Liquid Net Worth: de definitie, berekening en doel voor uw financiën

Ik heb eerder geschreven over het belang van het bijhouden van uw nettowaarde, wat een momentopname is van uw financiële vooruitgang op een bepaald moment.

Kortom, u berekent uw nettowaarde door wat u verschuldigd bent af te trekken van wat u bezit. Het is een waardevolle maatstaf om u te helpen bepalen welke financiële hefbomen u moet gebruiken om op tijd klaar te zijn voor uw pensioen.

Maar er is een ander type vermogenssaldo, liquid vermogenssaldo genaamd, en is misschien een nuttiger hulpmiddel om uw financiële gezondheid te meten. Door uw liquide vermogenssaldo bij te houden, weet u hoe dicht u bij financiële zekerheid en financiële vrijheid bent.

Hoewel het vermogenssaldo van de rijken en beroemdheden vaak wordt besproken in de roddelkolommen, is liquide vermogenssaldo een aparte maatstaf die zelden wordt besproken. Misschien omdat deze berekening meestal veel lager is en lang niet zo indrukwekkend.

Om u een voorbeeld te geven: Bill Gates is een van de rijkste mannen ter wereld en heeft momenteel een vermogen van ongeveer $ 130 miljard. Maar dit is eigenlijk geen goede indicatie dat hij eropuit kan gaan en $ 130 miljard * kan uitgeven aan wat hij maar wil. Hoewel zijn totale nettowaarde $ 130 miljard is, is zijn liquide nettowaarde slechts een fractie hiervan vanwege zijn investeringen in onroerend goed, kunst, antiek en andere niet-liquide activa.

Dus hoewel uw totale vermogenssaldo een weerspiegeling is van uw financiële vermogen, is uw liquide netto vermogen een goede indicatie van uw financiële gezondheid.

Dus, wat is liquide netto vermogen precies? Laten we dat hierna bespreken.

Download deze GRATIS Monthly Metric Tracker om 4 belangrijke persoonlijke financiële statistieken bij te houden!

 

Wat is liquide nettowaarde?

Als onderdeel van uw totale vermogenssaldo omvat uw liquide vermogenssaldo alleen alle activa die kunnen worden snel en efficiënt omgezet in geld.

Om uw liquide vermogenssaldo te kennen, moet u de waarde van uw liquide activa bepalen (activa die gemakkelijk en snel in contanten kunnen worden omgezet) en uw passiva van dit getal aftrekken.

Dit belangrijke statistiek geeft de financiële zekerheid en gezondheid van een individu aan, omdat het betrekking heeft op het vermogen om relatief snel geld te genereren in tijden van nood en noodsituaties.

Dus, ook al neemt u uw huis, voertuigen, onroerend goed en pensioenrekeningen op in uw totale vermogenssaldo, deze kunnen niet snel in contanten worden omgezet en worden daarom over het algemeen niet opgenomen in uw liquide vermogenssaldoberekening.

Wat is een liquide activa?

Vaak kwalificeren mensen een liquide activum als een activum dat gemakkelijk binnen 24 tot 72 uur in contanten kan worden omgezet. Met andere woorden, alle activa die u in een opwelling kunt verkopen en daarvoor contant geld kunt ontvangen, moeten worden opgenomen in uw liquide vermogen.

Dit kunnen zijn:

 • Contant geld
 • Betaal- en spaarrekeningen
 • Beleggingsfondsen
 • Persoonlijke cheques
 • Aandelen
 • Obligaties
 • Certificaten van deposito

Iets om in gedachten te houden is dat er geen exacte regels zijn om te bepalen wat een liquide activa is en wat niet. Het is aan u om te bepalen welke van uw bezittingen u als “liquide” genoeg om in de berekening op te nemen.

Uw huis wordt bijvoorbeeld doorgaans niet als een liquide activa beschouwd.  Als u echter in een bloeiende onroerendgoedmarkt woont waarvan u weet dat u uw huis zeer snel kunt verkopen, wilt u het misschien opnemen bij uw andere liquide middelen. Vergeet niet om de waarde ervan te verdisconteren voor makelaarskosten en eventuele toepasselijke belastingen.

