat we hebben, voelen we niet de behoefte om ons leven te vullen met dingen die we niet nodig hebben.

#50  Neem contact op voor ondersteuning

De impulsaankoopgewoonte van de meeste mensen is precies dat: een gewoonte. Een die hun financiële doelen in de weg staat en misschien ongewenste schulden creëert, maar toch een gewoonte is.

Voor anderen is impulsaankopen dwangmatig geworden en een verslaving geworden. Als je je hopeloos en overweldigd voelt over je financiële situatie, moedig ik je aan om hulp te zoeken. Een erkende therapeut of financieel adviseur kan u professioneel advies en aanwijzingen geven die nodig kunnen zijn in uw situatie.

Print hier de volledige lijst met 50 tips om impulsaankopen te stoppen:

 

Geld kan geen vreugde kopen

Verschillende mensen hebben verschillende motivaties om impulsief te kopen.

Voor sommigen is het FOMO – ofwel met ervaringen die vrienden hebben of gewoon het perfecte item vinden.

Dan is er de mogelijkheid om een ​​geweldige deal te krijgen – of het nu nodig is of niet.

Voor anderen kan er sprake zijn van een serieuze winkelverslaving en is er een constante jacht op de volgende 'high'.

Voor mij zou ik zeggen dat het merendeel van mijn impulsieve aankopen voortkwam uit een YOLO-mentaliteit – You Only Live Once!

Helaas heb ik een groot deel van mijn leven in de schulden gezeten vanwege slechte financiële beslissingen zoals impulsaankopen.

En om niet te zeggen dat ik niet nog steeds af en toe in verleiding kom, maar ik ben er veel beter in geworden om weerstand te bieden.  Leren hoe ik impulsaankopen in mijn eigen leven kan stoppen, is een lange en moeilijke weg geweest. Maar gaandeweg heb ik een paar dingen geleerd die me wijzer hebben gemaakt.

Ik heb geleerd dat een ogenschijnlijk onbeduidende maar domme beslissing vandaag gevolgen kan hebben die gaan jaren mee.  Ik denk nu na over de gevolgen, omdat ik ze heb geleefd.

Ik heb ook geleerd dat geld me geluk kan kopen, maar het kan me niet geven vreugde.  Geluk kent vele gradaties, is vluchtig en onvoorspelbaar.  Maar vreugde zit diep, door de ziel, vanuit de hemel hierboven.

Ja, ik zal me gelukkig voelen als ik die schattige nieuwe tas koop, maar dat geluk vervaagt na verloop van tijd als mijn nieuwe tas mijn oude wordt.  Vreugde daarentegen is niet afhankelijk van materiële bezittingen en kan door geen enkele aardse ervaring worden weggenomen.

Met andere woorden, vreugde is van onschatbare waarde.

/p>

En toen heb ik geleerd dat dankbaarheid de remedie is. Het hebben van een houding van dankbaarheid kan elke angst om iets te missen veranderen in vreedzame tevredenheid.

Wanneer iemand zich wil overgeven aan buitensporige uitgaven, wordt dit meestal gemotiveerd door een onvervuld verlangen in het leven &#8211 ; een verlangen om gelukkiger te zijn, of mooier, of slimmer, of wat dan ook.

Maar als je even de tijd neemt om een ​​stap terug te doen en te onthouden hoeveel je echt dankbaar moet zijn, maken die verlangens plaats voor tevredenheid .

Wat de laatste levensles is die ik hier zal noemen.  Tevreden leren zijn zal je bestedingspatroon als geen ander genezen.  

Als ik tevreden ben met wat ik heb, waar ik woon, wat ik rijden, wat ik draag en al het andere in mijn leven – Ik word niet langer gedreven door mijn verlangen om meer te hebben.

In plaats daarvan heb ik vrede in mijn hart, kan ik de dingen in perspectief zien en kan ik verstandigere beslissingen nemen.

En deze zijn dingen die met geld niet te koop zijn – impulsief of niet.

Plaats een reactie