Zuinig versus goedkoop: 10 manieren om geld te besparen is gierig of slim

Denk aan de &#8220 ;huwelijksuitnodiging” aflevering van Seinfeld, waar George de laagst geprijsde enveloppen uitkiest voor de huwelijksaankondigingen van hem en Susan?

Het kon hem niet schelen of de enveloppen oud of moeilijk te sluiten waren, hij wilde zo min mogelijk geld betalen. Zelfs met de aarzeling van zijn verloofde om deze defecte enveloppen te kopen, stond hij erop.

Dit is een goed voorbeeld van wat het betekent om goedkoop te zijn.  George maakte zich geen zorgen over de kwaliteit of wat zijn verloofde wilde. Hij wilde alleen de laagste kosten betalen.

En we weten allemaal wat hem dat … een dode verloofde heeft opgeleverd.

Oké, oké, goedkoop zijn eindigt niet altijd zo dramatisch.  Maar het zette me aan het denken over zuinig versus goedkoop zijn.

Tegenwoordig dragen mensen hun zuinigheid op hun mouw als een ereteken.  En toch kunnen we ons echt ergeren aan iemand als George Costanza die gewoon geld probeert te besparen.

Dus, wat is het verschil?

Wilt u eenvoudige manieren leren om meer geld te besparen? Download deze gratis checklist met 50 tips om meer geld te besparen!

 

Een beschrijving van zuinig versus goedkoop

Soms kan het raadplegen van het woordenboek helpen om het verschil tussen twee woorden te begrijpen.  Dus, laten we dat doen.

Zuinig:  zuinig in gebruik of uitgaven; voorzichtig sparen of sparen; geen verspilling

Goedkoop:  kost heel weinig; relatief laag in prijs; goedkoop

Uit deze definities kunnen we afleiden dat er een groot verschil is tussen zuinig en goedkoop.

Zuiver zijn betekent dat je niet verspillend bent, terwijl goedkoop zijn gericht is op het krijgen de laagste prijs.  Natuurlijk kunt u beide doelen tegelijkertijd bereiken, maar vaak maakt u verschillende keuzes op basis van uw prioriteiten.

5 grote verschillen tussen een zuinige versus goedkope persoon

Hoewel goedkoop en zuinig lijken op elkaar lijkende kenmerken, komen ze eigenlijk voort uit heel verschillende geld-mindsets.

Hier zijn vijf grote verschillen wanneer u overweegt zuinig versus goedkoop te zijn.

 1. Iemand die goedkoop is, heeft de neiging zich te concentreren op het voordeel dat hij op dit moment voor zichzelf kan behalen. Ze geven prioriteit aan kortetermijnresultaten en missen een langetermijnvisie. Iemand die zuinig is, heeft het grotere plaatje in gedachten en heeft de zelfdiscipline om te wachten op besparingsmogelijkheden.
 2. Een zuinig persoon overweegt de langetermijngevolgen van zijn financiële beslissingen. Ze weten dat de laagste prijs hen vandaag een paar centen zal besparen, maar ook kan resulteren in een algeheel slechte ervaring. Dit is de reden waarom zuinige mensen waarde belangrijker vinden dan prijs. Iemand met een goedkope mentaliteit ziet de laagste prijs als het algemene doel en richt zich meer op de kosten.
 3. Een ander groot verschil tussen zuinig versus goedkoop is hoe elk gedrag de mensen om je heen beïnvloedt. >Omdat de prioriteit van een goedkope persoon is om zijn eigen persoonlijke financiële opoffering te minimaliseren, zijn ze zich vaak niet bewust van hoe hun keuzes anderen storen. Penny-pinchers, gierige fooien en ongeneeslijke gevers hebben allemaal de neiging om hun eigen behoeften op de eerste plaats te zetten. Iemand die een sobere levensstijl leidt, laat zijn bestedingspatroon anderen niet negatief beïnvloeden. Ook al proberen ze verstandige financiële beslissingen voor zichzelf te nemen, ze maken deze keuzes niet ten koste van anderen.
 4. Een goedkope persoon is vaak terughoudend om geld uit te geven,omdat ze bang zijn dat ze niet genoeg voor zichzelf over zullen hebben. Dit is de reden waarom ze bereid zijn kwaliteit en tijd op te offeren om een ​​paar dollar te besparen. Een zuinig persoon weet hoe ze haar uitgaven kan maximaliseren en de meeste waarde uit elke aankoop kan halen. Daarom heeft ze er vertrouwen in hoe ze haar geld uitgeeft.
 5. Goedkoop komt eigenlijk neer op zo min mogelijk uitgeven, ongeacht de situatie en de gevolgen. Een zuinig persoon geeft prioriteit aan waarde over de kosten, dus richt ze zich op het uitgeven van meer geld aan dingen die belangrijk voor haar zijn, en minder aan triviale aankopen.