Het is duidelijk dat liquid vermogenssaldo enigszins “vloeiend” in de natuur,wat betekent dat de berekening kan afhangen van uw omstandigheden en voorkeuren. Bepaal dus zelf voor welk doel u deze statistiek wilt gebruiken als een weerspiegeling van uw algehele financiële zekerheid. Als u wilt berekenen hoe gemakkelijk het zou zijn om activa binnen 24 uur te liquideren, dan moet u uw vermogen op de juiste manier beperken. Als u echter alleen een idee wilt hebben van hoeveel geld u binnen 30 dagen kunt ophalen, dan ziet uw berekening er waarschijnlijk anders uit.

Wat is een niet-liquid activum?

Elk activum dat niet snel in contanten worden omgezet, wordt als niet-liquid beschouwd en mag niet worden opgenomen in uw liquide vermogenssaldo. Aangezien het tijd kost om vaste activa zoals voertuigen en eigendommen te verkopen, worden ze meestal niet als liquide beschouwd.

Niet-liquide activa omvatten doorgaans:

 • Onroerend goed & onroerend goed
 • Voertuigen
 • Eigendom in een bedrijf
 • Kunstwerken, antiek en verzamelobjecten
 • Pensioenrekeningen

Maar zoals vermeld in het vorige gedeelte, is het geheel aan u welke activa u opneemt in uw liquide nettowaardeberekening.

Houd er rekening mee dat elk actief behalve contant geld mogelijk in waarde moet worden verdisconteerd vanwege de kosten die nodig zijn voor een contante conversie. Als u bijvoorbeeld uw 401(k) wilt opnemen in uw liquide nettowaarde, zorg er dan voor dat u de waarde verdisconteert met eventuele boetes voor vervroegde opname en belastingen die u zou moeten betalen.

Uw totale nettowaarde zal bestaan ​​uit zowel liquide als niet-liquide activa. Als u meer flexibiliteit in uw financiën wilt, verhoog dan de waarde van uw liquide middelen.

Hoe u uw liquide vermogen kunt berekenen

Hier is een eenvoudige formule om uw liquide vermogen te berekenen:

Liquide nettowaarde = liquide activa – passiva 

Maak eerst een lijst van uw totale activa (liquide en niet-liquide), die kunnen omvatten:

 • Contant geld/bankrekeningen
 • Voertuigen
 • Onroerend goed
 • Pensioenrekeningen
 • Beleggingsfondsen, obligaties, aandelen, enz.
 • Verzamelobjecten, kunst, juwelen, enz.
 • Spaargeld

Schrijf vervolgens al uw passiva, zoals:

 • Creditcardschuld
 • Totaal resterend saldo op uw hypotheek
 • Autoleningen
 • Studentenleningen
 • Flitskredieten, persoonlijke leningen en alle andere soorten leningen
 • Elke andere soorten schulden

Nu, laten’ s een voorbeeld bekijken van hoe u zowel uw totale nettowaarde als uw liquide nettowaarde kunt berekenen, zodat we de twee kunnen vergelijken.

Misschien ziet uw financiële situatie er ongeveer zo uit:

 • Een huis met een marktwaarde van $ 300.000
 • A auto ter waarde van $ 15.000
 • $ 100.000 resterend op een hypotheek
 • $10.000 resterend op een autolening
 • Creditcardschuld van $ 2.000
 • Studentenlening schuld van $25.000
 • $100.000 op een 401(k) pensioenrekening
 • $8.000 op uw spaarrekening
 • $2.000 op uw betaalrekening
 • $ 30.000 aan aandelen

Om uw te berekenentotale vermogenssaldo, tel je je bezittingen in hun geheel op en trek je je totale passiva ervan af. Het zou er als volgt uitzien op basis van de bovenstaande waarden:

Behoorlijk indrukwekkend, hè?  Laten we dat nu eens vergelijken met het liquide vermogen.

Het berekenen van uw liquide vermogenssaldo is een soortgelijk proces, maar u hoeft alleen uw liquide activa en NIET uw vaste activa op te nemen.

Zo ziet de berekening van uw liquide vermogenssaldo eruit:

Goedemorgen!

