The Latte Factor Book Review: 5 gratis lessen om uw financiën te verbeteren

Ik las onlangs dit kleine juweel van een boek van David Bach.  Toen pakte ik het op en las het opnieuw.  Ik wist dat ik het meer dan eens moest lezen om er het maximale uit te halen.

En ik ben blij dat ik dat gedaan heb.  De tweede keer waren er beslist meer nuggets gevonden.

De Latte-factor is een fictief verhaal dat financiële waarheden illustreert.  De auteur leert ons eenvoudige maar diepgaande lessen over wat het betekent om rijk te zijn en hoe u uw financiële doelen kunt bereiken terwijl u trouw blijft aan uw waarden.

De meeste mensen geloven niet dat ze een rijk leven kunnen leiden leven vandaag zonder meer geld te verdienen.  Als jij dit bent, dan is The Latte Factor een boek waar je iets van kunt leren.

Na het twee keer gelezen te hebben, is hier mijn recensie van het Latte Factor-boek, inclusief 5 lessen die ik heb geleerd om mijn financiën te verbeteren :

 1. Je bent rijker dan je denkt.
 2. Je hebt niet meer geld nodig, je hebt nieuwe gewoontes nodig.
 3. Er zijn 3 geheimen om te ontgrendelen voor financiële vrijheid.
 4. Geloof de geldmythen die u tegenhouden niet.
 5. li>

 6. Rijkdom is niet alleen voor de rijken.

1.  Je bent rijker dan je denkt

David Bach, de auteur, vertelt een verhaal over het leven van Zoey, een 20-jarige student die voor een reclamebureau werkt.

Zoey bevindt zich in een levensfase waarin ze de gekozen richting in twijfel begint te trekken. Ze heeft een goede baan met een fatsoenlijk loon, ze kan zichzelf onderhouden en ze geniet van het werk dat ze doet.

Maar ze begint zich af te vragen wat er nog meer is.  Elke keer als er zich een mogelijkheid voordoet die haar aanspreekt, wijst ze de gedachte onmiddellijk af omdat ze denkt dat ze die niet kan betalen.

Ze ontmoet Henry, die in een plaatselijke coffeeshop werkt waar ze elke ochtend naartoe gaat. Door deze vriendschap begint Zoey haar financiële situatie op een andere manier te bekijken, en Henry helpt haar te begrijpen dat ze nu genoeg geld heeft om het leven te leiden dat ze wil.

Hier komt de &# 8220;lattefactor” wordt geïntroduceerd.

In het geval van Zoey zorgde haar ochtend latte ervoor dat ze niet besefte dat ze zich eigenlijk een rijk leven kon veroorloven.

En nee – niet rijk omdat ze meer geld had dan ze wist wat ze ermee moest doen – maar rijk aan het ervaren van voldoening en vreugde en doel in haar leven.

De latte die ze elke ochtend betaalde, evenals een ontbijtmuffin, salade voor de lunch en afhaalmaaltijden voor het avondeten, leverden een aanzienlijk bedrag op over een maand.  Ze zag gewoon niet hoe deze uitgaven haar dagelijks inkomen opslokten.

En haar dromen stelen.

Soms kunnen we vast komen te zitten in een eindeloze lus van meer willen, maar onszelf ontkennen omdat we denken dat we het niet kunnen betalen. We opereren in de beperkende overtuiging dat we nooit vooruit zullen komen tenzij we meer geld verdienen.

Het is wanneer we doelgericht gaan omgaan met onze tijd, onze geld en onze gewoonten dat onze ogen open staan ​​voor de mogelijkheden die ons in onze huidige omstandigheden ter beschikking staan.

Door onze prioriteiten duidelijk te krijgen, ons de focus die nodig is om te weten wat we bereid zijn op te offeren.