Voorbeelden van zuinig versus goedkoop

Er is niets mis met minder willen uitgeven en meer willen besparen.  Maar wanneer uw hoogste waarde de laagste prijs is, kunt u slechte bestedingskeuzes maken – vaak tot ergernis van de mensen om je heen. 

Hier zijn slechts enkele voorbeelden van hoe goedkope en zuinige mensen kunnen verschillen.

 • Een goedkope persoon kan 10 mijl rijden om 10 cent per gallon aan benzine te besparen, zonder na te denken over hoeveel tijd (en benzine!) het kost. Een zuinige persoon zou de lagere prijs afwegen tegen de waarde die hij aan zijn tijd hecht, en zijn benzinebeloningspunten gebruiken bij een station dichterbij.
 • Een goedkope persoon zou een maaltijd willen splitsen, een kortingsbon willen gebruiken en alleen fooi voor de gereduceerde rekening.  Een zuinig persoon bestelt haar favoriete voorgerecht (maar drinkt alleen water), gebruikt een kortingsbon en geeft fooi over de volledige kosten van de maaltijd.
 • Een goedkope persoon zou opscheppen over hoe weinig ze betaalde voor haar bruidsmeisjesjurk bij Walmart. Een zuinig persoon zou haar winkelbeloningspunten gebruiken om een ​​kwaliteitsoutfit te kopen, en geen woord te zeggen.
 • Een goedkoop persoon zou meubels van spaanplaat kopen om haar woonkamer in te richten.  Een zuinig persoon zou investeren in stukken van hoge kwaliteit als ze in de uitverkoop gaan, omdat ze weet dat ze een leven lang meegaan.
 • Een goedkope persoon zal $ 20 willen besparen op een goedkoper paar schoenen, ook al zijn ze binnen een jaar versleten. Een zuinig persoon zal meer uitgeven aan een kwaliteitspaar (wanneer ze in de uitverkoop zijn) omdat ze waarde hecht aan het verminderen van verspilling.

Nu je een idee hebt van het verschil tussen zuinig zijn en goedkoop, beslis welk type spender u bent.

U bent misschien een goedkope skater als …

 1. Als we George als voorbeeld nemen, kunnen we duidelijk zien dat goedkope mensen zorg alleen over de geldelijke kosten. Hun belangrijkste doel is om het laagste bedrag te betalen, ongeacht het verlies aan kwaliteit, waarde of tijd.
 2. George gaf alleen om zijn egoïstische verlangen om geld te besparen en gaf geen moer om Susan&#8217. ;s gevoelens.  Goedkope mensen denken niet na over de negatieve invloed die ze hebben op de mensen om hen heen.
 3. Vanwege zijn lage prijs werd Susan uiteindelijk ziek van het likken van de defecte enveloppen en stierf. Dit is een overdreven voorbeeld, maar het is vergelijkbaar met een slechte kipper zijn in die zin dat goedkope mensen geld zullen besparen ten koste van anderen.
 4. Omdat alleen goedkope mensen geven om de kosten, zullen ze vaak producten van mindere kwaliteit of minder betrouwbare producten kiezen om geld te besparen. Ze concentreren zich op de korte termijn, zonder er rekening mee te houden dat ze minder gebruik zullen maken van de inferieure producten die ze kopen.
 5. Ten slotte (en durf ik natuurlijk te zeggen), mensen die goedkoop zijn een mentaliteit hebben die geld zelf waardeert, en dus is hun prioriteit om zoveel mogelijk te sparen en vast te houden aan wat ze hebben.