Zoals je kunt kijk, uw nettowaarde van $ 318.000 is substantieel anders dan uw liquide nettowaarde, die een totaal van $ 97.000 negatief is.

Waarom is het negatief?

Omdat in dit geval uw totale verplichtingen veel groter zijn dan uw liquide middelen. Daarom is het belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen de twee verschillende soorten vermogenssaldo.

Denk bijvoorbeeld aan wanneer je verhalen hoort over beroemdheden of beroemde mensen die failliet gaan. Op papier zijn deze mensen miljoenen dollars waard. Als ze echter hoge rekeningen hebben die ze moeten betalen en niet snel aan het geld kunnen komen, kunnen ze heel snel onder water komen te staan. Ze hebben misschien 3-4 herenhuizen die enkele miljoenen waard zijn, maar deze kunnen niet snel worden verkocht om eventuele verplichtingen te dekken.

Hoe u uw liquide vermogen

Maak je geen zorgen als je je liquide vermogenssaldo hebt berekend en het blijkt een getal te zijn dat niet naar je zin is. Er zijn een aantal manieren waarop u uw algehele nettowaarde en liquiditeit kunt vergroten:

1. Genereer meer inkomstenstromen

Een van de meest effectieve manieren om uw liquide vermogen snel te laten groeien, is uw actieve inkomen.U kunt dit doen door een beterbetaalde baan te zoeken, uw eigen bedrijf te starten of een tweede parttime optreden of bijbaantje te krijgen.

Het hebben van meerdere inkomstenstromen zal meer financiële stabiliteit voor u creëren en u in staat stellen u sneller geld kunt besparen. Als u moeite heeft om geld over te houden nadat uw rekeningen zijn betaald, kunt u overwegen om aanvullende manieren te vinden om inkomen te genereren.

Het goede nieuws is dat u eindeloos veel manieren heeft om meer geld te verdienen. U kunt ervoor kiezen om een ​​gemakkelijke deeltijdbaan aan te nemen die per uur wordt betaald, of u kunt een dienst aanbieden waar u enige expertise in hebt en uw eigen tarieven bepalen.

Wat u ook kiest, stel een inkomensdoel in dat u elke maand wilt bereiken.  Zorg voor een speciale rekening waar u uw spaargeld kunt opbergen, maar toch snel en gemakkelijk toegang hebt terwijl u uw liquide nettowaarde laat groeien.

2. Vraag om opslag

Heb je het gevoel dat je wordt betaald wat je waard bent?  Als je antwoord nee is, dan is het tijd om opslag te vragen. Bedenk uw beste argument waarom uw tijd en vaardigheden meer waard zijn dan u momenteel krijgt. Wees specifiek en zelfverzekerd over de verhoging die u wenst te ontvangen.

Het kan nuttig zijn om wat onderzoek te doen voordat u gaat zitten voor de grote vraag. Ontdek het gemiddelde salarisbereik dat uw functie momenteel in uw regio krijgt, en print uw bevindingen zelfs uit om aan uw baas te laten zien. Ken de kwalificaties voor het hogere deel van de salarisschaal, zodat u zeker weet dat uw verzoek gerechtvaardigd is.

Als u *wel* het gevoel heeft dat u wordt betaald volgens aan uw capaciteiten, dan is het misschien tijd om uw vaardigheden te verbeteren. Neem het initiatief om erachter te komen welke extra training je nodig hebt om naar het volgende salarisniveau te springen.  Laat je baas weten dat je gemotiveerd bent om meer te leren, zodat je het bedrijf meer kunt bieden .

Ten slotte, wees bereid om geweigerd te worden.  Weet wat je volgende stap zal zijn als je de verhoging niet krijgt.  U moet zelf beslissen of er voldoende voordelen zijn om te blijven, zelfs zonder een hoger salaris. Misschien vindt u het tijd om naar een ander bedrijf te gaan dat bereid is te betalen wat u denkt dat u waard bent.

3. Verminder uw uitgaven

Geld vrijmaken dat u al verdient, is net zo effectief als geld verdienen.  Vind die uitgavenlekken die u kunt minimaliseren of elimineren om meer geld beschikbaar te hebben voor besparingen.