De volgende keer dat je tegen jezelf zegt dat ik het niet kan betalen, stop dan en denk na of dat echt waar is. Zijn er kleine, onbeduidende uitgaven die u uit uw normale routine zou kunnen schrappen om te sparen voor wat echt belangrijk voor u is?

De sleutel om vandaag rijk te leven, is uw uitgaven op een rij te zetten met uw waarden.  Wees specifiek over wat belangrijk voor u is, zodat u bewust met uw geld kunt omgaan.

Als u bereid bent uw gewoonten aan te passen, zult u merken dat u zich vandaag een rijk leven kunt veroorloven.

2.   Je hebt niet meer geld nodig, je hebt nieuwe gewoonten nodig

Aan het begin van het boek krijgt Zoey een baan aangeboden die meer loon maar minder vrijheid biedt. Ze weet dat de functie meer uren zou vergen dan haar huidige, maar de loonsverhoging lijkt de enige manier voor haar om vooruit te komen.

Ze houdt echter van het bedrijf waarvoor ze werkt en de mensen met wie ze werkt. . Ze twijfelt het hele verhaal of ze de jobaanbieding wel of niet moet aannemen.

Haar nieuwe vriend Henry ziet in haar iets dat de meeste mensen gemeen hebben:  de overtuiging dat meer geld de oplossing is voor geldproblemen.  Zoey denkt dat als ze gewoon een hoger inkomen zou hebben, ze haar schulden zou kunnen afbetalen en de dingen zou kunnen betalen die ze wil.

Henry daagt haar uit om anders te denken.  In plaats van te wachten tot er iets in de toekomst gebeurt, zegt hij haar vandaag de controle over haar acties te nemen.

Ze heeft niet meer geld nodig om rijk te leven, ze moet gewoon betere gewoonten aanleren.

Nadat Zoey bekent dat haar eerdere loonsverhogingen nooit veel leken te helpen, begint ze te begrijpen wat Henry zegt. Meer verdienen betekent niet automatisch meer sparen. Sterker nog, als de meeste mensen opslag krijgen, verhogen ze daarmee hun kosten van levensonderhoud.

Dus alleen maar meer geld verdienen zal je niet uit je schulden halen, of verhogen hoeveel je spaart .

Het gaat niet om de hoeveelheid geld die moet veranderen, het gaat erom wat u met het geld doet dat is belangrijk.

En als wat je doet je altijd blut maakt, dan moet je iets anders gaan doen.  Je moet je gewoonten veranderen.

Het is echt zo simpel – maar het is niet gemakkelijk. Je gewoonten veranderen is moeilijker dan loonsverhoging krijgen.

Je brein is tenslotte erg vertrouwd geraakt met de financiële beslissingen die je neemt sinds je oud genoeg was om een ​​baan te krijgen.

>

Gewoonten hebben tijd, oefening en intentie nodig. Denk na over de gewoonten die je vandaag hebt die je ervan weerhouden om het leven te leiden dat je wilt.  Impulsaankoop?  Uit eten?  Nieuwe schoenen?  Die ochtend latte?

Als we geld uitgeven zonder rekening te houden met de gevolgen op de lange termijn, kiezen we ervoor om onze doelen in het leven voortdurend uit te stellen.  En het komt allemaal neer op de kleine, onproductieve, onbeduidende keuzes die we maken met onze tijd en ons geld.

Je hebt de macht om de controle over je acties te nemen en te kiezen hoe je reageert op de omstandigheden om je heen.

Stop met wachten op meer geld en begin met het ontwikkelen van betere gewoonten.  Degenen die zullen werken voor de toekomst die u wilt in plaats van ertegen.

3.  Er zijn 3 geheimen voor financiële vrijheid

Oké, dus laat me dat anders formuleren.  Ik heb geleerd dat de auteur gelooft dat er 3 geheimen zijn voor financiële vrijheid.

Maar laat me het verduidelijken.  Ik geloof niet dat financiële vrijheid ontgrendeld wordt met geheimen, en of die er zijn slechts 3 is een gok.

