Liquide nettowaarde: de definitie, berekening en doel voor uw financiën

Liquid net worth is anders dan overall net worth

i’ve eerder geschreven over het belang van het bijhouden van uw netto waarde, dat is een momentopname van uw financiële vooruitgang op een enkel moment in de tijd.

In Principe berekent u uw netto waarde door af te trekken wat u verschuldigd bent van wat u bezit.het is een waardevolle maatstaf om u te helpen bepalen welke financiële hefbomen u moet verplaatsen om op tijd klaar te zijn voor pensionering.

maar er is een ander type vermogen, genaamd liquid net worth, en is misschien een nuttiger hulpmiddel om uw financiële gezondheid te meten.door uw liquide vermogen te volgen, kunt u weten hoe dicht u bij financiële zekerheid en financiële vrijheid bent.hoewel het vermogen van de rijken en beroemdheden vaak wordt besproken in de roddelkolommen, is liquid net worth een aparte meting die zelden wordt besproken. Misschien omdat deze berekening meestal veel lager is en lang niet zo indrukwekkend.

om een voorbeeld te geven, Bill Gates is een van de rijkste mannen ter wereld en is vandaag de dag ongeveer $130 miljard waard in termen van vermogen. Maar dit is eigenlijk geen goede indicatie dat hij naar buiten kan gaan en $130 miljard kan uitgeven aan wat hij maar wil. Hoewel zijn totale vermogen $130 miljard is, is zijn liquide vermogen slechts een fractie hiervan vanwege zijn investeringen in onroerend goed, Kunst, Antiek en andere niet-liquide activa.dus, terwijl uw totale netto vermogen een weerspiegeling is van uw financiële rijkdom, is uw liquide netto vermogen een goede indicatie van uw financiële gezondheid.

Wat is een liquid net worth?  laat ’ s gaan over dat volgende.

 

wat is een liquid net worth?

als een deelverzameling van uw totale vermogen, uw liquide vermogen is alleen goed voor alle activa die snel en efficiënt kunnen worden omgezet in contant geld.

om uw liquide vermogen te kennen, moet u de waarde van uw liquide activa bepalen (activa die gemakkelijk en snel in contanten kunnen worden omgezet) en uw verplichtingen van dit aantal Aftrekken.

deze belangrijke maatstaf geeft de financiële zekerheid en gezondheid van een individu aan, omdat het zich richt op het vermogen om relatief snel geld te genereren in tijden van nood en nood.dus, hoewel u uw huis, voertuigen, onroerend goed en pensioenrekeningen in uw totale vermogen opneemt, kunnen deze niet snel in contanten worden omgezet en worden ze daarom over het algemeen niet opgenomen in uw berekening van het liquide vermogen.

Wat is een liquid asset?

vaak kwalificeren mensen een liquide activa als een die gemakkelijk binnen 24 tot 72 uur in contanten kan worden omgezet. Met andere woorden, elk actief dat u in een opwelling kunt verkopen en in ruil daarvoor contant geld kunt ontvangen, moet worden opgenomen in uw liquide vermogen.

Deze kunnen zijn:

 • contanten
 • betaal-en spaarrekeningen
 • beleggingsfondsen
 • persoonlijke cheques
 • aandelen
 • obligaties
 • depositocertificaten

iets om in gedachten te houden is dat er geen exacte regels zijn om te bepalen wat een liquide actief is en wat niet.&Nbsp;Het ’s aan u om te bepalen welke van uw activa u beschouwt“ liquide ” genoeg om op te nemen in de berekening.

uw huis wordt bijvoorbeeld meestal niet als een liquide activa beschouwd.Als u echter in een bloeiende vastgoedmarkt woont waarvan u weet dat u uw huis zeer snel kunt verkopen, wilt u het misschien opnemen met uw andere liquide activa. Vergeet niet om de waarde ervan te verlagen voor makelaarskosten en eventuele toepasselijke belastingen.

uiteraard liquid net worth is enigszins “vloeistof ” in de natuur, wat betekent dat de berekening kan afhangen van uw omstandigheden en voorkeuren. Bepaal dus zelf voor welk doel u wilt dat deze metriek dient als een weerspiegeling van uw algehele financiële zekerheid.Als u wilt berekenen hoe gemakkelijk het zou zijn om activa binnen 24 uur te liquideren, moet u uw activa op de juiste manier beperken.als u echter gewoon een idee wilt van hoeveel geld u binnen 30 dagen kunt ophalen, ziet uw berekening er waarschijnlijk anders uit.