De eenvoudigste manier om dit te doen is door uw uitgaven bij te houden en u aan een budget te houden.  U zult nooit de volledige controle over uw financiën hebben totdat u goed begrijpt waar uw geld naartoe gaat.

Ik raad de nulsombegrotingsmethode aan.voor degenen die net beginnen met een budget of het gevoel hebben dat ze meer discipline nodig hebben met een bestedingsplan. Deze strategie zorgt ervoor dat elke dollar wordt verantwoord, zodat u uw inkomen kunt maximaliseren.

Uw budget geeft u een plek om uw uitgaven bij te houden en te zien op welke gebieden u kunt bezuinigen. Als het verhogen van uw liquide nettowaarde een financieel doel voor u is, kijk dan naar die variabele en discretionaire uitgaven om meer manieren te vinden om te besparen.

Budgetcategorieën zoals uit eten gaan, kleding, abonnementen en maandelijkse lidmaatschappen zijn gemakkelijke gebieden om uitgaven te verminderen. Maar vergeet niet dat u uw noodzakelijke uitgaven ook kunt minimaliseren door uw hypotheek tegen een beter tarief te herfinancieren, verzekeringspremies te verlagen en autoleningen te vermijden door met oudere voertuigen te rijden.

Wanneer u uw geld verdient. efficiënter werkt, maakt u inkomsten vrij die u al verdient. Vind manieren om uw uitgaven te verminderen, zodat u geld kunt besparen en uw liquide vermogen kunt verbeteren.

4. Verhoog uw investeringen

Aandelen en obligaties worden beschouwd als liquide activa, dus als u uw liquide vermogenssaldo wilt vergroten, begin dan meer te beleggen.

Met beleggingsvehikels krijgt u het geld pas als u verkoopt. Dus technisch gezien wordt uw liquide vermogenssaldo pas beïnvloed als u verkoopt en meerwaarden ontvangt. Als u geld verliest op uw beleggingen, kan uw liquide vermogenssaldo dalen.

Obligaties bieden echter een gegarandeerd inkomen.Obligaties staan ​​ook bekend als vaste activa, wat betekent dat ze zorgen voor een stabiele inkomstenstroom (meestal twee keer per jaar betaald).

Als u niet bekend bent, een obligatie is geld geleend aan een bedrijf of overheid dat ze beloven terug te betalen. In de tussentijd zullen ze u ook betalen voor het lenen van uw geld.

Obligaties hebben een vooraf bepaalde looptijd vóór de vervaldag. Tijdens deze looptijd ontvangt u jaar na jaar een bepaald bedrag aan vast inkomen. Zodra de obligatie vervalt, ontvangt u de hoofdsom die u hebt geïnvesteerd terug.

Een ander vastrentend activum dat u kunt gebruiken, zijn Certificates of Deposit. Dit zijn &#8220 ;minder” liquide, in die zin dat u doorgaans verplicht bent uw geld voor een bepaalde periode vast te houden, tenzij u een boete wilt krijgen voor vervroegde opname.

5. Verminder uw schuld

U kunt prioriteit geven aan het doel om uw verplichtingen te verminderen door u te concentreren op het afbetalen van uw schuld. Overweeg om extra geld in te zetten voor de schuld met de hoogste rente. Deze aanpak staat bekend als de “lawine”-strategie en helpt op de lange termijn een aanzienlijk bedrag te besparen.

Een andere effectieve manier om uw schulden te verminderen, is de “sneeuwbal”-strategiewaarbij u zich eerst op de kleinste schuld concentreert en vervolgens naar de grotere schulden werkt. Sommige mensen vinden dit veel motiverender omdat het gemakkelijker is om snel resultaat te zien door de kleinere schulden snel weg te werken.