Met dat in gedachten, laten we er gewoon mee doorgaan.

Hier zijn de 3 geheimen van financiële vrijheid , volgens David Bach:

 1. Betaal eerst jezelf
 2. Geen budget; maak het in plaats daarvan automatisch
 3. Leef nu rijk

Waarschijnlijk niet wat je zou verwachten, hè?  Ik bedoel, er is niets aan beleggen – en budgetteren wordt zelfs afgeraden! Wat maakt het uit?

Maar als je het boek leest, zie je de wijsheid in alle drie.  In feite is het eerste geheim het enige financiële advies dat mijn ouders me ooit hebben gegeven.

In het boek helpt Henry Zoey de waarde van haar tijd als betaalde medewerker van een reclamebureau.  Voor elk uur dat ze werkt, is er een inkomen dat naar een uitgave gaat.

Dus misschien gaan de eerste 3 uur naar huur, de volgende 2 uur naar eten en misschien een uur naar de metro. Ze ruilt haar tijd in voor geld, zodat ze zich een levensstijl kan veroorloven.

Hij legt uit dat haar inkomen als een taart is en dat de uren die ze werkt als stukjes van de taart zijn.  Er zijn grote plakken (zoals huur) en kleine plakken (zoals koffie).  En als ze wordt betaald, serveert ze alle plakjes aan iedereen die haar om een ​​deel van haar inkomen vraagt.

Maar ze bedient zichzelf nooit, want nadat ze iedereen heeft betaald, is er niets meer over.

En dit is de reden waarom meer dan de helft van de Amerikanen minder dan $ 1.000 aan spaargeld heeft. Ze komen er nooit toe om zichzelf te betalen.

De realiteit is dat als u niet eerst uzelf betaalt, u waarschijnlijk later niets meer overhoudt om uzelf te betalen. Er wordt te veel aan het toeval en de wilskracht overgelaten, die meestal nooit in uw voordeel zijn als het om geldzaken gaat.

Het beste wat u kunt doen, is  Betaal eerst jezelf. Een geweldige manier om dit te bereiken, is door inhoudingen op de loonlijst tot 401.000. Of automatische overboekingen naar een spaarrekening.  Hoe dan ook, zet dat eerste deel op een soort rentedragende spaarrekening voordat u de rest gaat bedienen.

U betaalt niet alleen uzelf eerst, maar u betaalt ook eerst ;zet jezelf op de eerste plaats.

Het tweede geheim helpt je om het eerste geheim voor elkaar te krijgen zonder enige discipline of wilskracht.  Automatiseer uw spaargeld zodat u het geld nooit ziet of aanraakt.

Don’niet eens “budget” uw spaargeld – leer gewoon te leven van wat er overblijft nadat het eruit is gehaald.

Als u uw spaargeld op automatisch, je zult het nooit missen.

Wanneer je het tweede geheim implementeert, ontgrendel je het derde.  Door te leren leven van een deel van uw taart, kunt u niet alleen sparen voor uw pensioen in de toekomst, maar ook voor de dingen die u voldoening schenken in het heden.

Zodra uw pensioenrekening aan het rollen is, kunt u andere spaarrekeningen opzetten voor financiële kortetermijndoelen. Misschien een vakantiefonds starten, of een hobbyrekening.  Plan vervolgens regelmatig automatische overdrachten in, zodat u vandaag het rijke leven kunt leiden.

4.  Geloof deze geldmythes niet

Uw opvattingen over geld worden meestal gevormd door uw opvoeding, ervaringen en cultuur (onder andere).

De geldmindset waarmee u eindigt volwassenheid is vaak een onderbewust geloofssysteem dat uw houding ten opzichte van geld op belangrijke manieren beïnvloedt.  Sommige goed, andere niet zo goed.