Wat is een niet-liquide asset?

elk actief dat niet snel in contanten kan worden omgezet, wordt als niet-liquide beschouwd en moet niet worden opgenomen in uw liquide vermogen. Aangezien het tijd kost om vaste activa zoals voertuigen en eigendommen te verkopen, worden ze meestal niet als liquide beschouwd.

niet-liquide activa omvatten doorgaans:

 • onroerend goed & onroerend goed
 • Voertuigen
 • eigendom in een bedrijf
 • kunstwerken, antiek en verzamelobjecten
 • pensioenrekeningen

echter, zoals vermeld in de vorige sectie, is het volledig aan u welke activa u opneemt in uw berekening van het liquide vermogen.

houd er rekening mee dat elk actief naast contant geld mogelijk in waarde moet worden gedisconteerd vanwege de kosten die nodig zijn voor een contante conversie. Als u bijvoorbeeld uw 401(k) in uw liquide vermogen wilt opnemen, moet u de waarde ervan verlagen door eventuele vervroegde opnamekosten en belastingen die u zou moeten betalen.

uw totale netto vermogen bestaat uit zowel liquide als niet-liquide activa. Als u meer flexibiliteit in uw financiën wilt, verhoogt u de waarde van uw liquide activa.

hoe bereken je je liquid net worth

Hier is een eenvoudige formule om je liquid net worth te berekenen:

liquid net worth = liquid assets – liabilities 

maak eerst een lijst van uw totale activa (liquide en niet-liquide), waaronder:

 • Cash/Bank Accounts
 • vehicles
 • Real Estate
 • retirement accounts
 • beleggingsfondsen, obligaties, aandelen, enz.
 • verzamelobjecten, kunst, sieraden, enz.
 • Savings

schrijf vervolgens al uw verplichtingen op, zoals:

 • creditcardschuld
 • totaal resterende saldo op uw hypotheek
 • Autoleningen
 • studieleningen
 • Payday loans, persoonlijke leningen en elke andere vorm van lening
 • elke andere vorm van schuld

nu, laat’s Bekijk een voorbeeld van hoe u zowel uw totale nettowaarde als uw liquide nettowaarde kunt berekenen, zodat we de twee kunnen vergelijken.

misschien ziet uw financiële situatie er ongeveer zo uit:

 • een huis met een marktwaarde van $300.000
 • een auto ter waarde van $15.000
 • $100.000 links op een hypotheek
 • $10.000 links op een autolening
 • creditcardschuld van $2.000
 • studielening schuld van $25.000
 • $100.000 op een 401(K) pensioenrekening
 • $8.000 op uw spaarrekening
 • $2.000 op uw betaalrekening
 • $30.000 in aandelen

om uw totale nettowaarde te berekenen, zou u uw activa in hun geheel optellen en uw totale verplichtingen aftrekken. Het zou er zo uitzien op basis van de bovenstaande waarden:

behoorlijk indrukwekkend, hè?laten we dat nu vergelijken met liquid net worth.

Het berekenen van uw liquide vermogen is een vergelijkbaar proces, maar u hoeft alleen uw liquide activa op te nemen en niet uw vaste activa.

Hier is hoe uw liquide nettowaarde berekening eruit zou zien:

Yikes!

zoals u kunt zien, is uw vermogen van $318.000 aanzienlijk anders dan uw liquide vermogen, dat in totaal $97.000 negatief is.