Als dit allemaal een beetje verwarrend klinkt, overweeg dan om deze stappen te volgen om uw schulden snel te verminderen:

 • Ontwikkel een budget om uw uitgaven bij te houden – meer bewust worden van uw inkomsten en uitgaven om onnodige kosten te verminderen.
 • Verminder het aantal creditcards dat u heeft – voor degene die je hebt, zorg ervoor dat ze de laagste beschikbare rentetarieven hebben.
 • Betaal je rekeningen op tijd– door uw rekeningen volledig en op tijd te betalen, voorkomt u late vergoedingen en hoge rentetarieven.
 • Betaal eerst de schulden met de hoogste rentetarieven en kosten af – dit zal de hoeveelheid geld die u op de lange termijn verschuldigd bent verminderen.
 • Krijg een lening voor schuldconsolidatie van een kredietvereniging of een bank– hierdoor hoeft u slechts één betaling te doen om uw schuld af te betalen (in plaats van meerdere betalingen aan verschillende kredietverstrekkers). Soms kunt u een lagere rente krijgen bij consolidatie.
 • Neem niet nog meer schulden aan – voordat u een nieuwe schuld toevoegt, moet u werken aan het afbetalen van wat u momenteel verschuldigd bent. U kunt dit doen door onnodige aankopen te beperken en die inkomsten te richten op het aflossen van uw schuld. Het is een goed idee om uw eigen schuldaflossingsplan op te stellen of met een toegewijde en betrouwbare kredietadviseur te praten als u extra hulp nodig heeft.

Zorg ervoor dat u niet opnieuw in de schuldenval terechtkomt als u uw saldo eenmaal heeft afbetaald of sterk heeft verlaagd. Bouw uw creditcards geleidelijk af als u er niet zeker van bent dat u uw buitensporige bestedingspatroon kunt beteugelen, en begin in plaats daarvan contant geld of pinpassen te gebruiken. Dat zal u helpen de drang naar onnodige uitgaven te beheersen.

Nogmaals, het volgen van deze stappen zijn allemaal betrouwbare manieren om uw liquide vermogen te vergroten.

Hoe u uw liquide vermogen kunt volgen

Het is een verstandige financiële praktijk om uw liquiditeitspercentage te kennen.  Noodgevallen doen zich vaak onverwachts voor, dus om financiële problemen te voorkomen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldbronnen die u tot uw beschikking heeft.

Een eenvoudige manier om uw liquide vermogenssaldo is met een spreadsheet.  U kunt digitaal gaan met Excel of Google Spreadsheets, of ouderwets zijn met potlood en papier.

De eerste kolom van uw spreadsheet moet een lijst zijn van al uw activa die u als liquide beschouwt. De volgende kolom is de individuele waarde van elk activum. Natuurlijk fluctueren de waarden dagelijks, dus noteer gewoon de meest nauwkeurige waarden die u vandaag kunt bepalen.

Als u activa opneemt die een verdisconteerde waarde vereisen, voegt u een derde kolom toe voor het kortingspercentage (meestal tussen 10%-30%) en een vierde kolom voor de nettowaarde.

Vermeld onder uw activa uw passiva afzonderlijk, of voer gewoon het eindtotaal in.

Tot slot trekt u gewoon uw passiva af van uw liquide activa om uw liquide nettowaarde te krijgen.

Uw tracker kan er ongeveer zo uitzien:

Zolang uw financiën niet drastisch fluctueren, zou het voldoende moeten zijn om uw liquide vermogen één of twee keer per jaar bij te werken. Werk gewoon de waarden van uw liquide activa en passiva bij om te zien hoeveel uw liquide vermogen heeft veranderd.

Het doel is om tot een balans te komen waar jij je prettig bij voelt. Houd een liquide nettowaarde in gedachten en pas uw persoonlijke financiën aan om dit in de loop van de tijd te bereiken.

Waarom is liquide vermogenssaldo van belang?

Hoewel uw totale nettowaarde een belangrijk getal is, geeft het niet uw financiële vrijheid of financiële stabiliteit aan. Dat is wat uw liquide vermogen doet.

Uw liquiditeit laat zien hoe voorbereid u financieel bent op het omgaan met onvoorziene omstandigheden of noodsituaties zoals baanverlies, grote ziektekosten, huisreparaties, autoreparaties, groter dan verwachte belastingaanslagen, enz.