Deze overtuigingen kunnen zo ingebakken zitten in onze geest dat we ze niet eens in twijfel trekken. We accepteren ze gewoon als waarheid, en we staan ​​toe dat ze onze verwachtingen en ons gedrag sturen.

Het probleem is dat die geloofsstructuur soms op een fundament van onwaarheid berust.  Dit is waar de auteur naar verwijst als “geldmythen”, die ons ervan kunnen weerhouden financiële vrijheid te bereiken als we ze geloven.

In het boek vertrouwt Zoey haar baas toe dat ze heel graag een kunstwerk zou willen kopen dat aan de muur van de coffeeshop hangt. Volgens Zoey kan ze het zich niet veroorloven – of een andere “luxe” trouwens.

Ze geeft toe dat alle recent financieel advies van haar nieuwe vriend Henry is moeilijk te accepteren – vooral sinds ze ontdekte hoe rijk hij is. Begeleid worden door een miljonair lijkt haar een beetje belachelijk, gezien het feit dat ze nauwelijks rond kan komen.

Haar baas heeft gehoord dat de “kan het niet betalen” excuus van Zoey eerder, en erkent dat Zoey vastzit in een verkeerde manier van denken. /p>

 1. Als u meer geld verdient, zult u rijk zijn.
 2. Er is geld voor nodig om geld te verdienen.
 3. Iemand anders zal voor je zorgen.

De eerste mythe werd genoemd in de tweede bovenstaande les.  Meer geld lost uw geldproblemen niet op, wat betekent dat u er zeker ook niet rijk van wordt.

U moet zich concentreren op uw geldgewoonten en mentaliteit in plaats daarvan.  Als die eenmaal in overeenstemming zijn met je waarden, kun je een rijk leven leiden zonder een hoger inkomen nodig te hebben.

Een andere mythe waar velen in trappen, is dat je geld nodig hebt om geld te verdienen.  De baas van Zoey vertelt haar dat ze geen enorme hoeveelheid geld nodig heeft om rijkdom op te bouwen.

Kleine aanpassingen in haar dagelijkse bestedingspatroon kunnen enorme besparingen opleveren – genoeg om haar op een dag zelfs miljonair te maken. Het enige dat nodig is, is consistentie, tijd en samengestelde rente – en hoe eerder ze begint, hoe beter!

De laatste mythe wordt typisch geassocieerd met vrouwen, maar tegenwoordig vallen ook mannen erin.  Vrouwen worden er echter meer door getroffen.

Dit komt door verschillende factoren die de auteur in het verhaal naar voren brengt, waaronder het feit dat vrouwen gemiddeld 20% minder verdienen dan mannen, maar doorgaans 7 jaar langer leven. Vrouwen nemen ook meerdere jaren vrij om kinderen groot te brengen, en de helft eindigt in een scheiding.

Als vrouwen kunnen we het ons niet veroorloven om op iemand te vertrouwen anders om voor ons te zorgen. 

We moeten onze denkwijze doorzoeken om elke beperkende overtuiging die ons ervan weerhoudt verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen financiële toekomst te verwijderen.

Als u getrouwd bent, moet u een plan hebben voor hoe de overlevende financieel wordt ondersteund wanneer de ander als eerste sterft. Dit is gewoon het verantwoordelijke en liefdevolle ding om te doen voor je partner.

Als u alleenstaand bent, maak dan financiële keuzes op basis van uw vermogen om in uw eigen levensonderhoud te voorzien. Neem de volledige verantwoordelijkheid voor het opbouwen van uw eigen vermogen, zodat u nooit op iemand anders hoeft te vertrouwen. Als je dan je droomprins ontmoet, zal financiële zekerheid geen factor zijn in je relatie.

5.  Rijkdom is niet alleen voor de rijken

Dit was waarschijnlijk de meest bemoedigende les voor mij.

Iedereen kan rijkdom opbouwen.

Ongeacht je leeftijd, je schulden, je achtergrond, wat dan ook.