Waarom is het negatief?

want in dit geval zijn uw totale passiva veel groter dan uw liquide activa. Daarom is het belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen de twee verschillende soorten netto vermogen.

denk bijvoorbeeld aan wanneer je verhalen hoort over beroemdheden of beroemde mensen die failliet gaan. Op papier zijn deze mensen miljoenen dollars waard. Als ze echter hoge rekeningen hebben die ze moeten betalen en niet snel met het geld kunnen komen, kunnen ze zich heel snel onder water bevinden. Ze kunnen 3-4 herenhuizen hebben die enkele miljoenen waard zijn, maar deze kunnen niet snel worden verkocht om eventuele verplichtingen te dekken.

hoe u uw liquid net worth kunt laten groeien

Als u uw liquide vermogen hebt berekend en het bleek een getal te zijn dat niet naar uw smaak is, maak je geen zorgen. Er zijn een paar manieren waarop u uw totale vermogen en liquiditeit kunt verhogen:

1. Groei meer inkomstenstromen

een van de meest effectieve manieren om uw liquide vermogen snel te laten groeien, is het verhogen van uw actieve inkomen. Je kunt dit doen door een beter betaalde baan te vinden, je eigen bedrijf te starten of een tweede parttime baan of side hustle te krijgen.

het hebben van meerdere inkomstenstromen zal meer financiële stabiliteit voor u creëren en u in staat stellen sneller geld te besparen. Als u moeite heeft met het hebben van geld dat overblijft nadat uw rekeningen zijn betaald, wilt u misschien overwegen om extra manieren te vinden om inkomsten te genereren.

het goede nieuws is dat je eindeloze manieren hebt om meer geld te verdienen. U kunt ervoor kiezen om een eenvoudige parttime baan aan te nemen die per uur betaalt, of u kunt een service aanbieden waarin u enige expertise hebt en uw eigen tarieven instellen.

wat je ook kiest, Stel een inkomensdoel in dat je elke maand wilt bereiken.heb een speciale rekening waar u uw spaargeld kunt opslaan, maar nog steeds snel en gemakkelijk toegang hebt terwijl u uw liquide vermogen laat groeien.

2. Vraag om een verhoging

heb je het gevoel dat je wordt betaald wat je waard bent?  Als je antwoord nee is, dan is het tijd om een verhoging te vragen. Kom met je beste argument waarom je tijd en vaardigheden meer waard zijn dan je momenteel krijgt. Wees specifiek en zelfverzekerd over de verhoging die u wilt ontvangen.

het kan je helpen om een beetje onderzoek te doen voordat je gaat zitten voor de grote vraag.Ontdek het gemiddelde loonbereik dat uw positie momenteel in uw omgeving krijgt en print zelfs uw bevindingen uit om uw baas te laten zien.  weet de kwalificaties voor het hogere einde van de loonschaal, zodat u’re zeker dat u’re gerechtvaardigd in uw verzoek.

als je* do * het gevoel hebt dat je wordt betaald volgens je vaardigheden, dan is het misschien tijd om je vaardigheden te verbeteren. Neem het initiatief om erachter te komen welke extra training je nodig hebt om naar het volgende salarisniveau te springen.laat je baas weten dat je gemotiveerd bent om meer te leren, zodat je meer aan het bedrijf kunt bieden.

wees bereid om geweigerd te worden.weet wat je volgende zet zal zijn als je de verhoging niet krijgt.u zult zelf moeten beslissen of er voldoende voordelen zijn om zelfs zonder een hoger salaris te blijven.misschien vindt u het tijd om door te gaan naar een ander bedrijf dat bereid is te betalen wat u denkt dat u waard bent.

3. Verminder uw uitgaven

het vrijmaken van geld dat je al verdient is net zo effectief als het maken van meer.zoek die uitgavenlekken die u kunt minimaliseren of elimineren om meer geld beschikbaar te hebben voor besparingen.