Klinkt dit als jou? Als dat het geval is, wilt u misschien uw geldmindset aanpassen en beslissen wat u echt waardeert.

Zuinig zijn betekent prioriteiten stellen kosten boven prijzen

 1. Zuinige mensen besparen graag geld, maar ruilt geen waarde in voor een koopje.  Ze geven geld uit aan dingen in het leven waar ze veel waarde aan hechten, en leren kosten te besparen op al het andere.
 2. Zij die zuinig zijn, stellen geld zelf niet voorop, maar waarderen in plaats daarvan mensen boven spaargeld.  Hoewel ze graag wat geld besparen, zorgen ze ervoor dat anderen geen last hebben van hun zuinigheid.
 3. Ook al zijn zuinige mensen doelbewust met het efficiënt uitgeven van geld, ze zullen geen misbruik maken van situaties zonder rekening te houden met andere betrokkenen. Ze houden van koopjes, maar ze zijn niet gierig.
 4. Zinige mensen weten wat ze belangrijk vinden en zijn bereid de hogere prijs te betalen die bij kwaliteit hoort.   Ze houden niet alleen rekening met eenmalige kostenbesparingen, maar denken ook na over hoeveel ze op de lange termijn zullen besparen.
 5. Elk van deze kwaliteiten van een zuinig persoon wijst naar iemand die heeft een mentaliteit die geld waardeert als middel om een ​​doel te bereiken.  Het is niet het geld zelf dat het belangrijkst is, maar hoe het hun leven verrijkt.

Dus … ben je zuinig of goedkoop?

Hoewel de verschillen tussen zuinig en goedkoop zijn aanzienlijk zijn, is het nog steeds een fijne lijn die de twee scheidt.

Heb je gemerkt dat je je meer met de een identificeerde dan met de ander?

Ik beschouw mezelf graag als een zuinig persoon, maar als ik de bovenstaande lijsten doorloop, moet ik toegeven dat ik me schuldig heb gemaakt aan gedragingen van beide. Als je van salaris naar salaris leeft, is het een strijd om niet elke cent te proberen te knijpen.

Maar goedkoop zijn is geen persoonlijkheidskenmerk. Het is een mentaliteit. Als je denkt dat je het leven van een vrek leidt en je wilt ontsnappen, hoef je alleen maar je perspectief te veranderen.

Ik werk nog steeds aan het transformeren van mijn geldmindset en het is een proces. Maar als ik me gewoon kan concentreren op wat ik echt waardeer in het leven, denk aan het grote geheel en de lange termijn, en genereus blijf, denk ik dat ik mezelf een zuinige rockster zou kunnen noemen.

Neem nu de zuinige versus goedkope test voor jezelf

Nog steeds niet zeker of je goedkoop of zuinig bent? Beantwoord deze vragen en kom tot uw eigen conclusie:

 • Zoek je nu naar de goedkoopste optie of wacht je tot je favoriete merkartikel in de uitverkoop gaat?
 • Als je uit eten gaat met vrienden, ben je dan bang dat iedereen zijn deel betaalt?
 • >

 • Heeft u de neiging kritisch te zijn over anderen die “te veel” op dingen waarvan je weet dat ze goedkoper kunnen worden?
 • Vraag je altijd om het goedkoopste item te zien als je met verkopers praat?
 • Heb je ooit kantoorbenodigdheden van je werk meegenomen, of saus pakketten van fastfoodrestaurants, gewoon om geld te besparen?
 • Geef je liever minder uit aan keukenpapier dan meer aan kwaliteitsvaatdoeken?
 • Heb je wel eens iets gekocht met de bedoeling dat je het een keer zou gebruiken en dan terugsturen?
 • Heb je dat wel eens gedaan? urenlang online winkels afstruinen op zoek naar de goedkoopste prijs?
 • Zoekt u de laagste prijs voor onderhoudskosten om uw bezittingen in goede staat te houden?
 • Is de aankoopprijs het belangrijkste beslissende factor als je gaat winkelen?