Het maakt niet uit waar je staat in het leven, je hebt de controle om betere gewoonten te creëren, je manier van denken te veranderen en ervoor te kiezen anders te reageren op je omstandigheden.

>Je hebt alles wat je nodig hebt – nu – om uw toekomst en uw nalatenschap te veranderen.

De sleutel is om te weten wat u waardeert.  Want zodra uw financiële beslissingen weerspiegelen wat echt belangrijk voor u is, zal uw leven beginnen te veranderen.

Je zult een nieuw gevoel van vrede voelen.
Je zult een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid hebben.
En je zult gaan geloven dat je het echt kunt leef rijk – maar ook rijkdom opbouwen.

Terwijl Zoey nadenkt over alles wat Henry met haar heeft gedeeld over het leiden van een rijk leven, herinnert hij haar aan een simpele maar belangrijke waarheid.

Ieder van ons is hier om iets speciaals te doen, maar de meeste van wij doen het niet.

Ik geloof dit echt, en dat God een uniek doel heeft met elk individu op deze aarde.  Als we vastgeketend zijn aan schulden en gevangen worden gehouden door beperkte overtuigingen, zullen we nooit het meest volledige leven ervaren dat Hij voor ons heeft.

Financiële vrijheid is niet alleen om genoeg geld te hebben om te kopen wat je maar wilt.

Sterker nog, het stelt je in staat om vrijelijk het leven te leiden dat je bedoeld bent te leven.

The Latte Factor boekoverzicht samenvatting

De Latte-factor leest snel, maar bevat een aantal krachtige lessen.

In een notendop zijn dit de top 5 tips die ik heb gekregen na het lezen van dit geweldige boek:

 1. Je bent rijker dan je denkt. Als je&#8217 ;Als u bereid bent uw gewoonten aan te passen, zult u merken dat u zich vandaag een rijk leven kunt veroorloven.
 2. U heeft niet meer geld nodig, u heeft nieuwe gewoonten nodig.  ;Het gaat er niet om hoeveel geld je hebt, het gaat erom wat  dat doe je met het geld dat je hebt.
 3. Er zijn 3 geheimen voor financiële vrijheid.  Als je ze alle drie ontgrendelt, kun je je grootste financiële doelen bereiken.
 4. Val niet voor de geldmythes.  Het creëren van een gezonde geldmindset is net zo belangrijk zoals het gebruik van slim geldbeheer.
 5. Iedereen kan rijkdom opbouwen.  Je hebt al alles wat je nodig hebt om je financiële toekomst te veranderen.

Ik hoop dat je genoten hebt van The Latte Factor Book Review.  Ik moedig je aan om deze belangrijke principes toe te passen op je eigen persoonlijke financiën, zodat je kunt beginnen met het bereiken van je financiële doelen!

Andere berichten waarin u mogelijk geïnteresseerd bent:

 • The One Thing Book Review: Going Small Leads Naar grote resultaten
 • Marie Forleo's alles is uit te zoeken recensie: 10 beste lessen
 • Je bent een badass in Overzicht geld verdienen: 7 basisprincipes
 • Hoe u $ 5000 in een jaar kunt besparen
 • 11 effectieve manieren om gemotiveerd te blijven met uw doelen
 • 3 slimme redenen om spaargeld boven schulden te stellen
 • Hoe u als laatste kunt leven Maandelijks inkomen (en waarom u dat zou moeten doen)
 • Hoe u binnen uw middelen kunt leven (en toch tevreden kunt zijn)
 • <Financiële gezondheidscontrole: 7 stappen om uw fiscale welzijn te stimuleren
 • Hoe u aan schulden kunt ontsnappen met een doe-het-zelf schuldbeheersplan

Wil je dit bericht onthouden voor later? Pin het op je favoriete Pinterest-bord!

The Latte Factor Book Review: 5 gratis lessen om uw financiën te verbeteren

 

Plaats een reactie