Uw liquide vermogen kan u helpen uw uitgaven te dekken zonder dat u uw huis, auto of andere activa onder de marktwaarde hoeft te verkopen. Voor veel mensen betekent hoge liquiditeit financiële zekerheid, aangezien het de hoeveelheid geld vertegenwoordigt waartoe ze op korte termijn toegang hebben.

Moet u $ 5.000 uitgeven om uw dak te repareren? Of moet u voor een sterfgeval in de familie naar de andere kant van het land? Wat als u een spoedoperatie voor het verwijderen van de galblaas moet ondergaan en een week in het ziekenhuis moet blijven?

Elk van deze onvoorziene uitgaven kan verwoestend zijn voor degenen die van salaris tot salaris moeten leven of weinig tot geen liquiditeit hebben. Helaas is het aantal mensen dat in dit soort situaties leeft toegenomen sinds het COVID-19-virus door Amerika raasde. Daarom is het belangrijk om uw liquide vermogenssaldo in de gaten te houden en alle mogelijke maatregelen te nemen om het te laten groeien.

Andere belangrijke financiële statistieken om bij te houden

Financiële statistieken zijn snelle en eenvoudige indicatoren van uw voortgang bij het bereiken van uw financiële doelen. En hoewel uw nettowaarde een effectieve maatstaf is voor uw totale vermogen, zijn er verschillende andere statistieken die u moet volgen op weg naar uw pensioen.

Naast uw nettowaarde raad ik u aan deze 4 in de gaten te houden financiële statistieken om uw pensioenbereidheid te meten:

 1. Financieel onafhankelijkheidsnummer – Deze statistiek vertegenwoordigt het vermogen dat u moet opbouwen om financieel onafhankelijk te zijn en volledig van uw spaargeld te leven. De factoren die van invloed zijn op uw FI-nummer zijn uw verwachte jaarlijkse pensioenuitgaven en het opnamepercentage dat u toepast op uw pensioensparen.
 2. Spaarpercentage – deze persoonlijke financieringsratio geeft het percentage van uw inkomen aan dat u in een bepaalde periode spaart. Veel financieel adviseurs raden aan om na je 25e een spaarquote van minimaal 15% aan te houden. Als je een late spaarder bent, zal je spaarquote hoger moeten zijn als je op tijd met pensioen wilt gaan.
 3. DTI-ratio – DTI staat voor Debt-To-Income en zal u informeren over hoe goed u uw schulden afbetaalt. Hoe hoger uw DTI, hoe meer u nodig heeft om van het afbetalen van schulden een prioriteit te maken. Financiële kredietverstrekkers zoeken vaak naar een DTI van 30% of lager, maar uw doel zou moeten zijn om deze statistiek te minimaliseren en zo dicht mogelijk bij nul te krijgen tegen de tijd dat u met pensioen gaat.
 4. Liquiditeitsratio's 8211;Net als het liquide vermogen, is uw liquiditeitsratio een nuttige weerspiegeling van uw financiële zekerheid. Behalve dat deze maatstaf niet in dollars meet, maar tijd meet en aangeeft hoe lang u alleen door uw liquide middelen kunt worden ondersteund.

Deze persoonlijke financiële ratio's worden verder uitgelegd in mijn bericht over <statistieken die moeten worden gevolgd voor pensioenplanning.Bekijk het om te leren hoe u ze allemaal kunt berekenen en hoe ze u kunnen helpen bij de voorbereiding op uw pensioen. U kunt zelfs een gratis maandelijkse metrische tracker downloaden.

Vergeet niet deze GRATIS maandelijkse metrische tracker te downloaden om 4 bij te houden belangrijke statistieken voor uw pensioenplanning!

 

Laatste gedachten over liquide nettowaarde

Ik denk dat we allemaal graag meer zekerheid ervaren met onze financiën, en een eenvoudige manier om te beoordelen waar u aan toe bent, is door uw liquide nettowaarde te berekenen.

Deze belangrijke statistiek helpt u bij de voorbereiding om te voldoen onverwachte uitgaven en noodsituaties zonder uw pensioenplannen in het gedrang te brengen en uw budget te laten ontsporen.

Een goede grip op uw liquiditeit zal u goed van pas komen bij het versterken van uw toekomstige financiële gezondheid.

Plaats een reactie