De eenvoudigste manier om dit te doen is om uw uitgaven bij te houden en vast te houden aan een budget.u zult nooit volledige controle hebben over uw financiën totdat u een goed begrip hebt van waar uw geld naartoe gaat.

Ik raad de zero-sum budget methode aan voor degenen die net beginnen met een budget of het gevoel hebben dat ze meer discipline nodig hebben met een uitgavenplan.deze strategie zorgt ervoor dat elke dollar wordt verantwoord, zodat u uw inkomen kunt maximaliseren.

uw budget geeft u een plek om uw uitgaven bij te houden en te zien op welke gebieden u kunt bezuinigen. Als het verhogen van uw liquide vermogen een financieel doel voor u is, kijk dan naar die variabele en discretionaire uitgaven om meer manieren te vinden om te besparen.

budgetcategorieën zoals uit eten gaan, Kleding, abonnementen en maandelijkse lidmaatschappen zijn eenvoudige gebieden om uitgaven te verminderen. Maar, don ’t vergeten dat u ook uw noodzakelijke uitgaven kunt minimaliseren door uw hypotheek te herfinancieren met een beter tarief, verzekeringspremies te verlagen en autoleningen te vermijden door oudere voertuigen te besturen.

wanneer u uw geld efficiënter laat werken, maakt u inkomsten vrij die u al maakt. Vind manieren om uw uitgaven te verminderen, zodat u geld kunt besparen en uw liquide vermogen kunt verbeteren.

4. Verhoog uw beleggingen

aandelen en obligaties worden beschouwd als liquide activa, dus als u uw liquide vermogen wilt verhogen, begin dan meer te beleggen.

met beleggingsvehikels krijgt u pas het geld als u verkoopt. Dus, technisch gezien, uw liquide netto waarde isn’t beïnvloed totdat u verkopen en ontvangen meerwaarden. Als u geld verliest op uw beleggingen, kan uw liquide vermogen dalen.

obligaties brengen echter een gegarandeerd inkomen met zich mee. Obligaties worden ook wel vaste activa genoemd, wat betekent dat ze een stabiele inkomstenstroom bieden (meestal twee keer per jaar betaald).

Als u niet bekend bent, een obligatie is geld geleend aan een bedrijf of overheid die ze beloven terug te betalen. In de tussentijd betalen ze je ook voor het lenen van je geld.

obligaties hebben een vooraf bepaalde looptijd vóór de vervaldatum. U ontvangt gedurende deze periode jaar na jaar een bepaald bedrag aan vast inkomen. Zodra de obligatie vervalt, ontvangt u het hoofdsombedrag dat u hebt geïnvesteerd terug.

een ander vastrentend actief dat u kunt gebruiken, zijn depositocertificaten.  deze zijn “minder” liquid, in die typisch u ’re verplicht om uw geld gebonden te houden voor een bepaalde periode van tijd, tenzij u wilt oplopen een boete voor vervroegde opname.

5. Verminder uw schuld

u kunt prioriteit geven aan het doel van het verminderen van uw verplichtingen door zich te concentreren op het afbetalen van uw schuld. Overweeg om extra geld in te zetten voor de schuld met de hoogste rente. Deze aanpak staat bekend als de” lawine ” – strategie en helpt op de lange termijn een aanzienlijke hoeveelheid geld te besparen.

een andere effectieve manier om uw schuld te verminderen is de “sneeuwbal” – strategie waarbij u zich eerst richt op de kleinste schuld en vervolgens uw weg naar de grotere schulden baant. Sommige mensen vinden dit veel motiverender omdat het gemakkelijker is om snelle resultaten te zien door de kleinere schulden snel te elimineren.

als dit allemaal een beetje verwarrend klinkt, overweeg dan om deze stappen te volgen om uw schuld snel te verminderen:

 • Ontwikkel een budget om uw uitgaven bij te houden – word je meer bewust vanuw inkomsten en uitgaven om onnodige kosten te verminderen.
 • verminder het aantal creditcards dat u hebt – voor degenen die je hebt, zorg ervoor dat ze de laagste rente beschikbaar.
 • Betaal uw rekeningen op tijd – door uw rekeningen volledig en op tijd te betalen, voorkomt u late kosten en hoge rentetarieven.
 • af te betalen van de schulden met de hoogste rente en vergoedingen eerste – Dit zal de hoeveelheid geld die u verschuldigd bent op de lange termijn te verminderen.
 • krijg een schuld consolidatie lening van een credit union of een bank – Dit zal u toelaten om slechts één betaling te maken om uw schuld af te betalen (in plaats van meerdere betalingen aan verschillende kredietverstrekkers). Soms kunt u een lagere rente krijgen op consolidatie.
 • neem niet meer schulden aan – voordat u nieuwe schulden toevoegt, werk aan het afbetalen van wat u momenteel verschuldigd bent. U kunt dit doen door onnodige aankopen te beperken en dat inkomen te richten op het afbetalen van uw schuld. Het is een goed idee om uw eigen schuld afbetalingsplan te maken of met een toegewijde en betrouwbare kredietadviseur te praten als u extra hulp nodig hebt.

zodra u uw saldi hebt afbetaald of sterk hebt verlaagd, zorg er dan voor dat u niet opnieuw in de schuldenval valt. Stap uw creditcards uit als u niet zeker bent van het beteugelen van uw buitensporige bestedingsgewoonte, en begin in plaats daarvan contant geld of betaalkaarten te gebruiken. Dat zal u helpen de drang naar onnodige uitgaven te beheersen.

nogmaals, het volgen van deze stappen zijn allemaal betrouwbare manieren waarop u uw liquide vermogen kunt verhogen.

hoe uw liquide nettowaarde te volgen

Het’s wijze financiële praktijk om uw liquiditeit te kennen tarief.noodsituaties hebben de neiging om onverwacht op te duiken, dus om financiële nood te voorkomen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de contante bronnen die u tot uw beschikking hebt.

een eenvoudige manier om uw liquide vermogen te volgen is met een spreadsheet.je kunt digitaal gaan met Excel of Google Spreadsheets, of old school zijn met potlood en papier.

de eerste kolom van uw spreadsheet moet een lijst zijn van al uw activa die u als liquide beschouwt.de volgende kolom zou de individuele waarde van elk actief zijn.natuurlijk zullen de waarden dagelijks fluctueren, dus noteer gewoon de meest nauwkeurige waarden die u vandaag kunt bepalen.

als u activa opneemt waarvoor een gereduceerde waarde vereist is, voegt u een derde kolom toe voor de disconteringsvoet (meestal tussen 10% en 30%) en een vierde kolom voor de nettowaarde.

onder uw activa, ofwel een lijst van uw passiva individueel, of gewoon het totaal in te voeren.

ten slotte trekt u gewoon uw verplichtingen af van uw liquide activa om uw liquide vermogen te krijgen.

uw tracker kan er ongeveer zo uitzien:

zolang uw financiën niet drastisch fluctueren, moet het bijwerken van uw liquide vermogen een of twee keer per jaar voldoende zijn. Werk gewoon de waarden van uw liquide activa en passiva bij om te zien hoeveel uw liquide vermogen is veranderd.

het doel is om een balans te vinden waar je je comfortabel bij voelt. Houd een liquide nettowaarde doel in gedachten, en aanpassingen aan uw persoonlijke financiën om het te bereiken in de loop van de tijd.

waarom is liquid net worth belangrijk?

hoewel uw totale vermogen een belangrijk getal is, geeft het niet uw financiële vrijheid of financiële stabiliteit aan. Dat is wat je liquid net worth doet.

uw liquiditeit laat zien hoe voorbereid u financieel bent om onvoorziene omstandigheden of noodsituaties aan te pakken, zoals banenverlies, grote gezondheidskosten, huisreparaties, autoreparaties, Grotere dan verwachte belastingrekeningen, enz.