Als u “ja” op de meeste van deze vragen worstelt u waarschijnlijk met een goedkope mentaliteit. Op de lange termijn zult u waarschijnlijk meer uitgeven, tijd verspillen en minder levensvreugde ervaren.

Het is één ding om uit de schulden te willen komen en zoveel mogelijk te sparen. Maar het is ook belangrijk om na te denken over hoe u uw geld maximaliseert om meer plezier en voldoening te creëren, in plaats van alleen rond te komen.

Vraag jezelf aan het einde van de dag af of je je uitgaven hebt afgestemd op je waarden. Zolang je gemotiveerd wordt door wat voor jou het belangrijkst is, kun je met een goed gevoel minder (of meer!) uitgeven.

Frugal versus cheap: wat is beter?

Hoewel het lijkt alsof er een delicaat balans tussen zuinig versus goedkoop zijn, het verschil is aanzienlijk. 

Het is duidelijk dat een goedkope persoon een aantal negatieve gevolgen heeft. Behalve dat hij kortzichtig en onattent is, zal een goedkoop persoon op de lange termijn waarschijnlijk geld en middelen verspillen.

Hoewel een zuinig persoon ook graag minder geld wil uitgeven, erkennen de meeste mensen zuinigheid als een bewonderenswaardige eigenschap. Zuinig zijn gaat namelijk niet alleen over meer besparen, maar ook over efficiënt en effectief omgaan met geld.

Hoe u zuinig kunt zijn zonder u goedkoop te voelen

U bent mogelijk bestempeld als “goedkoop” in het verleden vanwege uw selectieve uitgaven. Misschien heb je alleen water als je met vrienden iets gaat drinken, of rijd je in een voertuig van 20 jaar oud in plaats van de nieuwste modellen zoals je collega's.

Ik hoop dat dit bericht je heeft geholpen dat te begrijpen het grote verschil tussen zuinig versus goedkoop zit hem in wat u waardeert.Het gaat er niet altijd om dat dure item te omzeilen omdat het te veel kost. 

Als u ervoor kiest om op sommige gebieden minder uit te geven, zodat u meer geld overhoudt voor dingen die u echt waardeert , dan ben je zuinig bezig. De sleutel tot zuinig zijn zonder je goedkoop te voelen, is te weten dat je geld wordt besteed aan wat voor jou het belangrijkst is. 

Je buren begrijpen het misschien niet, maar dat doen ze niet&#8217 ;t moet. Het belangrijkste is dat u opzettelijk uw geld gebruikt om uw levensvreugde te vergroten.

Zoek dus uit wat u belangrijk vindt. Als heerlijke gerechten en extravagante vakanties je gelukkig maken, dan wil je misschien minder uitgeven aan je garderobe en autobetaling. Als je een thuismens bent en graag een warme, comfortabele omgeving hebt, steek dan meer van je geld in het creëren van die speciale ruimte voor jezelf, en minder in uit eten gaan en reizen.

Bonustip: Overweeg prijzen met een doel

Naast weten wat je waardeert, is het ook belangrijk om na te denken over wat nodig en nuttig is als zuinig persoon.

Vanuit een goedkope mentaliteit kan iemand browsen de uitverkoopartikelen in het opruimingspad en besluiten een paar dingen te kopen omdat de prijzen zo laag zijn. Een goede prijs krijgen voelt goed, ook al hebben ze deze dingen misschien niet eens nodig.

Als u uw uitgaven in overeenstemming houdt met uw waarden en behoeften, zult u niet worden beïnvloed door elke goede deal die langskomt. U zult doelgericht zijn met wat u koopt, niet alleen met hoeveel u betaalt.

Dus wees bewust met uw uitgaven. Wanneer u overweegt de prijs van een artikel, wees er zeker van dat dit komt omdat u weet dat de aankoop u goed van pas zal komen – in plaats van te denken dat u 'het ooit nodig zou kunnen hebben'.

Veelgestelde vragen

Is goedkoop hetzelfde als zuinig zijn?