uw liquide vermogen kan u helpen uw uitgaven te dekken zonder uw huis, auto of andere activa onder de marktwaarde te hoeven verkopen. Voor veel mensen betekent hoge liquiditeit financiële zekerheid, omdat het de hoeveelheid fondsen vertegenwoordigt waar ze op korte termijn toegang toe hebben.

moet u $5.000 uitgeven om uw dak te repareren? Of misschien moet je naar de andere kant van het land reizen voor een overlijden in de familie? Wat als u een spoedoperatie voor galblaasverwijdering moet ondergaan en een week in het ziekenhuis moet blijven?

elk van deze out-of-the-blue uitgaven kan verwoestend zijn voor degenen die paycheck-to-paycheck leven of weinig tot geen liquiditeit hebben. Helaas is het aantal mensen dat in dit soort situaties leeft toegenomen sinds het COVID-19-virus door Amerika is geveegd. Daarom is het belangrijk om uw liquide vermogen in de gaten te houden en elke mogelijke maatregel te nemen om het te laten groeien.

andere belangrijke financiële metrics om te volgen

financiële statistieken zijn snelle en eenvoudige indicatoren van uw vooruitgang in de richting van het bereiken van uw financiële doelen. En hoewel uw vermogen een effectieve maatstaf is voor uw totale vermogen, zijn er verschillende andere statistieken die u op weg naar uw pensioen zou moeten volgen.

naast uw vermogen, raad ik aan om deze 4 financiële statistieken in de gaten te houden om uw pensioenbereidheid te meten:

 1. financieel onafhankelijkheidsnummer – deze metriek vertegenwoordigt het vermogen dat u zult moeten accumuleren om financieel onafhankelijk te zijn en volledig te leven van besparingen. De factoren die van invloed zijn op uw FI-nummer zijn uw verwachte jaarlijkse pensioenuitgaven en het opnamepercentage dat u zult toepassen op uw pensioensparen.
 2. spaarpercentage–  deze personal finance ratio specificeert het percentage van uw inkomen dat u in een bepaalde periode spaart. Veel financiële adviseurs raden u aan een spaarpercentage van ten minste 15% te handhaven zodra u 25 wordt. Als u een late spaarder bent, moet uw spaarpercentage hoger zijn als u op tijd met pensioen wilt gaan.
 3. DTI ratio–  DTI staat voor Debt-to-Income, en zal u informeren over hoe goed u uw schulden afbetaalt.  hoe hoger uw DTI, hoe meer u nodig hebt om schulden af te lossen een prioriteit te maken.financiële kredietverstrekkers zullen vaak zoeken naar een DTI van 30% of lager, maar uw doel moet zijn om deze metriek te minimaliseren en het zo dicht mogelijk bij nul te krijgen tegen de tijd dat u met pensioen gaat.
 4. liquiditeitsratio–  net als liquide nettowaarde is uw liquiditeitsratio een nuttige weerspiegeling van uw financiële zekerheid. Behalve, in plaats van in dollars te meten, meet deze metriek de tijd en geeft aan hoe lang u uitsluitend door uw liquide middelen kunt worden ondersteund.

deze persoonlijke financiële ratio ‘ s worden verder uitgelegd in mijn bericht over metrics om te volgen voor pensioenplanning. Bekijk het om te leren hoe je elk kunt berekenen en hoe ze je kunnen helpen je voor te bereiden op je pensioen.u kunt zelfs een gratis maandelijkse metrische tracker downloaden.

 

Final thoughts on liquid net worth

Ik denk dat we allemaal meer zekerheid willen ervaren met onze financiën, en een eenvoudige manier om te beoordelen waar u bent op is door het berekenen van uw liquide netto waarde.

deze belangrijke maatstaf helpt u zich voor te bereiden op onverwachte uitgaven en noodsituaties zonder uw pensioenplannen te verlammen en uw budget te laten ontsporen.

Het houden van een goede greep op uw liquiditeit zal u goed van pas komen bij het versterken van uw toekomstige financiële gezondheid.

Plaats een reactie