Zuinig zijn en goedkoop zijn zijn twee heel verschillende gewoontes. Een goedkope persoon is vooral bezorgd over het krijgen van de laagste prijs, ongeacht de uitkomst. Met andere woorden, het laagste bedrag betalen is de bottom line. Een zuinige persoon richt zich daarentegen op het krijgen van de meest persoonlijke waarde voor zijn dollars. In plaats van alleen naar de laagste prijs te zoeken, overwegen ze of de kosten de waarde waard zijn die ze zullen ontvangen. Deze motivatie leidt ertoe dat de zuinige persoon zijn aankopen anders prioriteert dan de goedkope persoon, en meer betaalt voor dingen die ze zeer waarderen.

Hoe kan ik zuinig zijn, maar niet goedkoop?

Als u zuinig maar niet goedkoop wilt zijn, zal uw bestedingsmotivatie worden geïnspireerd door wat u waardeert, niet door wat u betaalt. Geef prioriteit aan wat belangrijk voor je is, zodat je gemakkelijk kunt herkennen wat niet belangrijk is. Een zuinige persoon is bereid om echt goede deals en kortingen voorbij te laten gaan als ze niet verbonden zijn met hun waarden. In plaats daarvan besparen ze dat geld en geven ze meer uit aan aankopen die zinvol en van hoge kwaliteit zijn. Dit inspireert tot financiële beslissingen die verspilling verminderen, buitensporige uitgaven voorkomen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Wat maakt een persoon zuinig?

Wat een persoon zuinig maakt, hangt af van zijn motivatie om geld uit te geven. Ze worden niet beïnvloed door grote kortingen of goede deals. Ze kopen niet zomaar iets omdat het in de uitverkoop is. Zuinige mensen geven voorrang aan waarde boven prijs. Ze zijn erg selectief met waar ze hun geld aan uitgeven, omdat ze hun financiële grenzen kennen, maar vastbesloten zijn om volgens hun waarden te leven. Een voorbeeld is het rijden in een oude auto waarvoor betaald is, zodat ze meer geld hebben om te reizen. Of kleding kopen in een kringloopwinkel, zodat ze meer te besteden hebben aan uit eten gaan met vrienden.

Wat is het verschil tussen zuinig zijn en gierig zijn?

Een zuinig persoon neemt uitgavenbeslissingen die anderen niet hinderen of er geen voordeel uit halen. Een gierig persoon is gewoon niet bereid om met anderen te delen, ongeacht hun gevoelens of hun behoeften.

Hoe weet je of iemand zuinig is? >

Je kunt zien of iemand zuinig is aan waar hij zijn geld aan uitgeeft. Als ze onnodige en lichtzinnige aankopen doen omdat de prijs laag was, is dit geen zuinig persoon. Iemand die zuinig is, is bereid meer uit te geven aan items of ervaringen die aansluiten bij hun waarden. Dit betekent dat ze ook bereid zijn af te zien van andere uitgaven die geen prioriteit hebben. Zuinige mensen zijn echter geen impulsieve shoppers. Ze zullen hun geld in de loop van de tijd sparen en wachten op de beste deal voor iets dat ze echt willen.

Vergeet niet om pak je gratis 50 tips om meer geld te besparen checklist!

 

Zuinig versus goedkoop opsommen

Of je jezelf nu als zuinig of goedkoop beschouwt, de belangrijkste les is weten hoe je prioriteit kunt geven aan wat je belangrijk vindt. Als uw uitgavenbeslissingen u dichter bij uw financiële langetermijndoelen brengen, dan bent u op de goede weg.

Maar als u het gevoel heeft dat uw uitgaven niet #8217;t weerspiegelt wat u echt waardeert, ik moedig u aan om de tijd te nemen om aanpassingen te maken.

Bedenk wat er achter de angst zit om niet genoeg te hebben, en waarom je gedreven bent om koste wat het kost geld te besparen. Werk aan het creëren van een mindset van overvloed, zodat u geen beslissingen neemt vanuit een plaats van schaarste. Schrijf enkele doelen voor 5 jaar op, zodat u het grotere geheel kunt zien.

Al snel zult u ontdekken hoe leuk het is om geld uit te geven aan dingen waar u van houdt, liever dan geld besparen op triviale dingen.

Plaats een reactie